Ontwerpbestemmingsplan “Langs de Merwede, havengebied Boven-Hardinxveld”

Logo Hardinxveld-Giessendam

Het college van burgemeester en wethouders van Hardinxveld-Giessendam maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat ter inzage ligt het ontwerpbestemmingsplan “Langs de Merwede, havengebied Boven-Hardinxveld”, bestaande uit de planverbeelding, plantoelichting en planregels. Het bestemmingsplan wordt voorbereid om de herstructurering van de gemeentehaven en een deel van het bestaande havengebied mogelijk te maken.

Het voorliggende ontwerpbestemmingsplan is gelegen ten zuidwesten van de kern Boven-Hardinxveld en omvat zowel droge als natte percelen van een deel van het bestaande gebied op het bedrijventerrein Langs de Merwede en de huidige gemeentehaven. Het plangebied wordt aan de westzijde begrensd door water van de gemeentehaven en aan de noordzijde deels door de reparatiewerf van Den Breejen Shipyard en drie voormalige bedrijfswoningen. Aan de oostzijde wordt het plangebied begrensd door de Havenstraat en een bedrijfswoning in eigendom van de scheepswerf. De grens aan de zuidkant van het plangebied wordt vanaf de teen van de strekdam gevormd door de Beneden-Merwede.

Aanleiding voor het bestemmingsplan

De aanleiding voor het opstellen van het bestemmingsplan is aan de ene kant het initiatief van de gemeente om het functioneren en het beheer van de gemeentehaven te optimaliseren. Aan andere kant speelt het bestemmingsplan in op de behoefte van scheepswerf Den Breejen Shipyard aan meer (kade)ruimte op en aan het water.

Het nieuwe bestemmingsplan is gebaseerd op het VO-Inrichtingsplan Gemeentehaven en voorziet in de mogelijkheid om in de nieuwe situatie meer werkzaamheden te verrichten op en aan het water in de haven. In dat kader heeft de gemeente met provinciale subsidie drie bestaande (bedrijfs)woningen aangekocht, waarvan er twee inmiddels zijn gesloopt. De vrachtwagenparkeerplaats wordt verplaatst naar het einde van de Buitenweistraat. In het inrichtingsplan komen hiervoor parkeerplaatsen terug. De strekdam blijft openbaar toegankelijk en behoudt hierdoor een recreatieve functie.

Nota inspraak en vooroverleg

Gedurende de periode met ingang van donderdag 9 februari tot en met woensdag 9 maart 2017 heeft het voorontwerpbestemmingsplan “Langs de Merwede, havengebied Boven-Hardinxveld” ter inzage gelegen in het kader van inspraak en vooroverleg. Tijdens deze periode is een aantal reacties op het bestemmingsplan ingediend, die op onderdelen hebben geleid tot een aanpassing van het plan.

De reacties zijn beantwoord in de Nota Inspraak- en overlegreacties. Deze nota bevat ook een overzicht van de wijzigingen die ambtshalve in het bestemmingsplan zijn doorgevoerd. De Nota Inspraak- en overlegreacties ligt met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage.

 

Plan ligt tot en met woensdag 7 juni 2017 ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van donderdag 27 april 2017 tot en met woensdag 7 juni 2017 bij de receptie in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Hardinxveld-Giessendam, voor een ieder ter inzage. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de ter inzage gelegde stukken.

Tevens kunt u het ontwerpbestemmingsplan inzien via de gemeentelijke website www.hardinxveld-giessendam.nl (Actueel/Documenten ter inzage) en op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website kiest u ‘Bestemmingsplannen’ waarna u het ontwerpbestemmingsplan kunt oproepen door invullen van de locatie, de naam van het ontwerpbestemmingsplan of het planid-nummer: NL.IMRO.0523.BP2017LDMHAVENBH-DO01

Uw zienswijze schriftelijk of mondeling indienen

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam, Postbus 175, 3370 AD Hardinxveld-Giessendam.

Het indienen van een mondelinge zienswijze bij de gemeenteraad is mogelijk tijdens De Ontmoeting op donderdag 18 mei 2017. Indien u hiervan gebruik wenst te maken wordt u gevraagd om dit een week van tevoren te melden bij de griffie (t. 140184 of per mail griffie@gemhg.nl). Bent u op genoemde datum niet in de gelegenheid en wenst u toch een mondelinge zienswijze in te dienen, dan kan dit ook bij de heer J. Duijm van de afdeling Beleid, Ontwikkeling en Ondersteuning. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen (t. 14 0184) of mailen naar jduijm@gemhg.nl.

Na afloop van de zienswijzentermijn zal de gemeenteraad een standpunt innemen over de ingediende zienswijzen en een besluit nemen over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Naar boven