Verkeersbesluit invoering maximum 30 km/u Weseperweg te Schalkhaar

Logo Deventer

Nr. 2060762

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Deventer heeft besloten om:  door plaatsing van verkeersborden A01 (maximale snelheid 30 km/h), A02 (30) en J28 (vooraanduiding oversteken vee) als bedoeld in Bijlage I van het RVV 1990 ter plaatse van het deel van de Weseperweg te Schalkhaar waar een zogenoemde koe-oversteek gerealiseerd is, voor uitsluitend dat weggedeelte een maximum snelheid van 30 km/uur in te stellen.

Aanleiding van het besluit

Door dhr. H. Berends is een verzoek ingediend om een koe-oversteek aan te leggen, waarbij wildroosters in de weg worden aangelegd, de koeien voorrang moeten krijgen op het overige verkeer en de maximum snelheid beperkt moet worden. De heer Berends bezit een melkveebedrijf aan de Weseperweg 2 te Schalkhaar. De Weseperweg is een rustige weg die tot aan het melkveebedrijf verhard is en daarna overgaat in een zandweg. De stal staat aan de zuidzijde van de Weseperweg en aan de noordzijde ligt nog 15 ha grond. De melkrobot staat in de stal, waardoor er altijd koeverkeer is van en naar de stal. Door met een koe-oversteek te werken, kunnen de koeien altijd vanuit het weiland naar de stal lopen. De koe-oversteek wordt gerealiseerd door twee wildroosters aan te leggen in de openbare weg, met daar tussen een ruimte van 3 tot 4 meter. Over deze ruimte lopen de koeien van de ene naar de andere kant. Door de plaatsing van een hek is het mogelijk voor ruiters en menners de oversteekplaats veilig te passeren.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Het verkeersbesluit is genomen omdat :

De gemeente mee wil werken aan het initiatief om een koe-oversteek te realiseren op desbetreffend weggedeelte; Het reduceren van de snelheid van gemotoriseerd verkeer een positieve invloed heeft op de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid; Daarbij is overwogen dat het verkeersbesluit wenselijk is uit het oogpunt van:

• het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

• het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

• het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden. Deze verkeersbelangen zijn gelet op de volgende feiten en omstandigheden van toepassing: De koe-oversteek is bedoeld als onbeheerde oversteekplaats voor koeien;In verband met de mogelijkheid van koeien op de rijbaan, dient de maximum snelheid ter plaatse verlaagd te worden tot 30 km/u;

Draagvlak

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef.  

Wettelijk kader

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.  

Rechtsmiddelen

Inzage

Het besluit ligt 6 weken, na publicatie, ter inzage bij Publiekszaken, Grote Kerkhof 1.

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit verkeersbesluit, dan kunt u daartegen bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres, handtekening en de datum bevatten. Wilt u ook het kenmerk van het besluit vermelden en waarom u bezwaar maakt? De bezwaartermijn duurt 6 weken en begint op de eerste dag na de verzenddatum van deze brief. U kunt het bezwaarschrift indienen bij de gemeente Deventer, Postbus 5000, 7400 GC Deventer of via de website http://www.deventer.nl/bezwaar.    

Deventer, 19 mei 2017 

namens burgemeester en wethouders van Deventer,      

R. van Hout

programmamanager team Ontwikkeling, Realisatie en Beheer

 

Naar boven