Versterken primaire waterkering in het project FluviaTiel, eerste fase

Logo Gelderland

Met deze bekendmaking brengen wij u op de hoogte van de genomen besluiten met betrekking tot het

versterken van een deel van de Echteldsedijk tussen de haven van Tiel en de voorhaven van het Amsterdam-Rijnkanaal, als onderdeel van het project FluviaTiel.

Tevens informeren wij u over de mogelijkheid hiertegen in beroep te gaan bij de Raad van State. De besluitvorming en coördinatie over de dijkversterking gebeurt op basis van de Waterwet. Bij dit project zijn meerdere overheden betrokken. Gedeputeerde Staten vervullen een coördinerende rol.

 

Het project FluviaTiel betreft de herinrichting van het gebied tussen de rivier de Waal, het Amsterdam Rijnkanaal en de kern van Tiel. In dit gebied wordt het vergroten van de bescherming tegen overstroming gecombineerd met de vermindering van kwelwateroverlast in het aangrenzende stedelijk gebied en natuurontwikkeling in de Kleine Willemspolder.

 

De eerste fase van het project FluviaTiel bestaat uit de aanleg van een waterkerend landschap (een klimaatdijk) door de huidige primaire waterkering, de Echteldsedijk, te verhogen en te verbreden. Hiervoor wordt ook het binnendijkse Vijverterrein opgehoogd. Buitendijks wordt een natuurlijk landschap gerealiseerd, met ruimte voor recreatie (maaiveldverlaging en strang).

 

Het ontwerp-projectplan van het waterschap Rivierenland, de aanmeldingsnotitie m.e.r.-beoordeling en het m.e.r-beoordelingsbesluit van Gedeputeerde Staten, hebben van 5 januari 2017 tot en met 15 februari 2017 ter inzage gelegen. In deze periode is één zienswijze ingediend. Deze is door het waterschap beantwoord in de reactienota en heeft niet geleid tot inhoudelijke wijziging van het projectplan, wel is ter verduidelijking een detailtekening van de aan te leggen wadi (drainagevoorziening) toegevoegd aan het projectplan.

De door Rijkswaterstaat Oost-Nederland vastgestelde ontwerp-watervergunning en de door de provincie Gelderland vastgestelde ontwerp-ontgrondingsvergunning en de bijbehorende stukken, zijn ter inzage gelegd van 16 maart 2017 tot en met 26 april 2017. In deze periode zijn géén zienswijzen ingediend. Inmiddels zijn beide vergunningen definitief afgegeven.

 

Op 24 mei 2017 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland op grond van artikel 5.7 van de Waterwet, goedkeuring verleend aan het ”Projectplan Waterwet Versterking primaire waterkering in het project FluviaTiel, eerste fase”, zoals dit is vastgesteld door het algemeen bestuur van het waterschap Rivierenland op 21 april 2017.

 

Terinzagelegging

Het besluit van het algemeen bestuur van het waterschap Rivierenland tot vaststelling van het projectplan, ons goedkeuringsbesluit, de watervergunning van Rijkswaterstaat Oost-Nederland en de ontgrondingsvergunning van de provincie Gelderland en de overige stukken, liggen gedurende 6 weken ter inzage van donderdag 1 juni 2017 tot en met woensdag 12 juli 2017. De stukken kunnen op werkdagen worden ingezien bij de volgende instanties op de daar gebruikelijke openingstijden:

  • Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1, Tiel;

  • Gemeente Tiel, Achterweg 2, Tiel;

  • Provincie Gelderland, Eusebiusplein 1a, Arnhem;

  • Rijkswaterstaat Oost Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, Arnhem.

 

Indien u niet in staat bent tijdens kantooruren de ter inzage gelegde stukken in te zien, dan kunt u contact opnemen met de provincie Gelderland (zie onderstaand telefoonnummer).

De stukken zijn tevens in te zien op de website www.Overheid.nl → Provinciaal Blad→vul in het veld ”Woord(en) of zinsdeel” de locatienaam in en klik op zoeken.

 

Beroep

Tijdens de periode van terinzagelegging kunnen belanghebbenden beroep aantekenen tegen het besluit tot goedkeuring van het vastgestelde projectplan en de overige definitieve besluiten wanneer zij:

  • tijdens de terinzagelegging van het ontwerp-projectplan en ontwerp-besluiten een zienswijze hebben ingediend;

  • redelijkerwijs geen zienswijze hebben kunnen indienen.

 

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

 

Degene die beroep instelt kan bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Als gedurende de beroepstermijn om een voorlopige voorziening is verzocht wordt het besluit niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist.

 

Het projectplan en de overige besluiten vallen onder de Crisis- en herstelwet. Ingevolge deze Wet en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet dienen de beroepsgronden in het beroepschrift te worden opgenomen en kunnen deze na afloop van de beroepstermijn niet meer worden aangevuld en wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard, indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend.

 

Inhoud beroepschrift

Het beroepschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:

  • a.

    de naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d.

    de gronden van het beroep.

 

U wordt verzocht bij het beroepschrift indien mogelijk een afschrift van het besluit waarop het beroep betrekking heeft mee te sturen.

 

Een afschrift van een beroepschrift en een eventueel verzoek om een voorlopige voorziening graag ter kennisneming toezenden aan het college van Gedeputeerde Staten van Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem.

 

Griffierecht

Voor het behandelen van het beroepschrift en een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie krijgen bij de Raad van State, telefoonnummer (070) 426 44 26.

 

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer D. ten Hooven, van de provincie Gelderland, telefoonnummer ( 026 359 88 10).

 

 

 

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven