Verkeersbesluit ten behoeve van het opheffen van het parkeerverbod en de geslotenverklaring op donderdag aan het Raadhuisplein - Son en Breugel

Logo Son en Breugel

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. Deze bevoegdheid is door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte en Samenleving.

 

Vereisten ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen bij:

De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overwegingen

In het centrum van Son vindt de komende jaren een aantal projecten plaats, zoals de bouw van een Multifunctionele Accommodatie en de herinrichting van het Kerkplein. Door het toevoegen van functies aan het centrum van Son is op basis van de CROW normen extra aanbod van parkeerplaatsen nodig. Uit metingen naar de parkeercapaciteit blijkt dat de parkeerdruk het hoogste is op donderdagmiddag.

Het uitgangspunt is dat de parkeervraag in combinatie met het aanbod van functies binnen het centrumgebied wordt opgelost, met uitzondering van het piekmoment op donderdagmiddag, waarvoor ook de parkeercapaciteit in de schil rond het centrum wordt meegenomen. Om het aanbod van voldoende parkeerplaatsen te waarborgen worden verschillende maatregelen genomen.

Uit het parkeeronderzoek blijkt dat er op diverse momenten in de week behoefte is aan meer parkeergelegenheid. Met name de donderdagmiddag is een piekmoment in het centrum van Son. Op dit tijdstip zijn, vanwege de weekmarkt, de parkeerplaatsen aan het Raadhuisplein niet beschikbaar. Tijdens de weekmarkt op donderdag geldt een parkeerverbod aan het Raadhuisplein en voor de haaksparkeerplaatsen in de Airbornestraat. Daarnaast geldt een geslotenverklaring op donderdagen aan het Raadhuisplein (tussen Nieuwstraat en Airbornestraat).

Door het parkeerverbod op donderdag aan het Raadhuisplein op te heffen komen tijdens de weekmarkt (vanaf het moment dat het plein is heringericht) een 25-tal parkeerplaatsen (waarvan twee voor gehandicapten) beschikbaar, op korte afstand tot de winkels en de weekmarkt. Om ervoor te zorgen dat de parkeerplaatsen bereikbaar zijn wordt ook de geslotenverklaring aan het Raadhuisplein op donderdag opgeheven. Het reguliere éénrichtingsverkeer aan het Raadhuisplein blijft behouden en wordt ook op donderdagen van kracht. Het herinrichten van de markt en het plein vraagt de nodige voorbereidingstijd. Dit besluit zal dan ook in september 2017 worden geëffectueerd.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen wordt gekomen tot het volgende besluit:

1. Het opheffen van het parkeerverbod aan het Raadhuisplein op donderdag van 09:00-17:30 door het verwijderen van borden E4 en onderborden met opschrift "parkeren verboden op do 9 tot 17.30"

2. Het opheffen van de wekelijkse geslotenverklaring van het Raadhuisplein (tussen Nieuwstraat en Airbornestraat i.v.m. de weekmarkt) voor alle verkeer op donderdag van 09:00-17:30 door het niet meer plaatsen en verwijderen van borden C1.

 

Doelstelling

De maatregelen zoals beschreven in dit verkeersbesluit streven, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstelling na:

a. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

Son en Breugel, 8 juni 2017

Namens deze,

dhr. mr. L.C.J. Wijnheijmer

afdeling Ruimte en Samenleving

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt worden vermeld, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening aanvragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in ’s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven