Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 15 juni 2017, kenmerk ACM/DE/2017/203276 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in 31, eerste lid, van de Elektriciteitswet 1998 betreffende de verplichting tot het hanteren van een zegeltangadministratie

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Meetcode elektriciteit wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 4.1.2.4 wordt vervangen door:

Artikel 4.1.2.4

De meterbeheerder heeft een zegeladministratie en een schriftelijke instructie voor het gebruik van zegels. Indien het gebruikte type zegels vereist dat de meterbeheerder een zegeltang gebruikt, heeft de meterbeheerder tevens een zegeltangadministratie en een schriftelijke instructie voor het gebruik van zegeltangen.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 15 juni 2017

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stemt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) in met het voorstel van Netbeheer Nederland om de Meetcode elektriciteit te wijzigen. Met deze wijziging wordt ingespeeld op de technologische ontwikkeling van een nieuwe generatie zegels die functioneert zonder het gebruik van een zegeltang. Deze generatie zegels werkt door middel van een “afbreekmoment” of een vergrendeling en daardoor is niet langer een zegeltang vereist. Als gevolg van voornoemde technologische ontwikkeling hanteert niet elke meterbeheerder een zegeltangadministratie, terwijl de huidige Meetcode elektriciteit de verplichting tot het hanteren van een zegeltangadministratie wel oplegt aan elke meterbeheerder.

  • 2. Teneinde tegemoet te komen aan de huidige stand van de techniek, beoogt deze codewijziging de verplichting tot het voeren van een zegeltangadministratie te koppelen aan het type zegels dat een meterbeheerder hanteert. De verplichting om een zegeltangadministratie te voeren en een instructie voor het gebruik van zegeltangen te hebben geldt na deze wijziging slechts voor zover het gebruikte type zegels vereist dat de meterbeheerder een zegeltang gebruikt.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 3. De ACM stelt op grond van artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998 regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 27 september 2016 heeft ontvangen.

  • 4. Met dit voorstel wil Netbeheer Nederland inspelen op de technologische ontwikkeling van een nieuwe generatie zegels waarvoor geen zegeltang is vereist. Tot nog toe geldt de verplichting tot het voeren van een zegeltangadministratie en het hebben van een instructie voor het gebruik van zegeltangen voor elke meterbeheerder, terwijl niet langer elke meterbeheerder een zegeltangadministratie hanteert. Teneinde deze verplichting aan te passen aan de huidige stand van de techniek, is wijziging van de Meetcode elektriciteit geboden. Na deze wijziging geldt de verplichting tot het voeren van een zegeltangadministratie en het hebben van een instructie voor het gebruik van een zegeltang slechts voor zover het gebruikte type zegels vereist dat de meterbeheerder een zegeltang gebruikt.

  • 5. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Beoordeling

  • 6. De ACM constateert dat het voorstel tot wijziging van de Meetcode elektriciteit is vastgesteld als een voorstel van de gezamenlijke netbeheerders, zoals bedoeld in artikel 32 van de Elektriciteitswet 1998, in een bijeenkomst van de Taakgroep Marktfacilitering van de vereniging Netbeheer Nederland op 21 juli 2016.

  • 7. De ACM stelt vast dat het voorstel tot wijziging van de Meetcode elektriciteit is vastgesteld na het voeren van overleg met representatieve organisaties van partijen op de elektriciteitsmarkt, zoals bedoeld in artikel 33 van de Elektriciteitswet 1998, in een bijeenkomst van het Gebruikersplatform elektriciteits- en gasnetten op 6 september 2016.

  • 8. De ACM constateert dat het voorstel het bestaan van de verplichting tot het voeren van een zegeltangadministratie en het hebben van een schriftelijke instructie voor het gebruik van zegeltangen afhankelijk maakt van het gebruikte type zegels.

  • 9. Deze codewijziging komt tegemoet aan het belang van de meterbeheerders in die gevallen dat een meterbeheerder als gevolg van de technologische ontwikkelingen geen zegeltangadministratie meer hanteert, terwijl de Meetcode elektriciteit wel een verplichting tot het hanteren van de zegeltangadministratie oplegt aan de meterbeheerder. Anderzijds heeft de codewijziging geen consequenties voor aangeslotenen en andere partijen dan meterbeheerders.

  • 10. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland en de NEDU voorstellen niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de Elektriciteitswet 1998.

  • 11. Ten opzichte van het codevoorstel van de gezamenlijke netbeheerders heeft de ACM de formulering van de wijziging van de Meetcode Elektriciteit aangescherpt en overige redactionele wijzigingen aangebracht, die de inhoud daarvan niet raken.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven