Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 19 april 2017, nr. WJZ/17059754, tot wijziging van de Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2016 in verband met de intrekking van de ophok- en afschermplicht, het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen en de vervoersbeperkingen

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op Richtlijn 2005/94/EG van de Raad van 20 december 2005 betreffende communautaire maatregelen ter bestrijding van aviaire influenza en tot intrekking van Richtlijn 92/40/EEG (PbEU 2006, L 10) en de artikelen 17, eerste lid, 18, 30, eerste en derde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling maatregelen preventie vogelgriep 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 vervalt.

B

Artikel 2a wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het eerste lid is het toegestaan een inrichting met commercieel gehouden gevogelte te betreden, indien het bezoek plaatsvindt overeenkomstig een hygiëneprotocol.

2. Het vierde lid vervalt.

3. Het vijfde en zesde lid worden vernummerd tot vierde en vijfde lid.

4. In het vierde lid (nieuw) wordt ‘eerste tot en met vierde lid’ vervangen door: eerste tot en met derde lid.

C

Artikel 2b tot en met 2i vervallen.

ARTIKEL II

Deze regeling wordt bekendgemaakt op www.rijksoverheid.nl en treedt onmiddellijk na haar bekendmaking op het internet in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 19 april 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

De deskundigengroep dierziekten heeft op 19 april 2017 een nieuwe risicobeoordeling gemaakt voor de insleep van vogelgriep in Nederland. Het insleeprisico vanuit wilde vogels is ten opzichte van januari 2015 nog enigszins verhoogd, maar dit risico is ten opzichte van de laatste vergadering (7 april 2017) afgenomen. Bovendien zet de dalende trend met betrekking tot vondsten van besmette wilde vogels en besmette bedrijven in de Europese Unie nu duidelijk door. Ten opzichte van januari 2017 is het insleeprisico vanuit wilde vogels nu sterk verlaagd. Ook heeft de deskundigengroep de risicobeoordeling van het insleeprisico vanuit bedrijven uit de Europese Unie en vanuit Nederland naar beneden bijgesteld.

Op basis van deze beoordeling acht ik het verantwoord de landelijke maatregelen voor de preventie van vogelgriep verder af te bouwen. De risico’s zijn nu zodanig laag dat de ophok- en afschermplicht, het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen met risicogevogelte, het verplichte één-op-één vervoer van of naar eenden- en kalkoenenbedrijven en de regels rond het afdekken en aanbrengen van strooisel op eendenbedrijven niet langer noodzakelijk zijn. Deze maatregelen worden daarom ingetrokken.

Alleen de verplichte hygiënemaatregelen rond het bezoek van een inrichting met commercieel gehouden gevogelte blijven voorlopig van kracht (artikel 2a). Deze hygiënemaatregelen zijn van belang om de insleep van vogelgriep te voorkomen. Ook de pluimveesector onderkent het belang hiervan. Ik zal daarom samen met vertegenwoordigers van de pluimveesector bekijken of (onderdelen van) deze regelgeving moeten worden omgezet in permanente regels.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven