Vaststelling reparatie provinciaal inpassingsplan N831 Velddriel – Alemse Stoep

Logo Gelderland

Provinciale Staten van Gelderland hebben het inpassingsplan N831 Velddriel – Alemse Stoep, wat betreft het planonderdeel met de bestemming ‘verkeer’, op 28 juni 2017 gewijzigd vastgesteld. Dit is een gevolg van de uitspraak die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) op 29 maart 2017 (201608664/1/R6) heeft gedaan over het vaststellingsbesluit van 28 september 2016.

Vanaf 6 juli 2017 ligt het inpassingsplan ter inzage.

 

Vastgesteld inpassingsplan

De N831 tussen Velddriel en de Alemse Stoep is de verbindingsroute tussen de A2 en de N322. Door de hoge verkeersintensiteiten en het ontbreken van een vrijliggende fietsvoorziening ontstaan er gevaarlijke situaties. Het inpassingsplan vormt de planologische juridische kaders voor de reconstructie voor de N831.

Het oorspronkelijke inpassingsplan is op 28 september 2016 vastgesteld door Provinciale Staten. Hiertegen is beroep ingediend bij de ABRvS. In de uitspraak vernietigt de ABRvS het besluit van Provinciale Staten wat betreft het plandeel met de bestemming ‘Verkeer’. De ABRvS concludeert dat de bestemming ‘Verkeer’ naast de aanleg van een fietspad eveneens een weg met rijstroken mogelijk maakt. Hierdoor zou een dergelijke weg dichter bij de woning van appellant kunnen komen te liggen dan in de huidige situatie het geval is. Hiertoe had akoestisch onderzoek uitgevoerd moeten worden.

De ABRvS heeft aan Provinciale Staten opgedragen om een nieuw besluit te nemen waarin het geconstateerde gebrek wordt hersteld. Dit heeft geleid tot de aanpassing van de bestemming ‘Verkeer’. Het inpassingsplan heeft tot doel om een vrijliggend fietspad naast de N831, veilige oversteekplaatsen en een rotonde bij de afslag ‘de Hoorzik’ mogelijk te maken. Het inpassingsplan plan heeft niet tot doel de huidige ligging van de N831 te veranderen, met uitzondering van de kruising met de Hoorzik. Om te voorkomen dat de huidige N831 verandert, is de ligging in het aangepaste inpassingsplan vastgelegd door het figuur ‘as van de weg’ op te nemen. Het midden van de weg dient gelegen te zijn ter plaatse van het figuur ‘as van de weg’. Hierdoor wordt het onmogelijk om de weg te verleggen of te verbreden, en kan de weg dus niet dichter bij woningen komen te liggen.

Provinciale Staten hebben het aangepaste inpassingsplan op 28 juni 2017 vastgesteld en zijn daarmee tegemoet gekomen aan het gebrek dat was geconstateerd door de ABRvS.

 

Waar kunt u de stukken inzien?

Het inpassingsplan N831 Velddriel – Alemse Stoep (toelichting, planregels en verbeelding) ligt met de daarbij behorende bijlagen met ingang van 6 juli 2017 tot en met 18 augustus 2017 ter inzage. De stukken kunt u inzien:

Informeer bij de desbetreffende instanties naar de actuele openingstijden.

 

Instellen beroep

Met ingang van 7 juli 2017 kan gedurende zes weken, dus tot en met 18 augustus 2017, beroep worden ingesteld door belanghebbenden tegen de wijzigingen die Provinciale Staten hebben aangebracht bij de vaststelling van het inpassingsplan. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten geen zienswijzen over het ontwerp-inpassingsplan naar voren te hebben gebracht.

Het beroepschrift kan worden ingesteld bij: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage.

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten:

  • a.

    naam en adres;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d.

    de redenen waarom de belanghebbende zich niet met het besluit kan verenigen.

Burgers kunnen ook digitaal beroep instellen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl. Hiervoor is een DigiD vereist.

 

Verzoek voorlopige voorziening

Het inpassingsplan treedt in werking na afloop van de hiervoor genoemde termijn voor het indienen van beroep. Binnen de beroepstermijn kan ook een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak. In dat geval wordt de werking van het besluit opgeschort tot op het verzoek is beslist.

 

Griffierecht

Zowel voor het indienen van een beroepsschrift als een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Voor meer informatie en uitleg wordt verwezen naar www.raadvanstate.nl.

 

Crisis- en herstelwet

Op het besluit over het inpassingsplan is afdeling 2 (Procedures) van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent voor het indienen van een beroepsschrift dat:

  • de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen;

  • het beroep wordt niet ontvankelijk verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen gronden zijn ingediend; en

  • deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

De Wet ruimtelijke ordening bepaalt dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State binnen twaalf maanden na afloop van de beroepstermijn uitspraak doet. De beslistermijn wordt in dit geval door de Crisis- en herstelwet ingekort tot een half jaar.

 

Meer informatie

Provincieloket, telefoonnummer (026) 359 99 99, e-mailadres: post@gelderland.nl.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven