Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 juni 2017, kenmerk MEVA-1150487-165094, houdende wijziging van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg in verband met verlenging van de werkingsduur en actualisering

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op de artikelen 3 en 5 van de Kaderwet VWS-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Subsidieregeling kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel e komt te luiden:

Zvw-omzet:

som van de volgende onderdelen van de bedrijfsopbrengsten van het organisatorisch verband die met het verlenen van zorg in het kader van de Zorgverzekeringswet in het tweede jaar voorafgaand aan het subsidiejaar zijn behaald zoals deze zijn verantwoord in de jaarrekening over dat jaar:

  • 1°. Beschikbaarheidbijdragen Zorg;

  • 2°. Beschikbaarheidbijdragen Opleidingen;

  • 3°. Opbrengsten Zorgverzekeringswet.

2. Onder vervanging van de puntkomma aan het slot van onderdeel j door een punt wordt een volzin toegevoegd, luidende:

In het strategisch opleidingsplan wordt aandacht besteed aan de volgende vier onderwerpen:

  • functiedifferentiatie verpleegkundigen;

  • e-Health;

  • continue bekwaam van medewerkers;

  • toekomstige beroepen en opleidingen.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt ‘2014 tot en met 2017’ vervangen door: 2014 tot en met 2018.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘en voor het subsidiejaar 2017 € 148.648.699’ vervangen door: , voor het subsidiejaar 2017 € 151.071.078 en voor het subsidiejaar 2018 € 157.139.688.

2. In het vierde lid wordt ‘en voor de periode 2016–2017 jaarlijks € 50.574.729’ vervangen door: , voor de periode 2016–2017 jaarlijks € 51.398.895 en voor 2018 € 38.475.950.

D

In artikel 12 wordt ‘31 december 2017’ vervangen door: 1 januari 2019.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking op 1 oktober 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

TOELICHTING

Algemeen

Op grond van de Subsidieregeling kwaliteitsimpuls personeel ziekenhuiszorg (hierna: de Subsidieregeling) kunnen aan zorgaanbieders die medisch specialistische zorg verlenen subsidies worden verstrekt voor het investeren in het opleiden van het personeel.

De onderhavige wijziging is ingegeven door de ophanden zijnde vervaldatum van de Subsidieregeling met ingang van 31 december 2017. In het Tussenakkoord 2017 hebben partijen afgesproken de Subsidieregeling met één jaar te verlengen, zodat de afspraken die conform het Hoofdlijnenakkoord Zorg in 2013 zijn gemaakt niet komen te vervallen en continuering in 2018 wordt gewaarborgd.

Op basis van het voorgaande heb ik derhalve besloten de subsidiëring voort te zetten. Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt de werkingsduur van de Subsidieregeling verlengd met één jaar. Dit betekent dat de Subsidieregeling met ingang van 1 januari 2019 komt te vervallen.

Daarnaast is de Subsidieregeling op enkele punten geactualiseerd. Voor de definitie van de Zvw-omzet is aangesloten bij de Richtlijn 655 Zorginstellingen voor het opmaken van de jaarrekening die in het kader van de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) verplicht is voor toegelaten instellingen. Nu de versie van de richtlijn voor 2016 is gewijzigd, waarbij aanpassingen in op te nemen posten zijn doorgevoerd, is de definitie van de Zvw-omzet eveneens gewijzigd. Daarnaast is toegevoegd dat in het Strategisch Opleidingsplan aandacht moet zijn besteed aan de onderwerpen implementatie functiedifferentiatie verpleegkundige en regieverpleegkundige, e-Health, continu bekwaam en toekomstige beroepen en opleidingen. Wanneer reeds een Strategisch Opleidingsplan is opgesteld kunnen deze onderwerpen ook in een aanvullend Strategisch Opleidingsplan worden opgenomen.

Ten slotte is het subsidieplafond in verband met een wijziging van de arbeidskostenontwikkeling (ova) gewijzigd.

Artikelsgewijs

Artikel I

A

Artikel 1, onderdeel e, is aangepast naar aanleiding van de aanpassing van de categorieën als genoemd in de Richtlijn 655 Zorginstellingen. In onderdeel e, zijn de voorheen onder 4° en 5° genoemde onderdelen komen te vervallen.

Aan artikel 1, onderdeel j, wordt toegevoegd dat in het strategisch opleidingsplan aandacht moet zijn besteed aan de genoemde vier onderwerpen.

Met de wijziging van dit onderdeel wordt gevraagd om de gewijzigde en/of nieuwe strategische opleidingsplannen te richten op in ieder geval de volgende vier aandachtsgebieden:

  • A. Functiedifferentiatie verpleegkundigen

  • B. E-Health

  • C. Continue bekwaamheid van medewerkers

  • D. Toekomstige beroepen en opleidingen

Dit kan met het indienen van een nieuw Strategisch Opleidingsplan, dat tenminste geldig is voor 2018, of met een addendum op een bestaand Opleidingsplan, dat doorloopt tot na 2018. Net als voor het Opleidingsplan als geheel geldt het vereiste dat de inzet is afgestemd met de Ondernemingsraad. Op het aanvraagformulier zal aangegeven moeten worden waar deze aandachtsgebieden in het Strategisch Opleidingsplan terug komen.

B

Artikel 2, eerste lid, is aangepast, zodat dat de minister ook voor 2018 aan een instelling jaarlijks een subsidie kan verstrekken ten behoeve van een organisatorisch verband met een toelating als bedoeld in artikel 5 van de WTZi voor het verlenen van zorg waarop aanspraak bestaat ingevolge een zorgverzekering als bedoeld in artikel 1, onderdeel d, van de Zorgverzekeringswet.

C

De in artikel 3 opgenomen subsidieplafonds zijn gewijzigd en aangepast aan de wijziging in de ontwikkeling in de arbeidsvoorwaarden. Met de toekenning van de overheidsbijdrage in de ova in 2017 is het subsidieplafond voor 2017 en 2018 aangepast. Daartoe is het ova-percentage (2,037%) voor 2017 toegepast op het loongevoelige deel (80%) van de subsidie.

D

In artikel 12 is de vervaldatum van de Subsidieregeling aangepast. Deze vervalt zoals gezegd per 1 januari 2019.

Artikel II

De regeling treedt in werking per 1 oktober 2017. De regeling wordt eerder al gepubliceerd ten behoeve van het indienen van de aanvragen voor het subsidiejaar 2018.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

Naar boven