Verkeersbesluit: Tijdelijke aanpassing van de maximumsnelheid op een deel van autosnelweg A4 bij Rijswijk (ZH), van knooppunt Ypenburg tot de aansluiting Den Haag-Zuid (12)

Logo Rijkswaterstaat - Dienst Zuid-Holland

DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

 

BESLUIT

Door het verwijderen dan wel het plaatsen van de borden A1 en A2 van bijlage 1 van het RVV 1990, met onderborden, de maximumsnelheid op de A4 Rechts van km 49,0 tot km 53,1 en op de A4 Links van km 53,1 tot km 48,4 tijdelijk tot 1 januari 2020 aan te passen van 130 km/h in de avond en nacht en 100 km/h overdag naar 100 km/h gedurende het gehele etmaal.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

1. Wettelijke basis

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna Wvw) moet een verkeersbesluit worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens, zoals deze genoemd zijn in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW), voor zover daardoor een verbod of gebod wordt ingesteld of gewijzigd. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder a, van de Wvw, ben ik bevoegd dit besluit te nemen.

2. Doel

In het Nalevingsverslag over het jaar 2015 is op de A4 bij Rijswijk, tussen Beatrixlaan en Plaspoelpolder, over een lengte van 1,2 km sprake van een nalevingsknelpunt. Voor 21 referentiepunten is in 2015 sprake van een dreigende overschrijding van het geluidproductieplafond. Op deze referentiepunten wordt in het zichtjaar 2019 een overschrijding van het geluidproductieplafond verwacht van maximaal 1,9 dB, inclusief onzekerheidsmarge van 0,5 dB.

Deze overschrijding is het gevolg van:

  • 1.

    de bij verkeersbesluit van 29 augustus 2012 besloten en in 2014 doorgevoerde verhoging van de maximumsnelheid naar 130 km/h in de avond en nacht (de maximumsnelheid bleef overdag 100 km/h, tussen 6.00 en 19.00 uur)

  • 2.

    de toename van het verkeer als gevolg van de openstelling van A4 Delft-Schiedam.

Ook zonder verhoging van de maximumsnelheid zou sprake zijn geweest van een overschrijding van het GPP met 0,4 dB in 2016, oplopend tot 0,6 dB in 2018.

Deze overschrijding zal teniet worden gedaan bij de geprogrammeerde vervanging van het asfalt op dit traject van de A4 in 2019. Daarom is voor de periode 2016-2019 op 19 december 2016 bij beschikking met kenmerk IenM/BSK-2016/301092, door de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, aan Rijkswaterstaat ontheffing van de nalevingsplicht verleend.

Ik heb besloten, na overleg met de gemeente Rijswijk en als tijdelijke maatregel, een verkeersbesluit te nemen om de maximumsnelheid op rijksweg A4 ter hoogte van Rijswijk in de avond en nacht te verlagen van 130 km/u naar 100 km/u. Deze tijdelijke maatregel geldt tot 1 januari 2020. Dan zijn de asfalteringswerkzaamheden met tweelaags ZOAB afgerond (geprogrammeerd in 2019). Hierna zal de maximumsnelheid op het onderhavige traject weer teruggaan naar 130 km/h in de avond en nacht (van 19.00 tot 6.00 uur de volgende dag).

Het besluit omvat een ruimer wegtraject van de A4 (tot km 53,1) dan het traject waarvoor de ontheffing geldt. Dit is noodzakelijk omdat anders op een heel kort traject (km 51,4 – 53,1) een andere maximumsnelheid is dan op de aangrenzende wegtrajecten. Op het gedeelte A4 ten zuiden van de aansluiting Den Haag (vanaf km 53,1) geldt een maximumsnelheid van 100 km/h gedurende het gehele etmaal.  

3. Omgevingseffecten besluit

3.1. Geluid

De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/h zal de overschrijding van het geldende geluidproductieplafonds doen afnemen met maximaal 0,7 dB.

3.2. Lucht

Ook zonder onderzoek kan worden gesteld dat door een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/h de luchtkwaliteit enigszins zal verbeteren.

3.3. Verkeersveiligheid

Onderhavig verkeersbesluit heeft geen effecten op de verkeersveiligheid. Op dit traject van de A4 is geen sprake van een significant hoger risico op (ernstige) verkeersongevallen en er zijn geen kritische ontwerpelementen.

3.4 Natuur

Het dichtstbijzijnde gebied betreft het Natura 2000 gebied Westduinpark en Wapendal op 7,5 km van het traject. Gelet op die afstand, de afname van geluidbelasting en een geringe afname van de uitstoot van stikstof door de verlaging van de maximumsnelheid, zijn negatieve effecten op Natura 2000-gebieden en Beschermde natuurmonumenten op voorhand uitgesloten.

4. Procedure

Over dit verkeersbesluit is overleg geweest met de gemeente Rijswijk.

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie, die kan instemmen met de maatregel.

Het onderhavige verkeersbesluit wordt geplaatst in de Staatscourant van 22 juni 2017 en in lokale dagbladen.  

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

namens deze,

Het hoofd van de afdeling Vergunningverlening van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid,    

N.C. Knaap 

MEDEDELINGEN

Inzien stukken

Het verkeersbesluit met bijlagen ligt van 23 juni tot en met 3 augustus 2017 tijdens kantooruren ter inzage op het kantoor van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, Boompjes 200, 3011 XD Rotterdam.

Informatie

Voor nadere informatie over dit besluit kunt u terecht bij mevr. mr. F.S. de Waal.

Mail: sandra.de.waal@rws.nl

Telefoon: 06 – 270 73 120

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tot en met 3 augustus 2017 tegen dit besluit schriftelijk bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu, p/a de Hoofdingenieur-Directeur van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, t.a.v. de afdeling Werkenpakket, Postbus 556, 3000 AN Rotterdam.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en tenminste bevatten:

  • 1.

    uw naam en adres;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    de vermelding van dit besluit (kopie bijvoegen);

  • 4.

    de gronden van het bezwaar (motivering).

Let op: een per e-mail toegezonden stuk geldt niet als bezwaarschrift.  

Voorlopige voorziening

Gelijktijdig met of na de indiening van het bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- verzoeken om het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank (Sector Bestuursrecht) in uw regio.

Het verzoek moet zijn ondertekend en tenminste bevatten:

  • 1.

    uw naam en adres;

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    de vermelding van dit besluit (kopie bijvoegen);

  • 4.

    de gronden van het verzoek (motivering).

Stuur bovendien een kopie van het bezwaarschrift mee.

Het verzoek kan ook worden gedaan via de site http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de site voor de precieze voorwaarden. 

Kosten

Voor de behandeling van het verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven. De griffier van de rechtbank zal u daar na indiening op wijzen en u berichten binnen welke termijn en op welke wijze het bedrag moet worden voldaan.

Naar boven