De aanleg van een fietspad/calamiteitendoorsteek t.h.v. De Binderij met huisnummers 70-72 in Almere Stad

Logo Almere

Verkeersbesluit

Gemeente Almere

De aanleg van een fietspad/calamiteitendoorsteek t.h.v. De Binderij met huisnummers 70-72 in Almere Stad

Steller: AE Workel

Dienst: Stadsbeheer

Nummer: AIB/5257012 Datum: 21 juni 2017

 

Burgemeester en wethouders van Almere,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende:

De Binderij in Almere Stad is een bedrijventerrein gelegen ten zuiden van spoorlijn Weesp-Lelystad. Recentelijk zijn op locatie langs het spoor t.h.v. De Binderij geluidschermen geplaats binnen de gemeentegrenzen van Almere. Gelijker tijd met deze spoorverdubbeling zijn ook geluidschermen en calamiteitenvoorzieningen aangelegd. Deze calamiteitenvoorzieningen sluiten aan op het fietspad Spoorbaanpad, parallel gelegen aan het spoor. Het gedeelte van het Spoorbaanpad t.h.v. De Binderij is ingesloten tussen 2 bruggen, die niet geschikt zijn voor zwaar verkeer c.q. hulp-en nooddiensten. Om dit gedeelte van het Spoorbaanpad toch bereikbaar te houden voor zwaar verkeer c.q. hulp- en nooddiensten is het gewenst om een calamiteitendoorsteek aan te leggen tussen de Binderij en Spoorbaanpad.

 

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover dit betreft het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Uit het oogpunt van:

de belangen genoemd in artikel 2, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Is het gewenst om:

De reeds aangelegde calamiteitendoorsteek annex verplicht fietspad t.h.v. De Binderij 70-72 te formaliseren middels plaatsing van de juiste RVV-bebording.

 

Motivering:

Ten gevolge van het project OV-SAAL binnen de gemeentegrenzen van Almere zijn er geluidschermen en calamiteitenvoorzieningen aangelegd. Deze calamiteitenvoorzieningen sluiten aan op het fietspad (Spoorbaanpad genaamd) welke parallel loopt aan het spoor. Om bereikbaarheid te garanderen is het wenselijk om een calamiteitendoorsteek aan te leggen tussen het fietspad (genaamd Spoorbaanpad) en de rijweg De Binderij.

De uitvoering van deze calamiteitendoorsteek was gedacht in halfverharding, echter de bedrijven op het bedrijventerrein De Binderij hebben het verzoek ingediend om een volwaardige asfaltverharding aan te leggen, resulterend in het gewenste fiets- en voetpad. Achterliggende gedacht is, dat bezoekers aan het bedrijventerrein gebruik moeten maken van een steile taludtrap, welke vaak tot valpartijen leidt.

Gemeente Almere ziet geen bezwaar in dit verzoek en is daarom ook bereid daaraan gehoor te geven. Het pad is in februari 2017 al aangelegd door ProRail.

 

Gehoord

1.

Over de te nemen maatregelen gedurende de overgangsperiode is overleg gevoerd met bedrijven op De Binderij.

 

2.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de regiopolitie, korpsdeel Almere.

 

Financiën

De maatregel wordt gefinancierd uit het budget van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Almere.

 

 

 

Communicatie en bekendmaking

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant en op gemeenteblad.almere.nl.

Bedrijven De Binderij en belanghebbenden zijn op de hoogte gesteld van het voornemen.

 

BESLUITEN

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouder tot de aanleg van een calamiteitendoorsteek uitgevoerd als fiets-/voetpad.

  • 1.

    door:

    • plaatsing van het bord G11 van Bijlage I van het RVV 1990, ter hoogte van De Binderij met huisnummer 70-72 in Almere Stad.

  • 2.

    dit bord aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekening.

 

 

Almere,

 

burgemeester en wethouders,

namens hen,

de afdelingsmanager Advies- en Ingenieursbureau

van Stadsbeheer

 

 

J. Lubbers

 

 

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, postbus 200, 1300 AE Almere.

 

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • Naam en adres van de indiener;

  • Datum;

  • Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit eens is;

  • Handtekening van de indiener

Het is ook mogelijk om digitaal een bezwaarschrift in te dienen, middels het e-formulier op de website van de gemeente. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist.

Indien belanghebbenden de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechter:

 

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

BIJLAGE: Situatietekening

 

Naar boven