Vaststelling bestemmingsplan ‘Aansluiting A27 en Verbindingsweg Groote Haar’ en besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan

Logo Giessenlanden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Giessenlanden maken bekend, op grond van de artikelen 3.8 en 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening, dat de gemeenteraad in zijn vergadering op donderdag 11 mei 2017 (gewijzigd) heeft vastgesteld:

  • 1.

    het bestemmingsplan “Aansluiting A27 en Verbindingsweg Groote Haar” met planid: NL.IMRO.0689.BP9101-vast;

  • 2.

    het besluit om geen exploitatieplan als bedoeld in artikel 6.12 Wro vast te stellen.

 

Het bestemmingsplan en het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan liggen met ingang van vrijdag 2 juni 2017 tot en met donderdag 13 juli 2017 voor een ieder ter inzage.

 

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan

Ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, zijn wijzigingen doorgevoerd. Enerzijds naar aanleiding van ingediende zienswijzen en inspraakreacties, anderzijds betreft het ambtshalve wijzigingen. De wijzigingen die bij vaststelling in het bestemmingsplan zijn aangebracht, zijn vermeld in de Zienswijzennota bestemmingsplannen Gebiedsontwikkeling Groote Haar / Inspraaknota Beeldkwaliteitsplan Bedrijventerrein Groote Haar. Deze nota maakt deel uit van het vaststellingsbesluit.

 

Gebiedsontwikkeling ‘Groote Haar’

De gebiedsontwikkeling bestaat uit realisatie van het regionale bedrijventerrein ‘Groote Haar’, met een bruto omvang van circa 62,5 ha en ongeveer 37 ha netto uitgeefbaar terrein. Het windturbinepark met maximaal 2 windturbines maakt onderdeel uit van het bedrijventerrein. Voor het ontsluiten van het bedrijventerrein worden ter hoogte van de verzorgingsplaats Scheiwijk nieuwe op- en afritten op de A27 gerealiseerd. Tussen de aansluiting op de A27 en het bedrijventerrein wordt een nieuwe verbindingsweg aangelegd, die de aansluiting en het bedrijventerrein direct met elkaar verbindt.

 

De gebiedsontwikkeling is gelegen op het grondgebied van zowel de gemeente Giessenlanden als Gorinchem. Het bedrijventerrein met een deel van de verbindingsweg ligt op het grondgebied van Gorinchem. Het grootste deel van de verbindingsweg en de aansluiting op de A27 liggen op het grondgebied van Giessenlanden. Om de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken, zijn de volgende plannen door de gemeenteraden van Gorinchem en Giessenlanden op respectievelijk 20 april 2017 en 11 mei 2017 (gewijzigd) vastgesteld:

  • 1.

    Het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein en windturbinepark ‘Groote Haar’’: Voor het bedrijventerrein ‘Groote Haar’, het windturbinepark in de noordrand van het bedrijventerrein en het zuidelijk deel van de verbindingsweg op het grondgebied van Gorinchem.

  • 2.

    Het beeldkwaliteitsplan ‘Bedrijventerrein Groote Haar’:

Voor het bedrijventerrein ‘Groote Haar’.

  • 1.

    Het bestemmingsplan ‘Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar’: Voor de aansluiting op de A27 en het noordelijk deel van de verbindingsweg, dat op het grondgebied van Giessenlanden ligt.

 

De gemeenten Giessenlanden en Gorinchem publiceren hun plannen gelijktijdig. Dit geldt ook voor de tervisielegging met beroep.

 

Begrenzing en ligging plangebied

Het plangebied van het bestemmingsplan “Aansluiting A27 en verbindingsweg Groote Haar” heeft een grillig verloop en ligt ten oosten en westen van de A27 in agrarisch gebied. In het noorden loopt het plangebied richting de Dorpsweg in Hoogblokland. Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de gemeentegrens tussen Giessenlanden en Gorinchem.

  

Inhoud

Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van een aansluiting op de A27 en een verbindingsweg, voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Giessenlanden, naar het bedrijventerrein “Groote Haar”, het windturbinepark en het zuidelijke deel van de verbindingsweg op het grondgebied van de gemeente Gorinchem.

 

De gemeenteraad moet bij het vaststellen van het bestemmingsplan expliciet besluiten om voor dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen. Het kostenverhaal is namelijk via de grondexploitatie voor Groote Haar voldoende verzekerd.

 

Ter inzage

Het bestemmingsplan en het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan liggen vanaf vrijdag 2 juni 2017 tot en met donderdag 13 juli 2017 ter inzage.

 

U kunt de stukken digitaal inzien bij de balie van het gemeentehuis. Ook kunt u de stukken inzien op de site van www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze site selecteert u het tabblad ‘Bestemmingsplannen’, waarna u de mogelijkheid heeft om het bestemmingsplan op te roepen op het scherm, bijvoorbeeld door in te zoomen op de kaart.

 

Beroep

Gedurende de hiervoor genoemde periode bestaat de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag, tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot het niet vaststellen van een exploitatieplan. Beroep kan worden ingesteld door

  • 1.

    belanghebbenden bij de ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan gewijzigd vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan;

  • 2.

    belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar hebben gemaakt;

  • 3.

    belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze tegen het ontwerp bestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken.

 

Inhoud beroepschrift

Het beroepschrift dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van het beroepschrift en het plan/besluit waarop het beroepschrift betrekking heeft.

 

Voorlopige voorziening

Het instellen van beroep schorst de inwerkingtreding van het bestemmingsplan en het besluit niet. Het bestemmingsplan en het besluit treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen, dient er een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State te worden ingediend. Indien dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treden het bestemmingsplan en het besluit niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

 

Naar boven