Verkeersbesluit voor het uitbreiden van de geldingsduur van de blauwe zone in het centrum van Son

Logo Son en Breugel

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Son en Breugel bevoegd om verkeersbesluiten te nemen. Deze bevoegdheid is door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Ruimte en Samenleving.

 

Vereisten ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen bij:

1. De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overwegingen

In het centrum van Son vindt de komende jaren een aantal projecten plaats, zoals de bouw van een Multifunctionele Accommodatie en de herinrichting van het Kerkplein. Door het toevoegen van functies aan het centrum van Son is op basis van de CROW normen extra aanbod van parkeerplaatsen nodig. Uit metingen naar de parkeercapaciteit blijkt dat de parkeerdruk het hoogst is op donderdagmiddag.

Het uitgangspunt is dat de parkeervraag in combinatie met het aanbod van functies binnen het centrumgebied wordt opgelost, met uitzondering van het piekmoment op donderdagmiddag, waarvoor ook de parkeercapaciteit in de schil rond het centrum wordt meegenomen. Om het aanbod van voldoende parkeerplaatsen te waarborgen worden verschillende maatregelen genomen.

 

In het centrum van Son is een blauwe zone van kracht in het gebied van de Nieuwstraat (Antoon van de Venstraat tot aan de Boslaan), het Raadhuisplein, de Airbornestraat, de Heistraat, het 17-Septemberplein en de Markt. Momenteel is de blauwe zone van kracht op maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 18:00. In de blauwe zone geldt een maximum parkeertijd van twee uur en is het gebruik van een parkeerschijf verplicht.

Onder meer op zaterdag blijkt de parkeerdruk in het centrum hoog en is er behoefte aan voldoende parkeercapaciteit. Door de blauwe zone te laten gelden van maandag tot en met zaterdag van 09:00-18:00 wordt ook op zaterdag langparkeren ontmoedigd. Dit zorgt voor een efficiënte benutting van de beschikbare parkeercapaciteit en een waarborging van de bereikbaarheid van winkels en woningen. De blauwe zone gaat vanaf september van maandag tot en met zaterdag van 09:00-18:00 gelden. Voor ontheffing houders van de blauwe zone wijzigt niets. De ontheffing is voortaan naast de doordeweekse dagen ook op zaterdag tussen 09:00-18:00 van kracht.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen wordt gekomen tot het volgende besluit:

1. Het wijzigen van de geldigheidsduur van de blauwe zone in het centrum van Son naar maandag tot en met zaterdag van 09:00-18:00, met een maximum parkeertijd van twee uur, door plaatsing van bord E10-ZB met onderbord "ma t/m za 09:00-18:00".

 

Doelstelling

De maatregelen zoals beschreven in dit verkeersbesluit streven, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen na:

 

  • 1.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • 2.

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

Son en Breugel 8 juni 2017

Namens deze,

dhr. mr. L.C.J. Wijnheijmer

afdeling Ruimte en Samenleving

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen conform de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Son en Breugel, Postbus 8, 5690 AA Son en Breugel. In dit bezwaarschrift moet de naam en het adres van degene die bezwaar maakt worden vermeld, evenals de datum waarop het bezwaarschrift is opgesteld. Het bezwaarschrift moet ondertekend zijn en aangeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en om welke reden(en). Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een bezwaarschrift heeft ingediend een voorlopige voorziening aanvragen aan de voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 90.125, 5200 MA in ’s-Hertogenbosch. Bij het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening moeten griffierechten worden betaald.

 

Naar boven