Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 18 april 2017, nummer CvTE-17.00738, houdende wijziging van de Regeling examenprotocol centrale examinering mbo 2015 in verband met het inzagerecht voor gemaakte centrale examens

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor toetsen en examens en artikel 6, eerste lid, onderdeel j, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 31 mei 2017, kenmerk 1183485;

Besluit:

ARTIKEL I WIJZIGING VAN DE REGELING

De bijlage bij de Regeling examenprotocol centrale examinering mbo 2015 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel (19) komt te luiden:

Inzage gemaakt examenwerk Nederlandse taal, Engels en pilotexamens rekenen 2A en 2AER

  • (19) Voor deelnemers bestaat de mogelijkheid tot inzage in het eigen gemaakte werk (en niet de opgaven zelf), de antwoorden volgens het antwoordmodel in het computersysteem en de score per vraag, de zogenaamde beperkte inzage. De deelnemer kan zo controleren of de scoring van de eigen antwoorden met 0 of 1 overeenkomt met het antwoord volgens het antwoordmodel in het computersysteem. In de regels voor digitale examinering staat de inzageprocedure en staan de inzagetermijnen die gehanteerd moeten worden. Deze regels worden jaarlijks in september gepubliceerd op Examenblad.mbo.nl. De deelnemer doet het verzoek om inzage aan de examencommissie van de instelling.

B

Artikel (20) komt te luiden:

Inzage rekenexamens 2ER, 2F, 3ER, 3F

  • (20) Voor deelnemers en docenten bestaat de mogelijkheid tot een volledige inzage in het rekenexamen 2ER, 2F, 3ER en 3F. De volledige inzage betreft de opgaven, het door de deelnemer gegeven antwoord en het antwoordmodel in het computersysteem. Voor de inzage zijn de richtlijnen ten behoeve van geheimhouding uit artikel 2 van dit examenprotocol van toepassing. De deelnemer dient het verzoek tot inzage in bij de examencommissie van de instelling. De docent hoeft voor inzage in een examen geen verzoek bij de examencommissie in te dienen.

C

Onder vernummering van artikel (21) en (22) tot (22) en (23) wordt een nieuw artikel (21) ingevoegd luidend:

Termijnen van inzage

(21)

Betreffende taalexamens

De termijn waarbinnen de inzage plaatsvindt, start voor Nederlandse taal 2F en 3F op de maandag van de derde week van de desbetreffende afnameperiode. De termijn eindigt vier weken na de laatste afnamedag van de afnameperiode, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en).

De termijn waarbinnen de inzage plaatsvindt, start voor Engels op de dag van de publicatie van de omzettingstabellen van het desbetreffende examen en eindigt vier weken later, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en). In P1 start de inzage één week na afname van het examen en eindigt vier weken daarna.

Betreffende rekenenexamens

De termijn waarbinnen de inzage plaatsvindt, start voor rekenen 2F en 3F op de maandag van de derde week van de desbetreffende afnameperiode en eindigt vier weken na het einde van de afnameperiode, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en). De termijn waarbinnen de inzage plaatsvindt, start voor rekenen 2A, 2AER, 2ER en 3ER op de eerste dag die volgt op de laatste afnamedag. De termijn eindigt vier weken na publicatie van de omzettingstabellen, exclusief de eventuele vakantiewe(e)k(en). In P1 start de inzage één week na afname van het examen en eindigt vier weken daarna.

Voor het betreffende studiejaar worden op Examenbladmbo.nl de data voor inzage per examen per afnameperiode weergegeven.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

De bijlage bij de ‘Regeling examenprotocol centrale examinering mbo 2015’ bevat het examenprotocol centrale examinering mbo. Het examenprotocol wordt op onderdelen gewijzigd. De wijzigingen betreffen:

Artikel I onderdeel A

  • artikel 19: opnemen term ‘beperkte inzage’ bij de centrale examens Nederlandse taal, Engels en rekenen 2A en 2AER

Artikel I onderdeel B

  • artikel 20: opnemen term ‘volledige inzage’ bij de overige rekenexamens 2ER/2F/3ER/3F.

Artikel I onderdeel B

  • artikel 21: opnemen bepaling over termijnen van inzage.

Volledige inzage rekenexamens 2ER/2F/3ER/3F

In de ‘Kamerbrief voortgangsrapportage invoering referentieniveaus rekenen 2015’ (Vergaderjaar 2014–2015, Kamerstuk 31 332 nr. 51) is aangegeven dat voor docenten en studenten inzage mogelijk zal zijn in de 2ER/2F/3ER/3F-rekenexamens in zowel het gegeven antwoord als de opgave zelf en het juiste antwoord. Deze inzagemogelijkheid verschilt van de overige centrale examens in het mbo.

De termijnen waarbinnen inzage mogelijk is na een examenafname, worden jaarlijks gepubliceerd op Examenbladmbo.nl.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven