Verkeerstekens te water ter hoogte van de Lage Kade, Hoge Brug en Park Valkenberg.

Logo Breda

DV17VB1034 d.d. 16 mei 2017.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen van de Scheepvaartverkeerswet, het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer, het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Artikel 2 van de Scheepvaartverkeerswet waarin is vastgelegd dat het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is om een verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 2 van het Besluit administratieve bepalingen scheepvaartverkeer het bevoegd gezag slechts verkeerstekens aanbrengt die zijn opgenomen in de bijlagen 7 en 8 behorende bij het Binnenvaartpolitiereglement. Dat het nemen van een verkeersbesluit hiervoor verplicht is voor zover door de plaatsing van de verkeerstekens een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van veiligheid en het vlotte verloop van scheepvaartverkeer;

Het in standhouden van scheepvaartwegen en waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Het voorkomen of beperken van schade door het scheepvaartverkeer aan de waterhuishouding, oevers en waterkeringen, of werken gelegen in of over scheepvaartwegen.

 

Is het gewenst om

Bebording te plaatsen bij de Lage Kade en de steiger bij het Park Valkenberg om te gebruik van beide ligplaatsen duidelijk te maken. Bebording te plaatsen bij de Hoge Brug om de voorrangsregel duidelijk te maken. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Lage Kade en ‘Park Valkenberg’.

 

Motivering

In 2014 is de verhoogde Koning Willem-Alexanderbrug geopend, waardoor de haven en delen van de Singel bereikbaar zijn voor de recreatievaart. De verhoging heeft er voor gezorgd dat het aantal vaarbewegingen naar en in Breda enorm zijn toegenomen. De gemeente Breda is nautisch beheerder van alle wateren binnen de grenzen van de bebouwde kom en is daardoor verantwoordelijk voor de veiligheid op deze wateren. Het is daardoor van belang om de toenemende vaarbewegingen in goede banen te leiden.

 

Lage kade

De toenemende vaarbewegingen zijn van invloed op het gebruik van de Lage Kade in de binnenhaven van Breda. De Lage Kade heeft een lengte van 125 meter, waarvan 25 meter is vergund aan ATEA-Groep. De overige 100 meter wordt gebruikt door bootbezoekers aan Breda en de rondvaartbedrijven. Van de overige 100 meter wordt 70 meter gereserveerd voor bootbezoekers. Bootbezoekers mogen gebruik maken van de Lage Kade tussen 07.00 uur en 24.00 uur. Overnachten is niet toegestaan aan de Lage Kade. De overige 30 meter zal permanent worden gereserveerd voor rondvaartbedrijven. Zij mogen hier passagiers ophalen en wegbrengen. Het aanmeren voor een langere periode is niet toegestaan.

 

Er is gekozen voor een definitieve verdeling van de Lage Kade omdat dit zorgt voor duidelijkheid en helderheid voor rondvaartbedrijven en bootbezoekers. In september/oktober een aanlegsteiger aan het Park Valkenberg gerealiseerd waardoor er een ruimer aanbod is qua aanmeerplaatsen. De verdeling van de Lage Kade wordt aangegeven met bebording op de kade. Een en ander zoals opgenomen de bij dit besluit behorende tekening ‘Lage Kade’.

 

Hoge Brug

De Hoge Brug gelegen in de binnenhaven van Breda. De Hoge Brug is een smalle brug, waardoor grotere boten elkaar lastig kunnen passeren. Om de veiligheid te kunnen garanderen wordt aan de hand van bebording de voorrangsregeling kenbaar gemaakt. Een en ander zoals opgenomen de bij dit besluit behorende tekening ‘Lage Kade’.

 

Park Valkenberg

Zoals beschreven in het voorgaande staat beschreven is in september/oktober 2016 de steiger aan het park Valkenberg gerealiseerd. Deze steiger zal beschikbaar zijn voor bootbezoekers die tussen 07.00 en 24.00 voor een korte periode willen aanleggen. Overnachten is hier niet toegestaan. Om dit aan de bezoekers duidelijk te maken, is het plaatsen van bebording noodzakelijk. Een en ander zoals opgenomen de bij dit besluit behorende tekening ‘Park Valkenberg’.

 

Belangenafweging

 

Om de veiligheid op het water te waarborgen wordt bebording geplaatst. Door de huidige toename van het scheepvaartverkeer is het wenselijk deze maatregelen in te stellen. Het gebruik van de verschillende aanlegplaatsen wordt in de buitenruimte kenbaar gemaakt en ook juridisch vastgelegd. Ook het instellen van een voorrangsregeling voor de Hooge Brug is gericht op het voorkomen van onveilige situaties.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 6 van het Besluit Administratieve bepalingen Scheepvaartverkeer is overleg gepleegd met belanghebbende openbare lichamen en instellingen.

 

Besluiten

De situatie te water rondom de Lage Kade vast te stellen en de volgende verkeerstekens te plaatsen:

Ter hoogte van de Lage Kade, aan de zijde van de Tolbrug, een verbod op aanmeren tussen 24.00 en 07.00 te plaatsen geldend voor de eerste 70 meter.

Ter hoogte van de Lage Kade, aan de zijde van de Hooge Brug, een reservering voor rondvaartbedrijven te plaatsen, geldend voor de overige 30 meter.

De situatie te water rondom de Hooge Brug vast te stellen en de volgende verkeerstekens te plaatsen:

Een bord met de voorrangsregeling plaatsen aan beide zijde van de Hooge Brug. Het verkeer vanuit de binnenhaven heeft daarbij voorrang.

De situatie te water rondom de aanlegsteiger aan het park Valkenberg (‘De Koningssteiger’) vast te stellen en de volgende verkeerstekens te plaatsen:

Ter hoogte van de Koningssteiger een verbod op aanmeren tussen 24.00 en 07.00 te plaatsen geldend voor de totale steiger.

Een en ander overeenkomstig tekeningen ‘Lage Kade’en ‘Park Valkenberg’ welke onderdeel uitmaken van dit besluit.

Dit verkeersbesluit treedt in werking op de dag na de dag van publicatie.

 

 

Breda, 16 mei 2017.

 

Hoogachtend,

 

burgemeester en wethouders van Breda,

 

namens deze,

 

Burgemeester P. Depla

 

Gemeentesecretaris C. Vermeer

 

Ter inzage

Het besluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Besluit ‘Verkeerstekens te water ter hoogte van de Lage Kade, Hooge Brug en Park Valkenberg’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekeningen ‘Lage Kade’ en ‘Park Valkenberg’.

 

Naar boven