Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 18 april 2017, nummer CvTE-17.00736, houdende vaststelling van de syllabus centraal examen Engels referentieniveau B1 bij centrale examinering in het mbo (Regeling syllabus centraal examen mbo Engels referentieniveau B1)

Het College voor Toetsen en Examens,

Gelet op artikel 3 van de Wet College voor toetsen en examens, en artikel 6, eerste lid, onderdeel a, van het Examen- en kwalificatiebesluit beroepsopleidingen WEB;

Gezien de goedkeuring van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, gegeven op 17 mei 2017, kenmerk 1182435;

Besluit:

Artikel 1 Syllabus

De syllabus centraal examen mbo Engels referentieniveau B1 wordt vastgesteld zoals opgenomen in de bijlage.

Artikel 2 Bekendmaking en inwerkingtreding

  • 1. Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

  • 2. De in artikel 1 genoemde syllabus wordt gepubliceerd op www.examenbladmbo.nl.

  • 3. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel 3 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling syllabus centraal examen mbo Engels referentieniveau B1.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

TOELICHTING

Deze Regeling betreft de vaststelling van de syllabus centraal examen Engels referentieniveau B1 bij centrale examinering in het mbo.

Syllabus

De syllabus is vastgesteld overeenkomstig de in het Examen- en kwalificatiebesluit Beroepsopleidingen WEB voor mbo-4 studenten geldende referentieniveau B1 voor het generieke examenonderdeel Engels. In de Regeling examinering Engels beroepsopleidingen WEB is opgenomen welke vaardigheden in het centraal examen Engels referentieniveau B1 zijn opgenomen.

In deze syllabus wordt de specificatie van de kwalificatie-eisen voor het centraal examen Engels referentieniveau B1 gegeven. Allereerst worden de uitgangspunten voor het examen gegeven, namelijk dat beheersing van het referentieniveau ERK B1 wordt verondersteld en dat de teksten in het centraal examen referentieniveau B1 niet beroepsspecifiek maar generiek van aard zijn. Verder wordt aangegeven wat onder referentieniveau B1 wordt verstaan en wat het verschil is met B2. Voor het domein ‘lezen’ wordt een nadere beschrijving van de leesteksten en de leestaken gegeven, aangevuld met de kenmerken van de taakuitvoering. Van het domein ‘luisteren’ worden de (kijk)luisterteksten, respectievelijk (kijk)luistertaken nader omschreven inclusief de kenmerken van de bijbehorende taakuitvoering. Ten slotte worden de vraagvormen beschreven die voor kunnen komen in de examens.

De syllabus is te raadplegen op Examenbladmbo.nl (kies de desbetreffende jaarring). De syllabus wordt uitsluitend digitaal gepubliceerd.

Het College voor Toetsen en Examens, de voorzitter, P.J.J. Hendrikse

Naar boven