Het ombouwen van een bestaande toegangsweg tot verplicht fietspad t.b.v. Rie Mastenbroeksportpark in Almere Stad

Logo Almere

Verkeersbesluit

Gemeente Almere

Het ombouwen van een bestaande toegangsweg tot verplicht fietspad t.b.v. Rie Mastenbroeksportpark in Almere Stad

Steller: AE Workel

Dienst: Stadsbeheer

Nummer: AIB/5257026 Datum: 21 juni 2017

 

Burgemeester en wethouders van Almere,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende:

De huidige toegangsweg naar het sportpark is een smalle weg van ca. 4 meter breed. Al het bestemmingsverkeer t.b.v. het sportpark moet gebruik maken van deze weg: gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers. Het gemengd gebruik van deze toegangsweg levert veel gevaarlijke en onoverzichtelijke situaties op. Vooral op de zaterdagen is de overlast het grootst, mede ingegeven door het feit dat vanwege parkeerdruk in de bermen naast de toegangsweg wordt geparkeerd.

Vanwege geplande bouwactiviteiten, de op het sportpark gevestigde voetbalvereniging SC Waterwijk gaat begin 2018 verbouwen, wordt er aanvullend overlast verwacht t.g.v. bouwverkeer dat van de zelfde toegangsweg gebruik moet gaan maken.

Meeliftend in de bouwactiviteiten c.q. herinrichting van het sportpark is de gemeente voornemens om eerst de nieuwe toegangsweg aan te leggen t.b.v. het bouwverkeer. Na afronding van de bouwactiviteiten wordt deze tijdelijke bouwweg afgebouwd tot de definitieve toegangsweg.

Na gereedkomen van de nieuwe toegangsweg wordt de bestaande toegangsweg omgebouwd naar een verplicht fietspad met aanliggend voetpad. Hiermee worden de verkeersstromen bestemmingsverkeer definitief van elkaar gescheiden.

Bij de herinrichting van het sportpark worden extra parkeerplaatsen aangelegd, waarmee de parkeeroverlast tot een minimum wordt beperkt.

De plannen hebben al de goedkeuring van de sportverenigingen

 

Besluitverplichting:

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover dit betreft het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Uit het oogpunt van:

de belangen genoemd in artikel 2, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Is het gewenst om:

Een separate toegangsweg en fiets-/voetpad aan te leggen t.b.v. het bestemmingsverkeer sportpark.

 

Motivering:

Vanwege het gemeenschappelijke gebruik van de huidige toegangsweg door bestemmingsverkeer is de huidige situatie onveilig te noemen. Door het scheiden van gemotoriseerd verkeer van het overig verkeer wordt een veilige situatie gecreëerd voor de laatst genoemde groep.

 

Gehoord

1.

Over de te nemen maatregelen is overleg gevoerd met de gebruikers van het sportparkcomplex.

 

2.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg geweest met de regiopolitie, korpsdeel Almere.

 

 

 

Financiën

De maatregel wordt gefinancierd uit het budget van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Almere.

 

Communicatie en bekendmaking

Van het besluit wordt een openbare bekendmaking geplaatst in de Staatscourant en op gemeenteblad.almere.nl.

Gebruikers/bedrijven Rie Mastenbroeksportpark en belanghebbenden zijn op de hoogte gesteld van het voornemen.

 

BESLUITEN

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouder tot de aanleg van een calamiteitendoorsteek uitgevoerd als fiets-/voetpad.

  • 1.

    door:

    • plaatsing van het bord G11 van Bijlage I van het RVV 1990, ter hoogte T-splitsing Mosweg-Markerkant 13 in Almere Stad.

  • 2.

    dit bord aan te brengen conform de bij dit besluit behorende situatietekeningen.

 

 

Almere,

 

burgemeester en wethouders,

namens hen,

de afdelingsmanager Advies- en Ingenieursbureau

van Stadsbeheer

 

 

J. Lubbers

 

 

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen deze beslissing kunnen belanghebbenden, op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht, schriftelijk bezwaar maken. Zij moeten dan binnen zes weken na bekendmaking in de Staatscourant, een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, t.a.v. de bezwaarschriftencommissie, postbus 200, 1300 AE Almere.

 

In het bezwaarschrift moet het volgende vermeld worden:

  • Naam en adres van de indiener;

  • Datum;

  • Omschrijving van het verkeersbesluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • Reden(en) waarom de indiener van het bezwaar het niet met het besluit eens is;

  • Handtekening van de indiener

Het is ook mogelijk om digitaal een bezwaarschrift in te dienen, middels het e-formulier op de website van de gemeente. Daarvoor moet de indiener wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

Na het indienen van een bezwaarschrift blijft de genomen beslissing gelden, in ieder geval totdat het college van burgemeester en wethouders op het bezwaarschrift heeft beslist.

Indien belanghebbenden de beslissing op het bezwaarschrift niet kunnen afwachten, kunnen zij om een tijdelijke voorziening vragen bij de voorzieningenrechter:

 

Rechtbank Midden-Nederland

Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen

Postbus 16005

3500 DA Utrecht

BIJLAGE: Situatietekening

 

 

Naar boven