Kennisgeving gecoördineerde voorbereiding zandsuppletie Roggenplaat, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Door de aanleg van de Stormvloedkering Oosterschelde zijn de getijdenstromen in de Oosterschelde afgenomen. De geulen zijn daardoor te ruim bemeten en de getijstroom is niet sterk genoeg meer om de platen, die tijdens stormen zijn afgekalfd, weer op te bouwen met zand en slib uit de geulen. Dit verschijnsel staat bekend als de zandhonger van de Oosterschelde. Deze zandhonger, resulterend in het geleidelijk verdwijnen van het intergetijdengebied, vormt een bedreiging voor de natuur-, landschaps- en recreatiewaarden alsook voor de waterveiligheid van het gebied. Als een van de maatregelen om deze zandhonger tegen te gaan is Rijkswaterstaat voornemens om vanaf het najaar 2017 een suppletie uit te voeren op de Roggenplaat. Het zand voor deze ingreep is afkomstig vanuit de Roompot.

Op grond van artikel 10a, eerste lid, van de Ontgrondingenwet bevordert de Minister van Infrastructuur en Milieu een gecoördineerde voorbereiding van de voor de ontgronding benodigde besluiten wanneer de aanvrager daarom verzoekt. In het kader van deze coördinatie maakt de Minister van Infrastructuur en Milieu bekend dat de volgende ontwerpbesluiten zijn genomen.

Welke ontwerpbesluiten zijn er genomen en liggen ter inzage?

  • 1. Ontwerpbesluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland tot verlening van een vergunning op grond van artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming.

  • 2. Ontwerpbesluit van de Inspectie Leefomgeving en Transport tot verlening van een vergunning op grond van artikel 3 juncto artikel 8 van de Ontgrondingenwet voor het maken van de (zand)winput in de Roompot.

  • 3. Ontwerpbesluit van Rijkswaterstaat Zee en Delta tot vaststellen van het projectplan op grond van artikel 5.4 Waterwet voor het realiseren van de suppletie op de Roggenplaat en het realiseren van een zandwinput in de Roompot.

Waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van 12 mei tot en met 22 juni 2017 liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage, samen met de daarop betrekking hebbende stukken (inclusief de aanvraag):

  • Ontwerpvergunning Wet natuurbescherming (Gedeputeerde Staten van Zeeland).

  • Ontwerp-ontgrondingenwetvergunning (Minister van Infrastructuur en Milieu).

  • Ontwerp-projectplan Waterwet (Minister van Infrastructuur en Milieu).

U kunt de desbetreffende stukken inzien op de volgende locatie:

  • Kantoor Rijkswaterstaat Zee en Delta, Poelendaelesingel 18 te Middelburg.

Digitale inzage

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Van 12 mei tot en met 22 juni 2017 kan eenieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten door het invullen van een zienswijzenformulier op de website van de directie Participatie: www.platformparticipatie.nl/suppletieroggenplaat. De directie Participatie ontvangt uw zienswijze bij voorkeur digitaal via het zienswijzenformulier. U ontvangt dan automatisch een ontvangstbevestiging.

U kunt uw zienswijze ook op schrift zetten. In dat geval stuurt u uw zienswijze naar het Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. de directie Participatie, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag, o.v.v. ontwerpbesluiten suppletie Roggenplaat. U ontvangt schriftelijk een ontvangstbevestiging. Wilt u mondeling reageren? Dit kan door telefonisch een afspraak te maken met de directie Participatie: 070 456 89 99.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

De bevoegde gezaginstantie betrekt de ingediende zienswijzen bij het nemen van het definitieve besluit.

Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan. Tegen het uiteindelijke besluit kan beroep worden ingediend als men belanghebbende is en als men een zienswijze naar voren heeft gebracht over het desbetreffende ontwerpbesluit, tenzij redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht.

Vragen?

Heeft u na het inzien van de ter inzage gelegde stukken of het bezoeken van de website nog inhoudelijke vragen over het project, dan kunt u bellen naar telefoonnummer 088 489 00 00.

Met vragen over de procedure kunt u terecht bij de directie Participatie, telefoon 070 456 89 99.

Naar boven