Ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk- Kapelweg 2017 en hiermee samenhangende ontwerpbesluiten, gemeente Boxtel.

Logo Boxtel

 

Burgemeester en wethouders van Boxtel maken ingevolge artikel 3.8 en artikel 3.30 en volgende Wet ruimtelijke ordening door middel van deze integrale kennisgeving bekend dat met toepassing van de coördinatieregeling van de Wet ruimtelijke ordening het volgende ontwerpbestemmingsplan en de volgende hiermee samenhangende besluiten ter inzage liggen :

  • -

    ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017;

  • -

    ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder;

  • -

    ontwerpverkeersbesluit tot sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg voor gemotoriseerd verkeer;

  • -

    ontwerpbesluit tot het definitief onttrekken aan de openbaarheid van de (voormalige) spoorwegovergang Bakhuisdreef;

  • -

    ontwerpverkeersbesluit tot sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer.

Deze kennisgeving bevat informatie over het coördinatiebesluit, het ontwerpplan en de ontwerpbesluiten en de samenhang, de terinzagelegging en de mogelijkheid van zienswijzen.

Daarnaast wordt, voor wat betreft de ontwerp-verkeersbesluiten en het ontwerp-onttrekkingsbesluit, ook verwezen naar de gelijktijdige specifieke kennisgevingen hierover in de Staatscourant waarin de tekst van de ontwerpbesluiten integraal is opgenomen.

Coördinatie be sluit bestemmingsplan en samenhangende besluiten

Vanwege de samenhang tussen het bestemmingsplan voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en enkele andere besluiten en omdat de procedures tot vaststelling hiervan parallel in voorbereiding zijn, heeft de gemeenteraad op 9 mei 2017 besloten de coördinatieregeling op grond van artikel 3.30 en volgende Wet ruimtelijke ordening voor deze besluiten toe te passen. Het is niet mogelijk om tegen dit coördinatiebesluit als zodanig bezwaar en beroep in te stellen.

De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de procedures voor deze samenhangende besluiten gelijk op te laten lopen. Het ontwerpbestemmingsplan en de overige ontwerpbesluiten worden gelijktijdig ter inzage gelegd. De bevoegdheid tot de besluitvorming over het bestemmingsplan en het onttrekkingsbesluit ligt bij de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders besluit over de verkeersbesluiten en de hogere waarden Wet geluidhinder. Het college verzorgt ook de coördinatie van de procedures. Tegen deze vastgestelde besluiten staat vervolgens gecoördineerd beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Toelichting s amenha ng

Voorliggend ontwerpbestemmingsplan en ontwerpbesluiten dienen gezamenlijk ter uitvoering van het Maatregelenpakket PHS Boxtel.

Dit Maatregelenpakket PHS Boxtel, dat op 26 november 2013 is vastgesteld door de gemeenteraad en is vertaald in een bestuursovereenkomst tussen Rijk, Provincie en gemeente, bestaat uit vijf samenhangende deelprojecten.

Met dit Maatregelenpakket PHS Boxtel wordt invulling gegeven aan een aantal belangrijke ambities zoals vastgesteld in het gemeentelijk Verkeer- en Vervoersplan (GVVP), namelijk

  • -

    het oplossen van het veiligheids- en leefbaarheidsknelpunt rondom de dubbele overweg en de huidige drukke verkeersader door het centrum van Boxtel;

  • -

    de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg om de leefbaarheid van buurtschap Kalksheuvel te verbeteren en een volwaardige tweede ontsluiting van Ladonk te realiseren;

  • -

    de capaciteitsuitbreiding van de Keulsebaan, zodat de afwikkeling ook in de toekomst wordt gegarandeerd.

Omdat de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat een belangrijke verkeersverbinding is op dit moment, dient er eerst een goed alternatief zijn voor het autoverkeer. Daarom worden de deelprojecten gefaseerd uitgevoerd. De dubbele spoorwegovergang kan pas worden afgesloten voor motorvoertuigen als het alternatief is gerealiseerd. Nadat de fietstunnel is aangelegd kunnen de overwegen ook voor het langzaam verkeer worden afgesloten.

Ontwerpplan en ontwerpbesluiten

Ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017

Het ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017 maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe weg aan de westzijde van Boxtel tussen het bedrijventerrein Ladonk en de Kapelweg. De nieuwe weg sluit in de noordwesthoek van het bedrijventerrein Ladonk aan op de weg Colenhoef en sluit ter hoogte van de spoorwegovergang D’Ekker aan de noordzijde van de spoorlijn Tilburg-Boxtel aan op de bestaande Kapelweg. Met de aanleg van de nieuwe weg wordt beoogd de leefbaarheid en verkeersveiligheid van het buurtschap Kalksheuvel en de bereikbaarheid van het bedrijventerrein Ladonk te verbeteren.

Dit ontwerpbestemmingsplan 2017 betreft een actualisatie van het eerdere ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg uit 2013. De procedure van dit bestemmingsplan is eind 2013 stop gezet in afwachting van enkele ontwikkelingen, waaronder het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De afgelopen jaren is het Maatregelenpakket PHS Boxtel vastgesteld en is het ontwerp van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg op enkele onderdelen geactualiseerd. In overeenstemming hiermee is ook het ontwerpbestemmingsplan geactualiseerd.

Het geactualiseerde bestemmingsplan 2017 ligt nu in ontwerp voor.

Ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder

Ondanks de toepassing van stil asfalt over het gehele tracé van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, is ter plaatse van 6 woningen sprake van een hogere geluidsbelasting dan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB volgens de Wet geluidhinder. Burgemeester en wethouders overwegen om voor deze 6 woningen een hogere waarde vast te stellen. Het betreft een hogere waarde voor de volgende woningen : Bakhuisdreef 2 (tot 49 dB), Kalksheuvel 47a (tot 50 dB), Kapelweg 62 (tot 53 dB), Kapelweg 63 (tot 49 dB), Kapelweg 67 (tot 49 dB) en de bedrijfswoning Schouwrooij 12 (tot 54 dB).

Ontwerpverkeersbesluit tot sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg voor gemotoriseerd verkeer

In de planvorming van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg uit 2013 was nog sprake van een volledige sluiting van de spoorwegovergang Kapelweg. Een nadere risico-analyse wijst uit de spoorwegovergang Kapelweg met aanvullende maatregelen geopend kan blijven voor langzaam verkeer. Deze aanpassing is verwerkt in het geactualiseerde ontwerp voor de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en het bestemmingsplan 2017.

In overeenstemming hiermee wordt op basis van dit ontwerpbesluit voorgesteld de spoorwegovergang Kapelweg enkel te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Ontwerpbesluit tot het definitief onttrekken aan de openbaarheid van de (voormalige) spoorwegovergang Bakhuisdreef

De (voormalige) spoorwegovergang Bakhuisdreef is sinds 2010 fysiek afgesloten. Deze afsluiting was gebaseerd op een tijdelijk besluit. Via het voorgenomen onttrekkingsbesluit wordt de (voormalige) spoorwegovergang Bakhuisdreef definitief afgesloten. Dit besluit sluit aan bij de in het ontwerp-bestemmingsplan beoogde wegontwerp van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg.

Ontwerpverkeersbesluit tot sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer

De sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat vormt, samen met de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, een van de twee prioritaire projecten van het Maatregelenpakket PHS Boxtel. Afspraken over de financiering van dit Maatregelenpakket zijn in 2015 vastgelegd in een bestuursovereenkomst tussen Rijk, provincie Noord Brabant en de gemeente Boxtel.

Om Boxtel goed bereikbaar te houden, kunnen de vijf deelprojecten van het Maatregelenpakket niet gelijktijdig in uitvoering worden genomen en zullen deze gefaseerd worden uitgevoerd.

In het belang van het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid van buurtschap Kalksheuvel, de directe omgeving van de dubbele spoorwegovergang en langs de drukke verkeersroute door het centrum van Boxtel, heeft de sluiting van de dubbele spoorwegovergang Tongersestraat voor gemotoriseerd verkeer hoge prioriteit.

Omdat de dubbele spoorwegovergang ook een belangrijke verkeersverbinding is op dit moment, moet er eerst een goed alternatief zijn voor het autoverkeer. Daarom worden de deelprojecten gefaseerd uitgevoerd. De dubbele overweg kan pas worden afgesloten voor motorvoertuigen als het alternatief, de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg, is gerealiseerd.

In het ontwerpverkeersbesluit is daarom als opschortende voorwaarde opgenomen dat het verkeersbesluit pas in werking treedt zodra de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg is opengesteld voor het verkeer.

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017’ en bovengenoemde ontwerpbesluiten liggen met ingang van vrijdag 12 mei 2017 gedurende zes weken ter inzage. De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis en in de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel.

Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur en op woensdag en donderdag ook van 17.00 tot 19.30 uur.

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten zijn op de volgende wijze digitaal te raadplegen :

  • -

    Het ontwerpbestemmingsplan ‘Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017’ is digitaal raadpleegbaar via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) van dit bestemmingsplan is NL.IMRO.0757.BP01VLK2017-otw1.

  • -

    Voor de digitale raadpleging van de ontwerpverkeersbesluiten en het ontwerp-onttrekkingsbesluit wordt verwezen naar de afzonderlijke (en gelijktijdig geplaatste) kennisgevingen over deze ontwerpbesluiten in de Staatscourant. Hier vindt u de integrale teksten van deze ontwerpbesluiten.

  • -

    Het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder is te raadplegen via de gemeentelijke website www.boxtel.nl/PHS.

  • -

    Deze integrale kennisgeving vindt u tevens op de gemeentelijke website www.boxtel.nl/PHS.

waarbij de diverse links zijn opgenomen naar de verschillende ontwerpbesluiten en het ontwerpbestemmingsplan.

-Op www.boxtel.nl/PHS vindt u eveneens achtergrondinformatie over het Maatregelenpakket PHS Boxtel, de besluitvorming hierover, nieuwsbrieven etc.

Om inwoners en belangstellenden hierover te informeren organiseert de gemeente Boxtel op 18 en 19 mei een informatiewinkel in Boxtel. Op deze dagen staat het Maatregelenpakket Boxtel centraal.

Op 22 en 23 mei is de informatiewinkel geopend voor iedereen die specifiek vragen heeft over het ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017 en de samenhangende ontwerpbesluiten. Voor openingstijden van de inloopwinkel, zie gemeentelijke website www.boxtel.nl of de huis-aan-huis verspreide informatiekrant.

Zienswijzen

Zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpbesluiten kunnen gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging, dus tot en met 22 juni, door een ieder naar voren worden gebracht.

Zienswijzen kunnen schriftelijk en indien gewenst ook mondeling worden ingediend.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar het college van de gemeente Boxtel, Postbus 10.000, 5280 AD Boxtel. Het college zal er zorg voor dragen dat de zienswijzen met betrekking tot de raadsbesluiten (ontwerpbestemmingsplan en ontwerponttrekkingsbesluit) worden doorgestuurd aan de raad.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze dient u een afspraak te maken via telefoonnummer 0411 655306. Om termijnoverschrijding te voorkomen is het verzoek om uiterlijk 14 dagen vóór afloop van de inzagetermijn hiervoor een afspraak te maken.

U wordt verzocht om per ontwerpbesluit of per ontwerpbestemmingsplan afzonderlijk een zienswijze in te dienen. Dit is noodzakelijk omdat afzonderlijke besluiten worden genomen.

Wanneer u dit niet doet, loopt u een risico dat uw zienswijze niet op juiste wijze bij de afweging van het betreffende besluit of plan wordt betrokken.

Om een onderscheid te kunnen maken tussen de verschillenden zienswijzen, vragen wij om bovenaan uw brief duidelijk te vermelden waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Verzocht wordt om hierbij de volgende omschrijving te hanteren :

  • -

    VLK zienswijze ontwerpbestemmingsplan Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg 2017

  • -

    VLK zienswijze hogere waarden Wet geluidhinder

  • -

    VLK zienswijze ontwerpverkeersbesluit Kapelweg

  • -

    VLK zienswijze ontwerponttrekkingsbesluit Bakhuisdreef

  • -

    PHS zienswijze ontwerpverkeersbesluit Tongersestraat

Wetgeving

Op deze bekendmaking zijn onderstaande wetgevingen van toepassing. Let op! De link naar de wetgeving hebben wij gemaakt op 8 mei 2017. Als u op de links klikt krijgt u de tekst te zien zoals deze op 8 mei 2017 geldend was. Houd er rekening mee dat de wetgeving inmiddels aangepast kan zijn. Via http://wetten.overheid.nl/zoeken kunt u de geldende tekst vinden.

Van toepassing op deze bekendmaking zijn:

 

Boxtel, 11 mei 2017

Burgemeester en wethouders van Boxtel,

De secretaris, De burgemeester,

Drs.H.A.M. van Berkel M. Buijs

Naar boven