Besluit vaststelling bebouwdekomgrens Wegenwet

Logo Utrecht

 

Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 16 mei 2017, afdeling Wegen, nr. 817A1509, tot vaststelling van de grens bebouwde kom Wegenwet van de gemeente Stichtse Vecht ingevolge artikel 27, lid 2 van de Wegenwet.

Verzoek

Bij brief van 7 juli 2016, kenmerk Z/15/52107-UIT/16/54961, (scannummer 817FB96B), hebben burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht een verzoek ingediend om de grens van de bebouwde kom Wegenwet van de gemeente Stichtse Vecht aan te passen. In goed overleg tussen de provincie en de gemeente zijn met een commentaarnota beleidsafwegingen gemaakt over het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders om op enkele punten de bebouwde komgrens te wijzigen.

Vanaf vrijdag 20 januari tot en met donderdag 2 maart 2017 hebben de stukken bij de gemeente Stichtse Vecht voor eenieder ter inzage gelegen. Belanghebbenden konden in die termijn hun zienswijzen kenbaar maken.

Overwegingen

Door de gemeente Stichtse Vecht is in de loop van enkele jaren op verschillende woningbouwlocaties nieuwbouw gerealiseerd. Gebleken is dat op die locaties de bebouwde kom Wegenwet ten tijde van de realisatie niet aangepast is en deze bebouwde kom dus niet meer actueel is. De gemeente Stichtse Vecht heeft in het verleden 3 bebouwde kom grenzen vastgesteld, volgens respectievelijk: de Wegenverkeerswet 1994, de Wegenwet en de Boswet. Dit besluit betreft alleen de aanpassing van de bebouwde komgrens Wegenwet.

Noodzaak en doelstelling besluit

De grens van de bebouwde kom volgens de Wegenwet is van belang voor de zogenaamde wegenlegger die door de gemeente wordt opgemaakt ten behoeve van wegen buiten de bebouwde kom. (artikel 27 lid 1, Wegenwet) Uit de wegenlegger blijkt onder meer wie onderhoudsplichtig is voor de weg.

Actuele vaststelling van de bebouwde komgrens Wegenwet wordt door de beheerders noodzakelijk geacht vanwege de invloed op het uitvoeren en handhaven van de Reglement verkeersregels en verkeersborden (snelheid, inrichting weg, voorrangsregels, etc.), de Wet Milieubeheer (geluid); Wet vervoer gevaarlijke stoffen (geen vervoer binnen bebouwde kom) de Monumentenwet 1988 en de Verordening bescherming natuur en landschap provincie Utrecht 1996 (o.a. het plaatsen van borden of opschriften langs snelwegen, provinciale wegen en overige wegen buiten de bebouwde kom).

Afweging belangen

De Wegenwet bepaalt in artikel 27 lid 2, dat de provincie de wegenlegger vaststelt. Het college van B en W van de gemeente Stichtse Vecht heeft de voorgestelde aanpassing van de grens bebouwde kom in de zin van de Wegenwet geaccordeerd.

In een commentaarnota namens GS zijn beleidsafwegingen gemaakt over het voorstel van het college van B en W van de gemeente Stichtse Vecht om op enkele punten de bebouwde komgrens te wijzigen.

De grenzen van de bebouwde kommen Wegenwet betreffen die van de kernen;

1.Breukelen (zie bijlage 1)

In 2010 is gestart met de uitvoering van het woningbouwproject Overweer. Op deze locatie, waar voorheen het bedrijf Groko was gevestigd, is een aantal appartementen en grondgebonden woningen gerealiseerd. De voormalige gemeente Breukelen heeft de nieuwbouwlocatie binnen de bebouwde kom laten leggen. Echter, een klein deel van deze ontwikkeling was toen gelegen binnen de voormalige gemeente Loenen. Dit deel ligt nu buiten de bebouwde kom en wordt nu gecorrigeerd via dit besluit. Het totale woningbouwproject valt binnen de stedelijke rode contour. De bebouwde komgrens Wegenwet van de gemeente Breukelen is voor het laatst gewijzigd vastgesteld bij besluit van 31 augustus 2004, nummer 2004WVV001075i (Provinciaal blad 2004 nr.22);

1.Nigtevecht (zie bijlage 2)

In de jaren 90 van de vorige eeuw is het woningbouwproject Klein Muiden gerealiseerd. Om onbekende reden is deze uitbreiding nooit binnen de bebouwde komgrens van de Wegenwet gelegd. Het totale woningbouwproject valt binnen de stedelijke rode contour. Daarnaast is het project Samenwoonschool Nigtevecht afgerond. Ook dit valt binnen de stedelijke rode contour. De bebouwde komgrens Wegenwet van de gemeente Nigtevecht is voor het laatst gewijzigd vastgesteld bij besluit van 25 mei 1977, nummer 718WV/1128 (Provinciaal blad 1977 nr.15);

1.Loenen aan de Vecht (zie bijlage 3)

In 2010 is gestart met de uitvoering van het woningbouwproject Cronenburgh. Om onbekende reden is deze uitbreiding niet binnen de bebouwde komgrens van de Wegenwet gelegd. Het totale woningbouwproject valt binnen de stedelijke rode contour. De bebouwde komgrens Wegenwet van de gemeente Loenen aan de Vecht is voor het laatst gewijzigd vastgesteld bij besluit van 01 november 1996, nummer afd. WM, nr. 1476WV/1501 (Provinciaal blad 1997 nr.15).

