Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Lansingerland | Staatscourant 2017, 29847 | Verkeersbesluiten |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Lansingerland | Staatscourant 2017, 29847 | Verkeersbesluiten |
Burgemeester en wethouders van Lansingerland
In het centrum van Bergschenhoek, Dorpsstraat en De Kruin, is in het verleden een voetgangerszone ingesteld. Deze wordt echter veelvuldig gebruikt door fietsers. Het is met het oog op bereikbaarheid en verkeersveiligheid gewenst om dit te formaliseren en duidelijkheid te scheppen in de richting van de weggebruikers.
Volgens de Wegenverkeerswet (WVW 1994, art. 2) kunnen regels worden vastgesteld met het doel tot:
Om deze doelen te bereiken kan het nodig zijn om verkeersmaatregelen te treffen. Artikel 15, 1e lid, van de WVW 1994 stelt dat voor het plaatsen of verwijderen van verkeerstekens en onderborden een verkeersbesluit moet worden genomen. Dit geldt wanneer hierdoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Het 2e lid van het artikel stelt dat een verkeersbesluit moet worden genomen wanneer verkeersmaatregelen op of aan de weg leiden tot een wijziging van de inrichting van de weg of wanneer verkeersmaatregelen leiden tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer. Dit geldt wanneer de maatregelen leiden tot een beperking of een uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van de weg of het weggedeelte gebruik kan maken.
Verkeersmaatregel en argumentatie
Hieronder wordt de in te stellen verkeersmaatregel toegelicht. Daarbij is tevens de onderbouwing van de maatregel uitgewerkt.
Fietsen toestaan in de voetgangerszone
De voorgestelde maatregel is het toestaan van fietsers in het al bestaande voetgangersgebied van de Dorpsstraat en De Kruin. Dit kan door een onderbord met de tekst “fietsen toegestaan” te plaatsen onder de verkeersborden bij de entrees van de voetgangerszone. Door deze maatregel blijven voetgangers de hoofdgebruiker en zijn fietsers te gast. Brom-/snorfietsers blijven niet toegestaan. De verkeersmaatregel is wenselijk om de bereikbaarheid en verkeersveiligheid van fietsers te verbeteren.
Op 29 november is overleg gevoerd met de winkeliersvereniging, hieruit kwamen de onderstaande afspraken.
De gemeente Lansingerland had een voorstel gemaakt met twee doorgetrokken lijnen met een tussenafstand van twee meter die in het midden van de Dorpsstraat zouden worden aangebracht met aan de zijde van de Kerkstraat en het Rondom een fietssymbool. Dit ‘pad’ zou ter hoogte van De Kruin naar het plein uitbuigen en daar eindigen. Dit voorstel is op 17 februari 2017 ter plaatse besproken met de winkeliersvereniging. Dit voorstel zou op verzoek van de winkeliersvereniging nog enigszins aangepast worden rekening houdend met de winkelwagentjes van de Jumbo. Ook diende een lichtmast verplaatst te worden en zou er aanvullend op het besluit op de kruispunten Dorpsstraat, Kerkstraat en Rondom waarschuwingsborden ‘pas op fietsers’ worden geplaatst.
Aanvankelijk ging de winkeliersvereniging akkoord met het voorstel en de aanvullende maatregelen. Naderhand kwamen er bedenkingen van een deel van de winkeliersvereniging en heeft zij voorgesteld om de situatie te laten zoals deze is. Dit omdat winkeliers vrezen dat er onveilige situaties gaan ontstaan, met de open eindjes aan het fietspad, welke zal bestaan uit twee lijnen en fietssymbolen op de grond.
Bovenstaande is meegewogen vóór dit besluit. Voor ons is het gewenst om de situatie aan te passen aan het feitelijke gebruik zonder aanvullende maatregelen in de vorm van belijning en fietssymbolen. De winkeliersvereniging was en is hier van op de hoogte gebracht en wist dat dit een gevolg is van de door haar gekozen optie.
Wel worden aanvullend op het besluit waarschuwingsborden ‘pas op fietsers’ geplaatst, zie de situatietekening.
Situering en beheer van de wegen
De in dit verkeersbesluit genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom van de gemeente Lansingerland (kern Bergschenhoek) en zijn bij deze gemeente in beheer en onderhoud.
Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft in de Verkeersadviesgroep van de gemeente Lansingerland overleg plaatsgevonden met de politie Rotterdam.
Bevoegdheid tot het nemen van het besluit
Het afdelingshoofd is in het geldende mandaatregister door het college gemandateerd tot het nemen van het besluit. Gelet op het vorenstaande en het bepaalde in de Wegenverkeerswet en de uitvoerings-regeling van die wet is tot het onderstaande besluit gekomen.
In de bestaande voetgangerszone in het centrum van Bergschenhoek, de Dorpsstraat tussen het Rondom en de Kerkstraat en De Kruin fietsen toe te staan, door het plaatsen van onderborden met de tekst “fietsen toegestaan” onder de bestaande verkeersborden begin voetgangerszone. De borden worden geplaatst zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening.
Namens burgemeester en wethouders van Lansingerland,
Afdelingshoofd Beheer en Onderhoud
Bent u het niet eens met dit besluit, of is het besluit onduidelijk? Neem altijd eerst contact op met de gemeente. Dit kan voorkomen dat u een bezwaarschrift hoeft te schrijven. Medewerkers van de gemeente nemen samen met u het besluit door. Komt u er samen niet uit, dan kunt u alsnog digitaal of schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Lansingerland. Let u er wel op, dat u het bezwaar indient binnen de wettelijke termijn. Het adres voor het indienen van schriftelijk bezwaar is:
College van burgemeester en wethouders van gemeente Lansingerland
Of voor het indienen van digitaal bezwaar: zie www.lansingerland.nl onder het kopje ‘formulieren’.
Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen de wettelijke termijn, zijnde zes weken na verzenddatum. Schrijf in uw bezwaarschrift ten minste:
Het besluit geldt ook tijdens de bezwaarprocedure. U kunt tijdens deze procedure een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam. Er moet dan wel sprake zijn van een spoedeisend belang. Het adres is:
Voor de behandeling van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Daarvoor moet u wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben. Zie http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2017-29847.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.