Ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – Energiecampus en kennisgeving Milieueffectrapportage

Logo Leeuwarden

Van 20 april 2017 tot en met 31 mei 2017 ligt het ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden - Energiecampus met bijbehorende stukken ter inzage. Ook ligt het bij het bestemmingsplan behorende milieueffectrapport (MER) ter inzage. Het MER is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd.

Plangebied

Het bestemmingsplan biedt een juridisch-planologische regeling voor het gebied Ritsumasyl. Het plangebied wordt begrensd door de Haak om Leeuwarden en de vaarwegen Van Harinxmakanaal, het Sylsterrak en het Verbindingskanaal.

Ontwikkeling

Energiecampus Leeuwarden is een gebied waar kennis, experiment, innovatie en productie op het gebied van duurzame energie samenkomen. Gerelateerde duurzame bedrijven vinden hun plaats op de Energiecampus. Daarnaast gaan ook onderwijs- en kennisinstellingen het terrein gebruiken.

Op de Energiecampus wordt straks groene energie geproduceerd voor de bedrijven zelf en voor de stad Leeuwarden. Dat gebeurt met bijvoorbeeld een zonnepark en biovergisters.

In de gebiedsontwikkeling staan drie doelen centraal. De Energiecampus Leeuwarden richt zich op de productie van groene energie. Daarnaast ligt de focus op duurzame innovaties en het vermarkten daarvan. Tot slot is het versterken van de economische structuur een doel.

MER

Voor het bestemmingsplan is ook een MER opgesteld omdat het bestemmingsplan m.e.r.-plichtige activiteiten mogelijk maakt. Het MER geeft inzicht in de potentiële milieugevolgen van het plan en de maatregelen die de gemeente neemt in het plan om deze gevolgen te beperken. In het bestemmingsplan wordt gemotiveerd op welke wijze is omgegaan met de resultaten en conclusies uit het MER.

Cumulatie milieueffecten Energiecampus en De Zwette VI

Direct ten zuiden van de Energiecampus ligt het plangebied voor het bedrijventerrein De Zwette VI. Omdat beide ontwikkelingen in elkaars directe nabijheid liggen roept dit, met het oog op een zorgvuldige besluitvorming, de vraag op wat de cumulatieve milieueffecten zijn als beide projecten ontwikkeld worden en in hoeverre nog voldaan kan worden aan wettelijke normen.  In het kader van beide bestemmingsplan- en m.e.r.-procedures is geanticipeerd op deze samenhang. Naast het separate onderzoek naar de milieueffecten voor beide projecten is tevens een cumulatieonderzoek uitgevoerd waarin alle milieuthema’s die in de beide m.e.r.-procedures zijn behandeld nogmaals aan bod zijn gekomen. De resultaten van dit cumulatie onderzoek zijn samengevat in de notitie cumulatie milieueffecten De Zwette VI en Energiecampus welke als bijlage in het MER is opgenomen.

Gelet op deze samenhang ligt het ontwerpbestemmingsplan Energiecampus, inclusief MER gelijktijdig met het voorontwerpbestemmingsplan Leeuwarden - De Zwette VI inclusief MER ter inzage.

Inzage

Het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken en het MER kunt u inzien:

  • in het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure

Reageren

In de periode waarin het ontwerpbestemmingsplan en het MER ter inzage liggen, kunt u uw zienswijze over de plannen indienen. Dat kan schriftelijk of mondeling. In een zienswijze beschrijft u met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Deze punten kan de gemeenteraad dan nog meenemen in het definitieve besluit.

•schriftelijk: schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden, t.a.v. de gemeenteraad, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden

Vermeld in uw brief:

  • ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden Energiecampus / Mer Energiecampus

  • waarom u een zienswijze indient

  • de datum

  • uw naam en adres

  • uw handtekening

  • mondeling: maak een afspraak via 14 058 (ma. t/m vr. 08.30 - 17.00 uur).

Naar boven