Kennisgeving uitbreiding Windpark Delfzijl Zuid

Logo Groningen

Direct ten zuiden van het bestaande windpark Delfzijl-Zuid ligt een gebied dat de provincie Groningen in de Provinciale Omgevingsvisie heeft aangewezen voor windenergie. Er worden 16 windturbines opgericht, met een maximale masthoogte van 136 m en een maximale tiphoogte van ca. 204m. Het opwekkend vermogen van de turbines is per turbine ca. 4 MW.

Windpark Delfzijl Zuid uitbreiding is onderdeel van een groter door de provincie aangewezen windconcentratiegebied, zich uitstrekkend vanaf de Schermdijk vóór de zeewering aan de noordgrens van het industriegebied Oosterhorn, tot het in 2014 aangewezen gebied Geefsweer aan de westzijde van het bestaande park in Zuid.

Windpark Delfzijl Zuid uitbreiding ligt rondom de Zomerdijk. Het gebied wordt aan de noordzijde begrensd door het bestaande windpark Delfzijl-Zuid, aan de westzijde door de Provinciale weg N362 (de weg van Delfzijl naar Scheemda) en aan de oostzijde door het Termunterzijldiep. De zuidzijde van het plangebied wordt begrensd door een denkbeeldige kromme lijn van Overtocht tot aan het Termunterzijldiep.

MER

Milieueffectrapportage (m.e.r.) is een instrument om bij besluitvorming over een project / plan, zoals de herziening van een bestemmingsplan voor de realisatie van een windpark, het milieubelang een volwaardige plaats te geven. Het milieueffectrapport (MER) beschrijft en vergelijkt de milieugevolgen van de verschillende manieren waarop het plan of project kan worden uitgevoerd. Voor windenergie gaat het bijvoorbeeld om alternatieven voor de locatie van een windpark, de opstellingen en/of afmetingen van turbines.

In het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.) is vastgelegd om welke activiteiten het gaat en de omvang daarvan en aan welk besluit de m.e.r.-(beoordelings)plicht is gekoppeld. In het Besluit m.e.r. zijn windparken opgenomen in onderdeel D van de bijlage van het besluit, categorie D22.2. Voor windparken met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 15 MW of meer, of bestaande uit 10 turbines of meer geldt voor de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan een plan-m.e.r.-plicht en voor de vergunning een m.e.r.-beoordelingsplicht (project m.e.r.).

Procedure

Op grond van artikel 3.22 Algemene wet bestuursrecht (Awb) treedt de provincie op als coördinerend bestuursorgaan voor het Windpark Delfzijl Zuid uitbreiding. De gemeente blijft het bevoegd gezag voor het vaststellen van het bestemmingsplan en de provincie voor de vergunningen. Op grond van artikel 3.26 en 3.27 Awb worden alle ontwerpbesluiten (zowel bestemmingsplan als vergunningen) gezamenlijk bekendgemaakt en ter inzage gelegd.

Ter inzage

De ontwerpbesluiten liggen van 4 mei  tot en met 15 juni 2017 ter inzage. U kunt het document inzien op de volgende locaties

 

  • 1.

    Gemeente Delfzijl

  • 2.

    Provincie Groningen,

  • 3.

    Openbare bibliotheek

  • 4.

    Bibliotheek  't Hamrik

    

Digitaal

De ontwerpbesluiten zijn in te zien via www.delfzijl.nl, door achtereenvolgens te klikken op ‘Bestuur en Beleid’, ‘Ruimtelijke plannen’ (onder Beleid), ‘Bestemmingsplannen en beheersverordeningen’, bestemmingsplan windpark Zuid-uitbreiding of op www.provinciegroningen.nl onder het kopje bekendmakingen. Ook kunt u het plan vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl 

 

De digitale versie van een bestemmingsplan is juridisch bindend. Bij een verschil tussen de digitale en de papieren versie geldt het digitale plan.

 

Zienswijzen

Tijdens deze termijn kunt u schriftelijke zienswijzen over de ontwerpbesluiten indienen bij de Provincie Groningen, Gedeputeerde Staten van Groningen o.v.v. ‘ontwerpbesluiten windpark Delfzijl zuid uitbreiding, Postbus 610, 9700 AP Groningen of mailen naar: a.prinsen@provinciegroningen.nl

Vermeld in uw brief of e-mail uw naam, adres en woonplaats en vermeld bovenaan uw brief of in uw e-mail bij onderwerp: ‘ontwerpbesluiten windpark Delfzijl Zuid uitbreiding'. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de heer A. Prinsen tel.: 050-3164489 .

Naar boven