Verkeersbesluit geslotenverklaring aansluiting van de Peersteeg met de N830 gemeente Lingewaal

Logo Lingewaal

VERKEERSBESLUIT ZAAKNUMMER 2017-15482,   8 juni 2017

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaal besluiten tot het instellen van een geslotenverklaring voor voertuigen, met uitzondering van landbouwvoertuigen, van de Peersteeg nabij Herwijnen.

Het betreft het wegvak van de Peersteeg tussen de noordelijke inrit naar huisnummer 1 en de zuidelijke inrit van huisnummer 1.

Aanleiding

De provinciale weg N830 wordt ter hoogte van de aansluiting met de Nieuwesteeg voorzien van een rotonde. Hiermee wordt de verkeersveiligheid op het wegvak Vuren – Herwijnen - Hellouw verbeterd. Om het bestemmingsverkeer te geleiden naar de te realiseren rotonde worden verkeersmaatregelen genomen om andere routes onaantrekkelijk te maken of af te sluiten voor verkeer wat daar niet haar bestemming of oorsprong heeft.

Het afsluiten van de Peersteeg is onderdeel van deze maatregelen. Om het omrijden te beperken is er voor gekozen om het landbouwbedrijf aan de Peersteeg doormiddel van een uitrit constructie op de N830 (Graaf Reinaldweg) aan te sluiten. Voor het overige verkeer met uitzondering van landbouwvoertuigen wordt de weg verboden. De inrichting van het wegvak wordt hierop aangepast.

Als wegbeheerder is de gemeente Lingewaal verplicht voor het instellen van de geslotenverklaring een verkeersbesluit te nemen.

 

Juridisch Kader

 

Wettelijke grondslag:

Dit besluit wordt genomen conform:

  • artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

  • artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

  • artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

  • artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

  • het Algemeen Reglement Mandaat Gemeente Lingewaal.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de Provincie Gelderland

en de korpschef van de Politie Eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid.

 

Beleidskader

 

Om veilig te kunnen bewegen over de weg wordt dit volgens Duurzaam Veilig gedachte nader uitgewerkt. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving.

Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -

    het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -

    het voorkomen van grote snelheids- en richtingverschillen;

  • -

    het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).

 

De Peersteeg is gecategoriseerd als een erftoegangsweg. Een erftoegangsweg voorziet in het bereiken van adressen en percelen. Op deze wegvakken staat het verblijven en het in en uit rijden van percelen door het verkeer centraal.

 

Belangenafweging

 

Het belangrijkste doel van de maatregelen is het verbeteren van de verkeersveiligheid en de doorstroming.

 

Met het afsluiten van de aansluiting op de N830 (Graaf Reinaldweg) ontstaat een duidelijke, herkenbare wegen­structuur, waarbij het verkeer wat in het gebied ten noorden van de N830 (Graaf Reinaldweg) zijn oorsprong of bestemming heeft via de, te realiseren, rotonde bij de Nieuwesteeg wordt geleidt. Om het omrijden voor landbouw te beperken wordt een uitzondering gemaakt voor landbouwvoertuigen.

 

Uit oogpunt van Duurzaam Veilig Verkeer wordt het niet wenselijk geacht om het verkeer van en naar het bedrijf aan de Peersteeg via de Peersteeg / Broekgraaf / Zeek naar de N830 te leiden. Dit veelal, zware vrachtverkeer, wordt rechtstreeks naar de N830 Graaf Reinaldweg geleidt.

 

De Peersteeg wordt vrijwel niet gebruikt door fietsers. De weg wordt daarom ook voor deze groep afgesloten waarmee zij ook naar de rotonde of de Zeek worden geleidt. De route wordt voor fietsers hierdoor niet langer.

 

Vanaf de inrit naar het adres Peersteeg 1 wordt het inrijden van de Peersteeg in noordelijke richting fysiek onmogelijk gemaakt voor (vracht-)auto’s. Ten noorden van de inrit wordt daartoe een landbouwsluis aangebracht. Tevens worden verkeersborden met een geslotenverklaring geplaatst om het gemotoriseerd verkeer, met uitzondering van landbouwvoertuigen te weren.

 

Aan het noordelijke einde van de Peersteeg zal een bord L08 van het RVV 1990 met onderbord OB55 geplaatst worden om de weggebruikers te informeren over de afsluiting.

 

Besluit

 

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Lingewaal besluiten voor de Peersteeg het volgende verkeersbesluit te nemen:

 

  • I.

    door het plaatsen van verkeerbord model C1 van het RVV 1990 met onderbord OB55 naast de rijbaan van de Peersteeg ten noorden van aan te brengen landbouwsluis, een geslotenverklaring in te stellen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, met uitzondering van landbouwvoertuigen, op de Peersteeg ter plaatse van de landbouwsluis;

 

  • II.

    door het plaatsen van verkeerbord model C1 van het RVV 1990 met onderbord OB55 naast de rijbaan van de Peersteeg ten zuiden van de landbouwsluis, een geslotenverklaring in te stellen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, met uitzondering van landbouwvoertuigen, op de rijbaan van de Peersteeg ter hoogte van de landbouwsluis;

Asperen, 8 juni 2017

Mededelingen

Bezwaarmogelijkheid:

Indien u het niet eens bent met deze beslissing, kunt u hiertegen op grond van art. 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit, een gemoti­veerd bezwaarschrift indienen bij ons college. Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: uw naam, adres en geboortedatum, de dagtekening, een beschrijving van het besluit waartegen bezwaar wordt gemaakt en de gronden waarop het bezwaar berust. Dit bezwaarschrift schorst de werking van het besluit overigens niet.

Voorts kunt u, indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Wij wijzen u er op dat er voor deze procedure griffierecht betaald moet worden, de tarieven kunt u vinden op de site www.rechtspraak.nl.

Adres: Rechtbank Gelderland

Team bestuursrecht

Postbus 9030, 6800 EM Arnhem

Naar boven