Ontheffing VFR-nachtvluchten voor Learjet 36A van Skyline Aviation B.V.

1 mei 2017

Nr. MLA/054/2017

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Gelezen het verzoek van de heer K. Olde Bijvank van Skyline Aviation van 20 april 2017;

Gelet op artikel 18, tweede lid, van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

Deze beschikking is van toepassing op het luchtvaartuig van het type Learjet 36A met nationaliteits- en inschrijvingskenmerk N116MA, in gebruik bij Skyline Aviation B.V., waarmee de VFR-vluchten worden uitgevoerd.

Artikel 2

Aan de gezagvoerder van het in artikel 1 genoemde luchtvaartuig wordt van 1 mei 2017 tot en met 4 september 2018 ontheffing verleend van het verbod van artikel 18, eerste lid, van het Besluit luchtverkeer 2014 tot het uitvoeren van VFR-vluchten buiten de daglichtperiode, zoals gepubliceerd in de in artikel 26, eerste lid, onderdeel a, onder 1°, van het Besluit luchtverkeer 2014, bedoelde luchtvaartgids, met inachtneming van de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a. voor het uitvoeren van de vlucht is het luchtvaartuig uitgerust met de instrumenten die zijn vereist voor IFR-vluchten, aangevuld met verlichting van instrumenten en installaties, navigatielichten, een landingslichtinstallatie, verlichting in de passagiersruimte en een elektrische zaklantaarn voor ieder lid van het stuurhutpersoneel;

  • b. de gezagvoerder beschikt over een geldige CPL met bevoegdverklaring IR;

  • c. de vluchten worden uitgevoerd als een gecontroleerde VFR-vlucht;

  • d. er worden geen passagiers vervoerd tijdens de vlucht, anders dan benodigd voor het uitvoeren van de vlucht;

  • e. voor de vluchten wordt tijdig een vliegplan ingediend; hiervoor dient men tijdig te coördineren met de supervisor van AOCS NM, tel.: 0577-458700;

  • f. tijdens het uitvoeren van de vluchten is een tweezijdige radioverbinding tot stand gebracht met de betrokken luchtverkeersleidingsdienst en wordt voortdurend op de aangewezen radiofrequentie geluisterd;

  • g. het vliegzicht bedraagt ten minste 5 km en de afstand van het luchtvaartuig tot de wolken is groter dan 1.500 meter horizontaal en 450 meter verticaal;

  • h. er dient, na het ingediende vliegplan, eerst een klaring te zijn verkregen van de betrokken plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst voor vluchten die plaatsvinden binnen een plaatselijk luchtverkeersleidingsgebied;

  • i. vluchten worden uitgevoerd in overeenstemming met de verleende opdracht van de opdrachtgever.

Artikel 3

Deze beschikking wordt verleend onder de voorwaarde dat het door de luchtvaartautoriteit van het land van inschrijving afgegeven bewijs van lucht waardigheid zijn geldigheid gedurende de looptijd van deze beschikking behoudt.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang van 1 mei 2017 en vervalt met ingang van 4 september 2018 of zoveel eerder als de overeenkomst, afgesloten tussen het Ministerie van Defensie en Skyline Aviation B.V. met kenmerk 978/44/5055/02, eindigt, of als het in artikel 3 bedoelde bewijs van luchtwaardigheid zijn geldigheid verliest.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans, Kolonel-vlieger

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Het bedrijf Skyline Aviation B.V. voert ter ondersteuning van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine vluchten uit met de Learjet 36A. Het luchtvaartuig is geregistreerd in de Verenigde Staten en vliegt met een FAA bewijs van luchtwaardigheid (BvL).

Om het betrokken luchtvaartuig ook buiten de daglichtperiode vluchten voor defensie te kunnen laten uitvoeren is in onderhavige beschikking ontheffing verleend van het in artikel 18, eerste lid, van het Besluit luchtverkeer 2014 gestelde verbod.

Basis van de vluchten binnen het vluchtinformatiegebied Amsterdam vormt de overeenkomst, afgesloten tussen het Ministerie van Defensie en Skyline Aviation B.V. met kenmerk 978/44/5055/02 die een looptijd heeft tot 4 september 2018.

Naar boven