Voorontwerpbestemmingsplan en Concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau ‘Wereld van de Efteling 2030’

Logo Loon op Zand

NL.IMRO.0809.BPWvdEfteling2030-VO01

Het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat het voorontwerpbestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ en de bijbehorende concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau van donderdag 8 juni 2017 tot en met woensdag 19 juli 2017 ter inzage liggen. U kunt hiervoor terecht in Het Klavier, Anton Pieckplein 1 te Kaatsheuvel. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 0416-289111 of bij de receptie in Het Klavier. Ook kunt u de plannen bekijken via www.loonopzand.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het (voorontwerp)bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ is gebaseerd op het Masterplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ (hierna: Masterplan) dat de gemeenteraad op 16 februari 2017 vaststelde.

Uitgangspunten Masterplan

In het Masterplan zijn de volgende zaken nader onderzocht en als randvoorwaarde voor de verdere planvorming bepaald:

  • a.

    Ligging en openstelling van de Horst (met inachtneming van de huidige gebruiksfuncties);

  • b.

    Zuidelijke ontsluiting (onderzoek nut en noodzaak);

  • c.

    Inpassing fietssnelweg (parallel aan de N261);

  • d.

    Ligging parkeerterreinen (verplaatsing richting Dodenauweg);

  • e.

    Benutting Europalaan (zijn er nog maatregelen mogelijk om de capaciteit van de Europalaan te vergroten?);

  • f.

    Uitbreiding attractiepark (eerst in oostelijke richting, hierna in westelijke richting, volgtijdelijkheid, type attracties);

  • g.

    Mogelijkheid vestiging recreatietransferium Loonse en Drunense Duinen;

  • h.

    Ligging uitbreiding verblijfsrecreatie;

  • i.

    Handhaving en verbetering langzaam verkeerroutes door het plangebied Wereld van de Efteling 2030.

Waar terug te vinden in het voorontwerpbestemmingsplan?

  • a.

    Op de verbeelding en de planregels;

  • b.

    Opgenomen als wijzigingszone op de verbeelding en in de planregels (artikel 31 Algemene wijzigingsregels);

  • c.

    Op de verbeelding en de planregels;

  • d.

    Op de verbeelding en de planregels (artikelen 13 Recreatie – Dagrecreatie en 16 Recreatie - Verblijfsrecreatie). In aanloop naar het bestemmingsplan was de exacte situering van de te verleggen Dodenauweg een discussiepunt. Ons uitgangspunt is hierin de situering in het Masterplan;

  • e.

    Valt buiten het plangebied, wordt wel benoemd in de toelichting);

  • f.

    Op de verbeelding en bijbehorende planregels;

  • g.

    Is niet opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan gelet op aangenomen raadsmotie d.d. 16 februari 2017 en uit te voeren onderzoek parkeren op afstand. Het onderzoek voor parkeren op afstand wordt nog uitgevoerd en is gereed bij het ontwerpbestemmingsplan;

  • h.

    Is opgenomen op verbeelding en de planregels (artikel 16 Recreatie – Verblijfsrecreatie);

  • i.

    Langzaam verkeerroutes ((onverharde) paden), zijn mogelijk binnen de meeste bestemmingen.

Bestemmingsplan

Doel van het bestemmingsplan is primair het verder ontwikkelen van de Efteling conform het Masterplan. Hierbij is enige mate van flexibiliteit het uitgangspunt, zowel voor bouwen als voor gebruik. De aanleiding voor het opstellen van het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling 2030’ is de ambitie van de Efteling om uit te breiden.

In het Masterplan ligt de focus voor de korte termijn (tot 2020) op uitbreiding in oostelijke richting (Horst) en voor de (middel)lange termijn (periode van 2020 tot 2025) in westelijke richting. Bij het opstellen van het Masterplan zijn uitgangspunten geformuleerd waaraan het plan moet voldoen. Eén van de belangrijkste aspecten is het waarborgen van de bereikbaarheid van de Efteling, de kern Kaatsheuvel en de regio als het aantal bezoeken per jaar van de Efteling verder groeit.

Het doel van het bestemmingsplan is het opstellen van een uniforme juridische regeling voor het toegestane gebruik en de toegestane bebouwing binnen het plangebied. Centraal staat het verder ontwikkelen van de Efteling waarbij gebruik gemaakt wordt van een bestemmingsmethodiek met een goed evenwicht tussen globaliteit, flexibiliteit en detaillering. Ook wordt een m.e.r.-procedure doorlopen. Dat betekent dat in het kader van de bestemmingsplanprocedure een milieueffectrapport (MER) wordt opgesteld, waarin de milieueffecten van Wereld van de Efteling 2030 worden beschreven.

Plangebied

Het plangebied bestaat uit het dagrecreatieterrein van de Efteling, de golfbaan, het bos-/natuurgebied en enkele (agrarische) percelen die in het buitengebied liggen. Het plangebied is globaal begrensd door de Europalaan aan de noordzijde, aan de oostzijde door de N261 (Midden-Brabantweg), aan de zuidzijde door het Hooispoor en de Eerste Dwarsbaan en aan de westzijde door de Dreefseweg.

Notitie reikwijdte en detailn iveau en milieueffectrapportage

Voor de besluitvorming over het bestemmingsplan moet een milieueffectrapportage (gecombineerde plan- en projectmer-procedure) worden opgesteld (uitgebreide m.e.r.-procedure). In het kader van de bestemmingsplanprocedure wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. In het MER worden de milieueffecten van ‘Wereld van de Efteling 2030’ beschreven.

Voorafgaand aan de procedure milieueffectrapportage (m.e.r.-procedure) is een concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld, die beschrijft hoe het MER wordt opgesteld en welke onderzoeken worden uitgevoerd. De commissie m.e.r. wordt in een later stadium om advies gevraagd.

Stand van zaken onderzoeken en ontwerpbestemmingsplan

In de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) wordt aangegeven welke onderzoeken op welke wijze in het kader van het MER opgepakt worden. Voor het element ‘parkeren op afstand’ geldt dat momenteel onderzocht wordt in hoeverre parkeren op afstand in de gemeenten Waalwijk en Tilburg reëel is. Dit onderzoek wordt verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan.

Bij het voorontwerpbestemmingsplan zijn nog niet de noodzakelijke onderzoeken uitgevoerd die uiteindelijk wel nodig zijn in het kader van de bestemmingsplanprocedure. Denk hierbij in ieder geval aan bodem, ecologie, luchtkwaliteit, externe veiligheid en akoestische onderzoeken (wegverkeerslawaai en inrichtingslawaai). De noodzakelijke onderzoeken worden uitgevoerd op basis van de aanpak zoals beschreven in de NRD. De resultaten en conclusies krijgen een plek in het ontwerpbestemmingsplan.

Reactie geven

Binnen de genoemde periode (8 juni 2017 tot en met 19 juli 2017) kan iedereen een mondelinge of schriftelijke inspraakreactie geven op het voorontwerpbestemmingsplan (VOBP) en een zienswijze op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Stuur uw schriftelijke reactie naar:

Het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand

Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling o.v.v. ‘inspraakreactie VOBP WvdE 2030’ of ‘zienswijze NRD WvdE 2030’

Postbus 7

5170 AA Kaatsheuvel.

Contact

Wilt u meer informatie of een mondelinge inspraakreactie/zienswijze geven? Neem dan contact op met G. van de Vrande van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Hij is bereikbaar via telefoonnummer: 0416-289342 of e-mail: g.vrande@loonopzand.nl. U kunt ook contact opnemen met B. Vorster (projectleider). Hij is bereikbaar via telefoonnummer: 0416-289288 of e-mail: b.vorster@loonopzand.nl.

Naar boven