Aanwijzingsbesluit Wet Markt & Overheid, Ministerie van Veiligheid en Justitie

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 25h, zesde lid, van de Mededingingswet, artikel 1, onder a, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen en de artikelen 1, 3 en 9 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

BESLUIT:

Artikel 1

De volgende economische activiteiten aan te wijzen als economische activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h, vijfde lid, van de Mededingingswet:

  • a. het tijdelijk ter beschikking stellen van vastgoed c.q. opvangplaatsen in de Bijlmerbajes door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers ten behoeve van het (doen) realiseren en exploiteren van een pop-up-hotel;

  • b. economische activiteiten welke direct verband houden met de activiteit als bedoel onder sub a;

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking in de Staatscourant.

Dit besluit wordt met de toelichting in de Staatscourant gepubliceerd.

Den Haag, 22 juni 2017

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Bezwaar

Tegen dit besluit kan door belanghebbenden binnen zes weken na de dag van de publicatie van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst bij de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend.

TOELICHTING

Op 1 juli 2012 is de Wet Markt en Overheid (hierna: Wet Markt & Overheid) in werking getreden. Deze wet is opgenomen in hoofdstuk 4B van de Mededingingswet.

De Wet Markt & Overheid heeft als doel het tegengaan van oneerlijke concurrentie en het creëren van zo gelijk mogelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden en ondernemingen. Daartoe bevat deze wet een viertal gedragsregels waaraan bestuursorganen zich moeten houden indien zij zelfstandig en/of via hun overheidsbedrijven economische activiteiten verrichten. Zelfstandige bestuursorganen (hierna: ZBO’s) vallen in beginsel onder de reikwijdte van de Wet Markt & Overheid.

De Wet Markt & Overheid is evenwel niet van toepassing op economische activiteiten welke plaatsvinden in het algemeen belang. De vaststelling of een economische activiteit plaatsvindt in het algemeen belang geschiedt voor het Rijk en voor ZBO’s, als bedoeld in artikel 1, onder a, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen door de Minister die het aangaat. Ten aanzien van de ZBO het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is dat de Staatssecretaris van Veiligheid & Justitie.

Het pop-up-hotel

Het (doen) realiseren en exploiteren van een pop-up-hotel is een initiatief van de gemeente Amsterdam en de Stichting Movement on the Ground (hierna: MoTG). MoTG heeft geen winstoogmerk en kwalificeert als een Algemeen nut beogende instelling (hierna: ANBI).

In het pop-up-hotel kunnen statushouders leer- en werkervaring opdoen. Statushouders kunnen bijvoorbeeld werkzaamheden verrichten op het gebied van housekeeping en food and beverage, maar ook als receptionist(e) of portier werkzaam zijn in het pop-up-hotel. Dit alles binnen het relevante wettelijke kader en met inachtneming van de vrijheid van de statushouder om al dan niet aan het project te willen deelnemen.

Het pop-up-hotel zal economisch actief zijn doordat zij aan eenieder overnachtingen aanbiedt (tegen betaling). Het streven is dat circa 80 tot 90% van alle mensen die in het pop-up hotel werkzaam zijn, als statushouder kwalificeren.

Algemeen Belang

Het algemeen belang dat gediend is bij het ter beschikking stellen van vastgoed c.q. opvangplaatsen ten behoeve van het (doen) realiseren en exploiteren van een pop-up-hotel in de Bijlmerbajes, is het bevorderen van participatie van asielzoekers (waaronder verblijfsgerechtigde statushouders) in de ruimste zin des woords.

Het gaat daarbij niet slechts om sociaal culturele participatie (bijvoorbeeld het meedoen in de samenleving), maar ook om (toekomstige) economische participatie (zoals bijvoorbeeld het dienstbaar zijn voor mens en maatschappij). Het pop-up-hotel is een doeltreffende maatregel om deze brede (en deels toekomstige) participatie te bewerkstelligen en te bevorderen.

Vroegtijdige participatie leidt daarnaast tot een grotere kans op integratie hetgeen naar verwachting ook het algehele maatschappelijk leefklimaat en de openbare orde en veiligheid ten goede komt.

Alle inkomsten uit het exploiteren van de hotelkamers in het pop-up-hotel worden bovendien – na aftrek van kosten – benut voor het opleiden van asielzoekers. De sociale impact en daarmee het achterliggende algemeen belang is derhalve significant.

Belangen van derden

Bij de totstandkoming van het onderhavige aanwijzingsbesluit is uitvoerig stilgestaan bij mogelijke negatieve gevolgen voor derden. Deze mogelijke negatieve gevolgen voor derden van, in het bijzonder het niet in rekening brengen van de integrale kosten (artikel 25i van de Mededingingswet), worden geacht zeer beperkt te zijn.

Ten eerste is de duur van het ter beschikking stellen van vastgoed c.s. opvangplaatsen ten behoeve van het exploiteren van een pop-up-hotel in de Bijlmerbajes (Wenckebachweg), beperkt en in beginsel tot eind december 2017. Door deze beperkte duur zijn de mogelijke negatieve gevolgen voor derden – voor zover al sprake – gering.

Ten tweede is de Bijlmerbajes (Wenckebachweg te Amsterdam) relatief ver verwijderd van andere – potentieel met het pop-up-hotel concurrerende – hotels en etablissementen. Ook dat maakt dat de negatieve gevolgen – zo al aanwezig – in ieder geval beperkt zullen zijn.

Ten derde zullen de kamers in het pop-up-hotel tegen marktconforme tarieven worden aangeboden.

Ook om die reden blijven negatieve gevolgen voor (commerciële) derden – voor zover al sprake – tot het minimum beperkt.

Alle inkomsten die worden gegenereerd met de exploitatie van hotelkamers, worden – na aftrek van de kosten – benut voor het opleiden van asielzoekers. Met MotG worden afspraken gemaakt op basis waarvan gewaarborgd wordt dat een eventueel rendement ten goede komt aan de versterking van de positie van asielzoekers. Ook om die reden is het ter beschikking stellen van vastgoed (en meer in het bijzonder van opvangplaatsen) ten behoeve van het (doen) realiseren en exploiteren van een pop-up-hotel een geschikte maatregel voor het te bereiken doel, te weten de bevordering van de participatie van asielzoekers.

Van oneerlijke concurrentie of benadeling van derden is er naar verwachting geen sprake of zal deze minimaal zijn.

Afweging

Gelet op het vorenstaande en na afweging van de betrokken belangen weegt het belang van het bevorderen van participatie van asielzoekers door middel van het ter beschikking stellen van vastgoed c.s. opvangplaatsen ten behoeve van het tijdelijk (doen) realiseren en exploiteren van een pop-up-hotel in de Bijlmerbajes zwaarder dan het mogelijke (commerciële) belang van derden.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven