Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 25 april 2017, nr. WJZ/17056962, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij in verband met het schrappen van artikel 77 en enkele technische correcties

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op artikel 12 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling visserij wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 64 wordt ‘artikel 4, tweede lid, van het Reglement voor de binnenvisserij 1985’ vervangen door: artikel 4, derde lid, van het Reglement voor de binnenvisserij 1985.

B

De aanduiding ‘1’ voor de tekst van artikel 65 komt te vervallen.

C

In artikel 66 wordt ‘artikel 65, eerste lid,’ vervangen door: artikel 65.

D

Artikel 77 komt te vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 april 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

I. Algemeen

1. Aanleiding en doel

Sinds 1996 wordt uitvoering gegeven aan de beleidslijn dat de overheid op afstand staat bij de visserij op het IJsselmeer en het beheer en de regulering in principe wordt overgelaten aan de Producentenorganisatie IJsselmeer (hierna: PO-IJsselmeer). In dit kader zijn (onder meer) de artikelen 75 en 77 opgenomen in de Uitvoeringregeling visserij (hierna: uitvoeringsregeling). Zo maakt artikel 75 van de uitvoeringsregeling het mogelijk een vergunning als bedoeld in artikel 8 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985 gedeeltelijk over te dragen. Deze mogelijkheid is exclusief voorbehouden aan de vissers die aangesloten zijn bij de PO-IJsselmeer, wanneer de vrijstelling van artikel 67 van de uitvoeringsregeling van kracht is.

Ingevolge artikel 77 komen de faciliteiten voor de desbetreffende aangeslotenen te vervallen, indien de vrijstelling wordt ingetrokken of indien de aangeslotenen de PO-IJsselmeer verlaten, met de bedoeling het vertrek van leden uit de PO-IJsselmeer te ontmoedigen. Artikel 77 bepaalt dat de vergunning van de leden die de PO-IJsselmeer verlaten, aangepast wordt naar de initiële situatie in 1996. De initiële situatie is evenwel niet meer te achterhalen en tevens zou hiermee het resultaat van enkele saneringsrondes teniet gedaan worden. Ook zouden de sindsdien doorgevoerde beleidsmatige aanpassingen in de vergunningen moeten worden teruggedraaid, bijvoorbeeld voorschriften ten aanzien van type, aard en omvang van een vistuig.

Om bovenstaande redenen komt met deze wijzigingsregeling artikel 77 van de uitvoeringsregeling te vervallen. Tevens wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal technische correcties in de uitvoeringsregeling aan te brengen.

2. Regeldruk

Deze wijzigingsregeling bevat geen nieuwe verplichtingen en heeft derhalve geen gevolgen voor de regeldruk.

II. Artikelen

Artikel I, onderdelen A, B en C

Met deze onderdelen wordt een aantal onvolkomenheden in de uitvoeringsregeling hersteld. In artikel 64 van de uitvoeringsregeling wordt verwezen naar artikel 4, tweede lid, van het Reglement voor de binnenvisserij 1985. In 2015 is dit lid echter vernummerd naar het derde lid. Daarom wordt met onderdeel A de verwijzing vervangen door een verwijzing naar artikel 4, derde lid, van het Reglement voor de binnenvisserij 1985.

In 2014 is het tweede lid van artikel 65 van de uitvoeringsregeling komen te vervallen. Per abuis is toen de aanduiding ‘1’ voor de tekst van artikel 65 blijven staan. Met onderdeel B is dit gecorrigeerd. Eveneens is met onderdeel C de verwijzing in artikel 66 naar artikel 65 aangepast.

Artikel I, onderdeel D

Met dit onderdeel komt artikel 77 van de uitvoeringsregeling te vervallen. Het oorspronkelijke doel van dit artikel was een drempel op te werpen ter voorkoming dat aangeslotenen de erkende PO-IJsselmeer zullen verlaten. Dit artikel is, zoals toegelicht in het algemeen deel van deze toelichting, niet meer wenselijk en uitvoerbaar.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst. Hiermee wordt afgeweken van het beleid inzake de vaste verandermomenten, zoals opgenomen in aanwijzing 174 van de Aanwijzingen voor de regelgeving. Dit is gerechtvaardigd, omdat het deels reparatieregelgeving betreft en omdat artikel 77 voorafgaand aan het verstrekken van de publiekrechtelijke vergunning per 1 juli dient te vervallen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven