Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 31 mei 2017, nr. MinBuza-2017.700600, tot wijziging van Sanctieregeling Noord-Korea 2007

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2017/658 van de Raad van de Europese Unie van 6 april 2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 329/2007 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van de Democratische Volksrepubliek Korea (Pb EG L 94);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling Noord-Korea 2007 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘artikel 3, eerste lid,’ ingevoegd: artikel 3 quater, eerste lid,.

2. In het tweede lid wordt na ‘artikel 3 bis, eerste lid en derde lid,’ ingevoegd: artikel 3 quater, tweede tot en met zesde lid,.

B

In artikel 2, eerste lid, wordt na ‘artikel 3 bis, eerste en derde lid,’ ingevoegd: artikel 3 quater, tweede en vijfde lid,.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling Noord-Korea 2007.

De Raad van de Europese acht de uitgevoerde kernproeven en de verschillende lanceringen van ballistische raketten door Noord-Korea een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. In Besluit (GBVB) 2017/6661 breidt de Raad het verbod op EU-investeringen in en met Noord-Korea uit met onder andere investeringen in de conventionele wapenindustrie, de metaalindustrie en de ruimtevaartindustrie. Daarnaast wordt een verbod ingesteld op het verlenen van bepaalde diensten aan personen of entiteiten in Noord-Korea, te weten computerdiensten en diensten die verband houden met de industrie in de chemische, mijnbouw- en raffinagesector. In Verordening (EU) nr. 2017/658 van de Raad van de Europese Unie van 6 april 2017 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 329/2007 betreffende beperkende maatregelen ten aanzien van de Democratische Volksrepubliek Korea, wordt uitvoering gegeven aan vorenbedoelde beperkende maatregelen.

Artikel 1 van de Sanctieregeling Noord-Korea 2007 is overeenkomstig vorenbedoelde wijzigingen van Verordening (EG) nr. 329/2007 aangepast. In artikel 2 van voornoemde sanctieregeling wordt de bevoegde autoriteit aangewezen.

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website

www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders


X Noot
1

Besluit (GBVB) 2017/666 van de Raad van de Europese Unie van 6 april 2017 tot wijziging van Besluit (GBVB) 2016/849 betreffende beperkende maatregelen tegen de Democratische Volksrepubliek Korea (Pb L EG 94)

Naar boven