Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 1 juni 2017, nr. WJZ/17070668, tot wijziging van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017 voor EFMZV-projecten

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 3, derde lid, van de Kaderwet EZ-subsidies en artikel 2.3 van de Regeling Europese EZ-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel, behorende bij artikel 3, tweede lid, van de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017, wordt als volgt gewijzigd:

1. Na de rij:

Titel 3.5: Aquacultuurinnovatieprojecten

3.5.2

   

01-05-2017 t/m

13-07-2017

€ 2.500.000

wordt een rij ingevoegd, luidende:

Titel 3.7: Productie- en afzetprogramma’s voor de gemeenschappelijke marktordening voor visserij- en aquacultuurproducten

3.7.2

   

01-08-2017 t/m 31-08-2017

€ 59.000

2. De rij:

Titel 3.9:

3.9.2

Samenwerkingsproject wetenschap en visserij

 

03-04-2017 t/m 12-06-2017

€ 1.600.000

wordt vervangen door:

Titel 3.9: Samenwerkingsproject wetenschap en visserij

3.9.2

   

03-04-2017 t/m 12-06-2017

€ 3.000.000

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 1 juni 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Algemeen

De onderhavige regeling wijzigt de Regeling openstelling EZ-subsidies 2017. De regeling bevat het subsidieplafond en openstellingsperiode voor het jaar 2017 voor de productie- en afzetprogramma’s als bedoeld in titel 3.7 van de Regeling Europese EZ-subsidies (REES). Daarnaast bevat de onderhavige regeling een gewijzigd subsidieplafond voor de samenwerkingsprojecten wetenschap en visserij als bedoeld in titel 3.9 van de REES voor het jaar 2017.

2. Openstelling van de regeling voor productie- en afzetprogramma’s

Artikel I, onderdeel 1, regelt de openstelling van de subsidiemodule voor productie- en afzetprogramma’s. Producentenorganisaties voor visserij- of aquacultuurproducten komen in aanmerking voor subsidie voor de voorbereiding van het verplichte jaarlijkse productie- en afzetprogramma.

Een productieprogramma is feitelijk een (meerjaren)bedrijfsplan waarin de vangst vanuit tactisch oogpunt wordt geprogrammeerd, rekening houdend met de schommelende vraag naar verschillende soorten. Het doel hiervan is om met een product op de markt te komen wanneer de vraag naar dit product voldoende hoog is, zodat een goede prijs wordt verkregen. Andersom moet het vissen op een soort vermeden worden als er geen kopers voor zijn. Het afzetprogramma draait om de organisatie 'stroomafwaarts' in de sector: het opzetten en uitwerken van een proactieve afzetstrategie. Het doel is om op basis van de vraag te handelen.

Voor deze regeling is een vereenvoudigde kostensystematiek toegepast, waarbij in 2016 de jaarlijkse kosten voor de voorbereiding van het productie- en afzetprogramma berekend zijn op € 5.900 per producentenorganisatie per jaar.

3. Wijziging subsidieplafond samenwerkingsprojecten wetenschap en visserij

Artikel I, onderdeel 2, wijzigt het subsidieplafond voor de subsidiemodule voor partnerschappen tussen wetenschappers en vissers, die reeds is opengesteld. Het doel is om innovatie en verduurzaming in de visserijsector te stimuleren door middel van kennisuitwisseling tussen wetenschappers en vissers. Er is subsidie beschikbaar voor het opzetten van netwerken (kennissystemen) en de activiteiten binnen deze kennissystemen, zoals het oplossen van kennisvragen, haalbaarheidsstudies en pilotprojecten.

De openstellingsperiode loopt van 3 april 2017 tot en met 12 juni 2017. Hiervoor was een budget van € 1,6 miljoen gereserveerd. Vanwege onderuitputting van andere opengestelde regelingen in het kader van het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij, wordt het subsidieplafond verhoogd naar € 3.000.000. Er is veel belangstelling voor deze module en het is wenselijk dat meer vissers, visserijorganisaties, algemeen nut beogende instellingen, (semi)overheden dan wel samenwerkingsverbanden daarvan, indien zij aan de voorwaarden voldoen, ook daadwerkelijk kunnen deelnemen aan de regeling.

4. Regeldruk

Deze regeling heeft regeldrukeffecten. Deze bestaan uit administratieve lasten. De administratieve lasten voor de subsidiemodule samenwerkingsprojecten wetenschap en visserij zijn reeds toegelicht in de REES. Deze waren berekend op 1,65 procent (6 aanvragen waarvan 5 goedgekeurd). In het kader van de onderhavige regeling wordt nu ingeschat dat er 10 aanvragen worden ingediend en 8 worden goedgekeurd. Hierdoor komt het percentage op 1,47 procent, omdat het budget nagenoeg met de helft wordt verhoogd.

De administratieve lasten van de openstelling van de subsidiemodule voor productie- en afzetprogramma’s zijn eveneens reeds toegelicht in de REES.

5. Vaste verandermomenten

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Met bekendmaking en inwerkingtreding van deze regeling wordt afgeweken van de vaste verandermomenten. Dit is gerechtvaardigd, omdat de doelgroep gebaat is bij spoedige inwerkingtreding. Als de verhoging van het subsidieplafond samenwerkingsprojecten wetenschap en visserij bovendien niet spoedig zou worden doorgevoerd, zou dit betekenen dat projecten die wel passen binnen de doelstelling van de subsidiemodule en waar budget voor beschikbaar is, niet op korte termijn kunnen worden uitgevoerd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven