Definitief besluit tot wijziging Projectplan Waterwat Uiterwaardvergraving Meinerswijk

Logo Gelderland

Definitief besluit tot wijziging Projectplan Waterwet Uiterwaardvergraving Meinerswijk in polder Meinerswijk in de gemeente Arnhem, Gelderland

 

Achtergrond

Ten gevolge van de hoogwatersituaties van 1993 en 1995 heeft de regering in 2006 besloten dat de hoogwaterveiligheid in het rivierengebied moet worden vergroot. Tegelijkertijd moet een bijdrage worden geleverd aan de verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het rivierengebied. Hiervoor zijn meer dan 30 maatregelen vastgelegd in de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier. Een van deze maatregelen is Uiterwaardvergraving Meinerswijk aan de zuidoever van de Neder-Rijn te Arnhem. Rijkswaterstaat heeft deze maatregel eind 2014 gerealiseerd.

 

De uitvoering is gebaseerd op het Projectplan Waterwet Uiterwaardvergraving Meinerswijk 2012. Dit plan bevat als bijlage het rapport ‘Hydraulica en morfologie’ met daarin afbeelding 5.1 Ruwhedenkaart die de vegetatieruwheden toont die zijn gehanteerd in de hydraulische modellering van de maatregel. Echter deze kaart komt niet volledig overeen met de feitelijke situatie en ook niet met de door gemeente Arnhem gewenste situatie conform de Gebiedsvisie Stadsblokken-Meinerswijk 2012.

 

Op twee terreinvlakken is gerekend met het relatief gladde vegetatietype ‘normaal grasland’, terwijl de huidige en gewenste situatie ruwer is. Om dit te herstellen en alsnog de vereiste PKB-taakstelling voor waterstandsdaling in het gebied te behouden is 10% struweel toegevoegd op de door gemeente Arnhem gewenste terreinvlakken en is dit elders in het gebied gecompenseerd door minder verruwing toe te staan. Hiervoor is afbeelding 5.1 vervangen door een nieuwe ‘Interventiewaardenkaart vegetatie hoogwaterveiligheid Uiterwaardvergraving Meinerswijk’. Daarmee wijzigt het oorspronkelijke Projectplan Waterwet 2012.

 

Ter inzage definitief besluit

 

De stukken tot wijziging van Projectplan Waterwet liggen vanaf donderdag 1 juni 2017 tot en met woensdag 12 juli 2017 ter inzage voor beroep. Het gaat hierbij om:

 

  • Definitief gewijzigd Projectplan Waterwet Uiterwaardvergraving Meinerswijk 2012, van Rijkswaterstaat Oost-Nederland.

  • Reactienota Aanpassing Projectplan Waterwet Uiterwaardvergraving Meinerswijk 2012.

 

Hoe en waar kunt u beroep instellen?

 

Belanghebbenden kunnen tot één dag na ter inzagelegging beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze Afdeling beslist in eerste en enige instantie over de ingestelde beroepen.

Belanghebbenden kunnen beroep instellen als zij een zienswijze hebben ingediend op een ontwerpbesluit. Hebt u geen zienswijze ingediend en bent u wel een belanghebbende, dan kunt u alleen beroep instellen als het u redelijkerwijs niet verweten kan worden dat u geen zienswijze heeft ingediend. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er bij de definitieve vaststelling van de besluiten wijzigingen zijn doorgevoerd ten opzichte van het ontwerpbesluit.

 

U kunt uw beroepschrift onder vermelding van ‘Besluit tot wijziging Projectplan Waterwet Uiterwaardvergraving Meinerswijk’ richten aan:

 

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

 

Het beroepschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten:

  • a.

    Uw naam en adres;

  • b.

    De dagtekening;

  • c.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d.

    De redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

 

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • Kantoor Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;

  • Provinciehuis Gelderland, Gebouw Marktstate, Eusebiusplein 1A te Arnhem.

 

Het definitieve besluit is vanaf 1 juni 2017 ook te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl. Ga hiervoor naar het project ‘Meinerswijk’  klik Vergunningen  klik cluster 13 Wijziging Projectplan Waterwet  klik definitief besluit. Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Rijkswaterstaat bij de heer G. Slendebroek, plv. Omgevingsmanager Uiterwaardvergraving Meinerswijk, (T 088 - 797 4900). Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland bij de heer A.M. Kwakkernaat, Coördinator Procedures Uiterwaardvergraving Meinerswijk, (T 06 – 2247 3005).

 

Crisis- en herstelwet

Op de besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft onder meer tot gevolg dat alle beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, een beroep niet ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en dat de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Dit betekent onder andere dat het indienen van een zogenaamd ‘pro forma’ beroepschrift niet mogelijk is.

 

Hoe kunt u de werking van de besluiten laten schorsen?

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

 

Griffierecht

Bij het verzoek moet een afschrift worden overlegd. Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Meer informatie over de beroepsprocedure en het griffierecht vindt u op de site van de Raad van State: www.raadvanstate.nl.

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland

 

Gepubliceerd te Arnhem

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland

H.F. van de Wart

 

   

 

 

Naar boven