Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 29 juni 2017, nr. MinBuza-2017.811268, tot wijziging van enkele sanctieregelingen

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Financiën;

Gelet op Besluit (GVB) nr. 2014/512/GBVB van de Raad van de Europese Unie van 31 juli 2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb L 229);

Gelet op Verordening (EU) 2017/964 van 8 juni 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 267/2012 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Iran (Pb L 146);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 1b, eerste lid, van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 wordt de zinsnede ‘over te dragen dan wel door of uit te voeren naar personen of entiteiten in Rusland’ vervangen door: over te dragen, over te brengen dan wel door of uit te voeren naar Rusland.

ARTIKEL II

Artikel 3 van de Sanctieregeling Iran 2012 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt ‘2 bis, vijfde lid,’ en wordt ‘artikel 3 bis, zesde lid,’ vervangen door: artikel 3 bis, zesde lid en lid 6 bis,.

2. In het tweede lid wordt ‘artikel 3 quinquies, eerste en tweede lid,’ vervangen door: artikel 3 quinquies, eerste lid, tweede lid en lid 2 bis,.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014 en tot wijziging van de Sanctieregeling Iran 2012.

Artikel I

Het wapenembargo, zoals verwoord in artikel 1b van de Sanctieregeling territoriale integriteit Oekraïne 2014, bleek niet volledig aan te sluiten met artikel 2, eerste lid, van het Besluit (GVB) nr. 2014/512/GBVB van de Raad van de Europese Unie van 31 juli 2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren (Pb L 229). Door onderhavige wijziging is de vorenbedoelde discrepantie weggenomen.

Artikel II

In Verordening (EU) 2017/964 van 8 juni 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 267/2012 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van Iran (Pb L 146) wordt de desbetreffende bevoegde autoriteit verzocht bij de aanvrager van de vergunning ten behoeve van bepaalde goederen, een verklaring inzake eindgebruik op te vragen. In een dergelijke verklaring is informatie opgenomen over het eindgebruik en over de locatie van het eindgebruik van deze goederen. De onderhavige wijziging strekt tot het aanwijzen van vorenbedoelde bevoegde autoriteiten.

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen jegens Rusland zij verwezen naar de website www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van internationale verplichtingen en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven