Ontwerp bestemmingsplan Buitengebied en PlanMER

Logo Gorinchem

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 7.10 van de Wet milieubeheer, bekend dat met ingang van woensdag 28 juni tot en met dinsdag 22 augustus 2017 voor eenieder ter inzage ligt:

Het bestemmingsplan Buitengebied (NL.IMRO.0512.BP2013134-3001) en de PlanMER Gorinchem evenals de daarop betrekking hebbende stukken.

Bestemmingsplan

Het plangebied (4202, 4205, 4206, 4207, 4208, 4213) van dit bestemmingsplan betreft vier afzonderlijke delen:

  • Deelgebied Avelingen betreft het natuurgebied Avelingen dat gelegen is in het zuidwesten van Gorinchem.

  • Deelgebied Buitengebied Noord ligt boven de Haarweg, even ten noorden van de Rijksweg A15. De grenzen van dit deelgebied worden in het noorden, oosten en westen bepaald door de gemeentegrens. De zuidelijke begrenzing wordt gevormd door de Betuwelijn en het beoogde bedrijventerrein Groote Haar.

  • Deelgebied Linge ligt eveneens ten noorden van de Rijksweg A15, grotendeels gesitueerd tussen de oostzijde van de Linge en de gemeentegrens. Het bedrijventerrein aan de Zuiderlingedijk maakt geen deel uit van dit bestemmingsplan. Voor het bedrijventerrein is recent een beheersverordening vastgesteld.

  • Deelgebied A15-Waal/Merwede ligt ten oosten van de bebouwde kom van Gorinchem. Hierin worden de grenzen bepaald door de gemeentegrens langs de A15 (noord), langs de Dalemse Zeiving (oost) en langs de Boven – Merwede (zuid). De westelijke grens wordt bepaald door de woonwijk Hoog Dalem.

Het uitgangspunt voor het bestemmingsplan is de bestaande vergunde situatie in het gebied planologisch en juridisch vastleggen. Het bestemmingsplan beschermt de bestaande landschappelijke waarden, maar tegelijkertijd biedt het voldoende flexibiliteit om in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen.

PlanMER

Het bestemmingsplan is PlanMER-plichtig op grond van de Wet milieubeheer en het daaraan gekoppelde Besluit milieueffectrapportage. Dit betekent dat de milieueffecten van het plan moeten worden onderzocht. Het onderzoek naar de milieueffecten is weergegeven in de PlanMER Gorinchem.

Ter inzage

Het bestemmingsplan en PlanMER (bijlage van het bestemmingsplan) worden verbeeld op een landelijke voorziening. Via www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen onder de kop Ontwerp –> bestemmingsplan Buitengebied staat een link naar deze landelijke voorziening.

Het bestemmingsplan inclusief PlanMER kunnen tijdens de openingsuren worden ingezien, in de informatiehoek van het stadhuis, stadhuisplein 1 te Gorinchem.

Zienswijzen

Gedurende de hierboven genoemde periode kan door iedereen zowel een schriftelijke als een mondelinge zienswijze naar voren worden gebracht tegen het bestemmingsplan en de PlanMER.

Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan de gemeenteraad van Gorinchem, Postbus 108, 4200 AC Gorinchem. De zienswijze dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van indiener, datum, redenen van de zienswijze en het plan waarop de zienswijze betrekking heeft.

Voor het mondeling naar voren brengen van uw zienswijze of informatie over het ontwerp bestemmingsplan en de PlanMER kunt u contact opnemen met mevrouw C. Jeeninga van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via telefoonnummer 0183- 65 93 22. E-mailen kan naar c.jeeninga@gorinchem.nl .

Naar boven