Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het instellen van een voorrangssituatie aan de Palatijn en Hengelosestraat zuidzijde

Logo Enschede

Datum: 21 juni 2017

Kenmerk: V-2017-3321

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • -

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers

is het gewenst om:

  • -

    de aansluiting van het Palatijn op de parallelweg Hengelosestraat-zuidzijde overgaand in het fietspad zuidzijde, als voorrangsaansluiting aan te wijzen door het plaatsen van verkeersborden B4, B5 en B6 van bijlage 1 van het RVV 1990, waarbij verkeer op de parallelweg Hengelosestraat-zuidzijde richting fietspad vice versa voorrang heeft;

  • -

    op de parallelweg Hengelosestraat-zuidzijde voor de aansluiting met het Palatijn een verplichte rijrichting voor gemotoriseerd verkeer in te stellen door het aanbrengen van verkeersbord D5 van bijlage 1 van het RVV 1990, met onderbord OB52 (uitgezonderd fietsers).

Overwegingen

De aansluiting van het Palatijn op de parallelweg Hengelosestraat-zuidzijde richting Auke Vleerstraat loopt in elkaar over en is in het verleden aangewezen als voorrangsaansluiting met voorrang op om de bocht. Tot 2010 sloot daar een ontsluitingsstraat van hotel-restaurant de Broeierd op aan als ondergeschikte zijweg. Via die straat werd ook het fietsverkeer langs de zuidzijde van de Hengelosestraat afgewikkeld.

Door de herinrichting van de hoofdrijbaan van de Hengelosestraat en aansluitende wegen is een nieuwe situatie ontstaan ter hoogte van deze aansluiting en het nieuwe vrijliggende (brom-)fietspad van de Hengelosestraat. Vanaf het Palatijn tot aan de Auke Vleerstraat is het vrijliggende fietspad als zodanig aangewezen door borden G11 en G12. De borden worden fysiek ondersteund door markering en paaltjes op het fietspad ter hoogte van het Palatijn. Deze paaltjes zijn in noodsituaties te verwijderen door de hulpdiensten. Het ontsluitingsstraatje van het hotel-restaurant is opgewaardeerd en biedt naast een verbinding voor het fietsverkeer langs de Hengelosestraat-zuidzijde ook voor autoverkeer een entree naar het Kennispark vanaf de hoofdrijbaan Hengelosestraat.

DATUM ONS KENMERK PAGINA

21 juni 2017 V-2017-3321 2

Omdat verwacht wordt dat door herontwikkeling van percelen grond langs de Hengelosestraat in de komende jaren de tracering van de parallelweg Hengelosestraat-zuidzijde nog zal kunnen wijzigen, is deze vanaf het Palatijn richting Auke Vleerstraat voorlopig nog op de oude plek blijven liggen. Daardoor is ter hoogte van aansluiting van het Palatijn een lastige verkeerssituatie ontstaan, waar onduidelijkheid kan ontstaan hoe de voorrang geregeld is. De instelling van een voorrangsregeling kan de onduidelijkheid wegnemen en de verkeersveiligheid vergroten.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 20 juni 2017 een positief advies uit.

Besluit

DATUM ONS KENMERK PAGINA

Naar boven