Gemeente Grave - Raadsbesluit ‘Vaststelling bebouwde komgrens Grave in verband met reconstructie N324’

Logo Grave

gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21-03-2017:

Samenvatting voorstel

De provinciale weg N324 (Paalgraven-Maasbrug) is aan groot onderhoud toe. Voor de provincie Noord Brabant is dit aanleiding geweest om enkele jaren terug al te starten met een zogenaamde planstudie. In 2015 is door de gemeenteraad het budget beschikbaar gesteld voor het wegvak Grave, inhoudende 3 rotondes, 2 verkeersregelinstallaties (VRI) en reconstructie gedeelte Hoogveldscheweg, namelijk:

  • -

    Rotonde bij de Tolschestraat;

  • -

    Rotonde bij Generaal de Bonsweg;

  • -

    Vervanging VRI’s Stoofweg en Trompetterstraat;

  • -

    Rotonde bij de Industriestraat.

Daarnaast is besloten dat de snelheid binnen Grave teruggebracht wordt naar 50km/h vanaf de toekomstige rotonde de Generaal de Bonsweg tot en met de toekomstige rotonde Industriestraat. Voor het terugbrengen van de snelheid is het nodig om de verkeerskundige komgrens aan te passen en opnieuw door de gemeenteraad vast te laten stellen. Het besluit m.b.t. de nieuwe komgrens is een gevolg van het vaststellen van de planstudie N324.

Voorstel besluit

Tot het wijzigen en opnieuw vaststellen van de bebouwde kom in de zin van de Wegenverkeerswet (WvW). De aangepaste en nieuwe komgrenzen worden vastgelegd op de bij dit besluit behorende en gewaarmerkte tekening "overzichtskaart uitbreiding komgrens N324 d.d. 10-01-2017".

Financiële consequenties

De kosten van aanpassing van de bebording etc. komen ten lasten van het project N324. De uitvoering wordt gecombineerd met de uitvoering van het project.

Wettelijk kader en beleidskader

ln artikel 20a van de Wegenverkeerswet is vastgelegd dat de gemeenteraad de grenzen van de

bebouwde kom vaststelt. In het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is verder bepaald dat de beheerder en/of eigenaar van de weg van de weg gehoord moet worden (artikel 23 BABW) en dat vooraf overleg moet plaatsvinden met de politie (artikel 24 BABW).

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid een bezwaarschrift in te dienen tegen het besluit van de gemeenteraad. Een belanghebbende heeft zes weken de tijd om bezwaar te maken. Deze termijn gaat in op de dag na de schriftelijke bekendmaking van het besluit. De gemeenteraad beoordeelt het bezwaar en neemt een besluit op het bezwaarschrift. Als een bezwaarmaker het niet eens is met de beslissing van de gemeente op het bezwaarschrift, kan hiertegen binnen zes weken beroep ingesteld worden bij de rechtbank in 's-Hertogenbosch.

De uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 Awb) is niet van toepassing op dit

besluit. Dit betekent dat vooraf geen zienswijzen ingediend kunnen worden.

Communicatie en participatie

De procedure zoals die hierboven is beschreven wordt gevolgd. Na vaststelling door de gemeenteraad zal het besluit worden gepubliceerd en gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd. Het college is bevoegd om een eventuele bezwarenprocedure te volgen.

Het college van B&W heeft het voornemen tot het verplaatsen van de verkeerskundige komgrenzen (voorstel naar de Raad) gepubliceerd op de gemeentepagina in de krant en op de gemeentelijke website.

In week 8 van 2017 is dit gepubliceerd en heeft eenieder de mogelijkheid gehad binnen 2 weken contact op te nemen met de gemeente inzake dit onderwerp (vragen / bezwaren).

De gemeente Grave heeft geen reacties ontvangen.

Duurzaamheid

Niet van toepassing m.b.t. dit besluit.

Gemeenschappelijke regeling/samenwerkingsverband

Naam gemeenschappelijke regeling/samenwerkingsverband: n.v.t..

Deelnemende gemeenten: n.v.t.

Adoptiegemeente: n.v.t.

Toelichting op het voorstel

Inleiding

De provinciale weg N324 (Paalgraven-Maasbrug) is aan groot onderhoud toe. In 2015 is door de gemeenteraad het budget beschikbaar gesteld voor het wegvak Grave, inhoudende 3 rotondes, 2 verkeersregelinstallaties (VRI) en reconstructie gedeelte Hoogveldscheweg.

Daarnaast is besloten dat de snelheid binnen Grave teruggebracht wordt naar 50km/h vanaf de toekomstige rotonde de Generaal de Bonsweg tot en met de toekomstige rotonde Industriestraat. Voor het terugbrengen van de snelheid is het nodig om de verkeerskundige komgrens aan te passen en opnieuw door de gemeenteraad vast te laten stellen.

In verschillende wetten en regels komt het begrip bebouwde kom voor. Enkele van de belangrijkste zijn: Wegenwet, Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994), Wet geurhinder en veehouderij, de Boswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. Ook in de ruimtelijk ordening wordt het begrip “kom” veelvuldig gebruikt. Dit raadsvoorstel betreft een besluit in de zin van de Wegenverkeerswet 1994.

In bijlage 1 zijn de kaders geschetst die hierbij van belang zijn. Feitelijk is dit een beknopte weergave van de aanbevelingen zoals die door de CROW (nationaal kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur) in publicatie 135 “bebouwde komgrenzen, aanbeveling voor locatie en inrichting”, zijn samengebracht. In bijlage 2 geven we een overzicht van enkele andere wetten waar sprake is van “bebouwde kommen”.

Voorgestelde beslissing(en) met argumenten en afwegingen

Voorgesteld wordt het wijzigen en opnieuw vaststellen van de bebouwde kom in de zin van de Wegenverkeerswet (WvW). De aangepaste en nieuwe komgrenzen worden vastgelegd op de bij dit besluit behorende en gewaarmerkte tekening "overzichtskaart uitbreiding komgrens N324 d.d. 10-01-2017".

Uitvoering, risico’s en evaluatie

Het niet vaststellen van de verkeerskundige bebouwde komgrens leidt er toe dat de 50 km/h binnen Grave niet kan worden uitgevoerd.

Overige politiek relevante informatie

Niet van toepassing.

B esluit

Tot het wijzigen en opnieuw vaststellen van de bebouwde kom in de zin van de Wegenverkeerswet (WvW). De aangepaste en nieuwe komgrenzen worden vastgelegd op de bij dit besluit behorende en gewaarmerkte tekening "overzichtskaart uitbreiding komgrens N324 d.d. 10-01-2017".

Bijlagen

Bijlages bij het raadsvoorstel en raadsbesluit:

  • -

    Bijlage 1: Notitie uitgangspunten instelling bebouwde kommen;

  • -

    Bijlage 2: Notitie over begrip “bebouwde kom” in diverse wetten;

  • -

    Bijlage 3: Overzichtskaart uitbreiding bebouwde komgrens N324 d.d. 10-01-2017;

Aldus besloten door de raad van de gemeente Grave in zijn openbare vergadering

van 16 mei 2017.

 

 

De raad voornoemd,

 

  

 

S.A. de Best-Boere

A.M.H. Roolvink

griffier

voorzitter

 

MEDEDELINGEN:

Bezwaar Dit besluit ligt met bijbehorende kaarten ligt gedurende zes weken ter inzage in het Stadhuis van de gemeente Grave. Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na datum van publicatie schriftelijk bij ons bezwaar maken. Uw bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en voorzien van uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Naar boven