De komgrenzen zijn mede aan verkeerskundige richtlijnen getoetst. Het wegennet dient ingericht te worden volgens het landelijke ‘Duurzaam Veilig’ beleid. Hierbij worden wegen in drie categorieën ingedeeld, namelijk; stroomwegen, gebiedsontsluitingswegen en erftoegangswegen. Bij de eerste twee ligt de nadruk op doorstroming en uitwisseling. Voor erftoegangswegen geldt dat de verkeersfunctie ondergeschikt is aan de verblijfsfunctie. Op basis van de nieuwe grenzen kunnen overheden het beheer en onderhoud over en weer regelen.

Procedureel

Naast verkeerskundige aspecten kunnen ook andere aspecten een rol spelen. Daarom heeft het besluit bij de gemeente ter inzage gelegen. In onze commentaarnota zijn de goedgekeurde herzieningen meegedeeld en is aan het college de mogelijkheid geboden met betrekking tot ons voornemen een zienswijze kenbaar te maken. Het ontwerpbesluit is voor 6 weken, van vrijdag 20 januari tot en met donderdag 2 maart, ter inzage gelegd conform de uniforme voorbereidingsprocedure in de Algemene wet bestuursrecht.

Bij brief namens burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht met kenmerk Z/15/52107-U1T/16/54961 (scannummer 817FB96B), is ingestemd met de voorgestelde wijzigingen in de grens van de bebouwde kom, zoals aangegeven op de behorende kaarten met nummers AWW-0323, AWW-0353 en AWW-0354 d.d. 18-04-2017.

Bevoegdheid

Gedeputeerde Staten van Utrecht dienen op grond van artikel 27 lid 2 Wegenwet de grens van de bebouwde kom Wegenwet van de gemeente Stichtse Vecht vast te stellen.

Besluit

In verband met het vorenstaande, gelet op artikel 27, lid 2, van de Wegenwet, besluiten wij:

  • -

    de grenzen van de bebouwde kom Wegenwet van de gemeente Stichtse Vecht vast te stellen zoals deze zijn aangegeven op de bij dit besluit behorende kaarten met nummers AWW-0323, AWW-0353 en AWW-0354 d.d. 18-04-2017;

  • -

    de volgende besluiten in te trekken;

    • vaststelling bebouwde komgrens Wegenwet van de gemeente Breukelen met nummer 2004WVV001075i van 31 augustus 2004.

    • vaststelling bebouwde komgrens Wegenwet van de gemeente Nigtevecht met nummer 718WV/1128 van 25 mei 1977.

    • vaststelling bebouwde komgrens Wegenwet van de gemeente Loenen aan de Vecht met nummer 1476WV/1501 van 01 november 1996,

  • -

    een afschrift van dit besluit te zenden aan burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht;

  • -

    de inwerkingtreding van dit besluit te bepalen op de dag na de datum van publicatie in de digitale Staatscourant.

     

Gedeputeerde Staten van Utrecht,

namens hen,

 

 

K.Hengeveld

Teamleider afdeling Wegen

Bekendmaking

Dit besluit ligt met bijbehorende tekeningen vanaf 2 juni 2017 gedurende zes weken ter inzage in het provinciehuis van Utrecht en is in te zien na telefonische afspraak via +31302582949. Het besluit wordt ook elektronisch gepubliceerd in de Staatscourant via www.officielebekendmakingen.nl.

Tevens hebben wij dit besluit openbaar gemaakt via het internetdomein van de provincie Utrecht: http://www.provincie-utrecht.nl.

Rechtsbescherming

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na de dag van verzending een bezwaarschrift bij het college van Gedeputeerde Staten van Utrecht indienen:

-Digitaal: gebruikt u hiervoor het formulier “Bezwaar tegen beslissing provinciaal bestuur met DigiD”.

Uw DigiD geldt als ondertekening. U vindt het formulier via: www.provincie-utrecht.nl/formulierbezwaar.

-Schriftelijk: t.a.v. de secretaris van de Awb- adviescommissie van PS en GS, postbus 80300, 3508 TH Utrecht. Het bezwaarschrift moet in ieder geval bevatten, uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht (indien mogelijk, onder vermelding van het besluitnummer) de reden van bezwaar, ondertekening.

Aan de behandeling van een bezwaarschrift zijn voor de indiener geen kosten verbonden. Overigens schort het indienen van een bezwaarschrift de werking van het besluit niet op. Als u niet kunt wachten op de normale behandeling van uw bezwaarschrift, hebt u de mogelijkheid om een voorlopige voorziening aan te vragen bij de rechtbank. U moet op dat moment ook al een bezwaarschrift hebben ingediend. Het verzoek om een voorlopige voorziening richt u aan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland, Sector bestuursrecht, postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Daarbij is een griffierecht verschuldigd (zie ook: www.rechtspraak.nl/Procedures/Tarieven-griffierecht/ voor de hoogte van het griffierecht). U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor dient u te beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Naar boven