Kennisgeving “Notitie Reikwijdte en Detailniveau” MER Bestemmingsplan ‘Noordflank’ (Almelo)

Logo Almelo

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Almelo maken, op grond van artikel 7.9 Wet milieubeheer, bekend dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor de Noordflank (voormalig bestemmingsplan Waterrijk, aan de noordkant van Almelo) en daartoe de Notitie Reikwijdte en Detailniveau planMER bestemmingsplan Noordflank” ter inzage leggen.

Ten behoeve van dit nieuwe bestemmingsplan moet een milieueffectrapport, een zogenaamde PlanMER worden opgesteld. Dit is nodig omdat het nieuwe bestemmingsplan het kader biedt voor m.e.r.-plichtige activiteiten, namelijk het vestigen van drie melkveehouderijen en de uitbreiding van een bestaande varkershouderij. Daarnaast zal ook een Passende beoordeling worden uitgevoerd. Een Passende beoordeling is aan de orde indien mogelijk significant negatieve effecten kunnen optreden op omliggende Natura2000 gebieden.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

De eerste stap in de PlanMER-procedure is de terinzage legging van de notitie “Reikwijdte en Detailniveau planMER bestemmingsplan Noordflank”. In deze notitie is kort beschreven waarom het opstellen van een PlanMER noodzakelijk is en voor welke activiteiten het MER wordt opgesteld. Daarnaast is in de notitie opgenomen op welke wijze de milieueffecten in beginsel beschreven worden.

De volgende stap zal zijn het opstellen van het milieueffectrapport (MER). In het PlanMER worden de milieueffecten beschreven. Het rapport wordt later, op de gebruikelijke wijze, samen met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd. De onafhankelijke Commissie m.e.r. voor de milieueffectrapportage zal op dat moment worden gevraagd om het PlanMER te toetsen op volledigheid en objectiviteit.

Ter inzage

De “Notitie Reikwijdte en Detailniveau PlanMER bestemmingsplan Noordflank” ligt met ingang van 7 juni 2017 tot en met 18 juli 2017 ter inzage bij het Klantencontactcentrum (KCC), Haven Zuidzijde 30 te Almelo. Via www.almelo.nl kunt u een afspraak maken om deze in te zien.

Inspraak en overleg

Inspraak en overleg over deze concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau vindt op verschillende manieren plaats. Ten eerste wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om binnen de termijn van zes weken schriftelijk of mondeling een zienswijze over het voornemen en notitie naar voren te brengen. Gedurende de termijn dat de notitie ter inzage ligt kan een ieder naar keuze (schriftelijk of mondeling) een zienswijze indienen bij de gemeenteraad van de gemeente Almelo (postbus 5100, 7600 GC Almelo). Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren een afspraak maken met het team Advies en Ontwerp van de sector Stad en Economie, via (0546) 541111.

Ten tweede worden de wettelijke adviseurs en enkele betrokken overheids- en maatschappelijke organisaties apart benaderd. De Commissie voor de m.e.r. wordt in deze fase niet vrijwillig om advies gevraagd.

Vervolgprocedure

Alle zienswijzen en adviezen worden betrokken in de definitieve notitie over de reikwijdte en het detailniveau van het MER. Vervolgens worden de ontwerp Omgevingsvisie en het voor de Merwedekanaalzone opgesteld. Deze rapportage wordt dan samen met de ontwerp Omgevingsvisie voor de Merwedekanaalzone vrijgegeven voor de inspraak. De Commissie voor de m.e.r. zal dan ook om advies worden gevraagd.

Naar boven