Voorbereiding bestemmingsplan Alphen Stad

Logo Alphen aan den Rijn

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn maakt ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat op 6 juni 2017 het ontwerp bestemmingsplan ‘Alphen Stad’ is vastgesteld.

Het bestemmingsplan en haar grenzen

Het plangebied van het bestemmingsplan Alphen Stad ziet op het centrumgebied (Hoge en Lage Zijde), de woonwijken in de stad, de Stationsomgeving, Park Zegersloot (inclusief polder Oudshoorn). Het bedrijventerrein Heimanswetering maakt niet langer onderdeel uit van het plangebied van het ontwerp bestemmingsplan Alphen Stad. Uit één van de nadere onderzoeken is gebleken dat binnen het gebied Heimanswetering nog een aantal complexe knelpunten opgelost moet worden, wat nog enige tijd zal kosten om deze adequaat op te lossen. Om de voortgang van het bestemmingsplan Alphen Stad niet te belemmeren, is er daarom voor gekozen Heimanswetering niet mee te nemen in dit bestemmingsplan. Het gebied wordt daarmee aan de noordzijde begrensd door de Zegerbaan-Heuvelweg en de gemeentegrens met gemeente Nieuwkoop, aan de westzijde door de Heimanswetering-bedrijventerrein Heimanswetering, Rijnhaven-Baronie-Molenwetering, aan de oostzijde door de Westkanaalweg-Goudse Schouw en aan de zuidzijde door de N11.

Wat houdt het bestemmingsplan in?

Het bestemmingsplan is een plan waarin de ontwikkeling en het beheer van het gebied helder geregeld zijn. Uitgangspunt van het bestemmingsplan Alphen Stad is het vastleggen van de bestaande situatie. In zekere zin betreft het een conserverend bestemmingsplan. Ruimte is juist gezocht in flexibele bestemmingen en regels, waarbij ruimere bouwmogelijkheden worden geboden en het makkelijker is geworden om van functie te kunnen verkleuren. Aan de verkleuring van functies zijn in principe voorwaarden gekoppeld.

Wanneer en waar kunt u het bestemmingsplan inzien?

Iedereen kan het ontwerp bestemmingsplan Alphen Stad, met identificatienummer NL.IMRO.0484.01alphenstad-ON01 met de bijbehorende bestanden, vanaf 15 juni tot en met 26 juli 2017, gedurende zes weken, inzien bij de informatiebalie in het gemeentehuis. U kunt het bestemmingsplan ook digitaal inzien via de gemeentelijke website www.alphenaandenrijn.nl/bekendmakingen en via www.ruimtelijkeplannen.nl (bijvoorbeeld door het invoeren van uw postcode en huisnummer of in geavanceerd zoeken de plannaam of bovenstaande planIdn in te voeren). Meer achtergrondinformatie over het bestemmingsplan, zoals de besluitvorming en planning, kunt u vinden op www.alphenaandenrijn.nl/planalphenstad.

Hoe kunt u reageren?

Gedurende voornoemde termijn van tervisielegging kan iedereen gedurende zes weken schriftelijk, inclusief een onderbouwing, een zienswijze indienen. De zienswijze richt u aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, Postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. In uw schriftelijke reactie moet u duidelijk uw naam en adres vermelden en aangeven dat het om het ontwerp bestemmingsplan Alphen Stad gaat. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze of voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mevrouw C.M.I. Logtmeijer of mevrouw G.J. Faken-Oudekerk van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling op telefoonnummer 14 0172. Alleen degenen die tijdig zienswijzen indienen, kunnen later beroep instellen tegen de vaststelling van het bestemmingsplan.

 

Naar boven