Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 20 april 2017, nr. MBO-1159866, houdende wijziging van de Subsidieregeling schoolmaatschappelijk werk in het mbo in verband met verlenging van de regeling met één jaar

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 2, 4 en 5 van de Wet overige OCW-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 9, tweede lid, van de Subsidieregeling schoolmaatschappelijk werk in het mbo wordt ‘1 januari 2018’ vervangen door: 1 januari 2019.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Het schoolmaatschappelijk werk vormt een belangrijke schakel tussen de ondersteuning die mbo-instellingen en gemeenten bieden. Schoolmaatschappelijk werkers helpen mbo-studenten bijvoorbeeld met problemen van psychosociale aard, of met problemen die voortkomen uit een moeilijke thuissituatie. Als er meer ondersteuning nodig is dan een mbo-instelling zelf kan bieden, neemt de schoolmaatschappelijk werker contact op met de gemeente om jeugdhulp te bieden.

De minister verstrekt jaarlijks een subsidie van € 15 miljoen aan bekostigde mbo-instellingen voor de uitvoering van het schoolmaatschappelijk werk. De Regeling schoolmaatschappelijk werk bevat bepalingen over de omvang, verstrekking en besteding van deze subsidie. De regeling loopt tot 1 januari 2018. Het kabinet heeft in de Kamerbrief Passende ondersteuning voor alle mbo-studenten (Kamerstukken 31 524, nr. 309) aangegeven de huidige regeling met een jaar te verlengen, zodat het volgende kabinet daarna, in samenhang met de middelen voor passend onderwijs, voortijdig schoolverlaten, schoolkosten voor 16- en 17-jarige mbo-studenten en de kwaliteitsafspraken mbo, kan bepalen op welke manier deze regeling wordt voortgezet.

De verlenging heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van mbo-instellingen. Mbo-instellingen verantwoorden de besteding van de subsidie in de jaarrekening. De verlenging van de regeling verandert daar niets aan.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

Naar boven