Inspraak voorontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – De Zwette VI en kennisgeving Milieueffectrapportage (MER)

Logo Leeuwarden

Van donderdag 20 april 2017 tot en met woensdag 31 mei 2017 ligt het voorontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – De Zwette VI met bijbehorende stukken ter inzage. Ook ligt het bij het bestemmingsplan behorende milieueffectrapport (MER) ter inzage. Het MER is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd.

Ontwikkeling

In juni 2013 is het bestemmingsplan Newtonpark 1-2-3 e.o. vastgesteld. De gemeente Leeuwarden wil de bestaande bestemmingsplanregeling deels actualiseren. In het vigerende bestemmingsplan is voor het plangebied een globale bedrijfsbestemming met uitwerkingsplicht zonder rechtstreekse bouwmogelijkheden en voorlopige bestemmingen opgenomen. Het samenspel van deze bestemmingen en niet werkbare grenzen maakt dat een nieuw bestemmingsplan moet worden opgesteld waarbij de uitwerkingsregels uit het moederplan zijn vertaald in het bestemmingsplan.

Plangebied

Dit bestemmingsplan heeft betrekking op gronden aan de westzijde van Leeuwarden. Het bestemmingsplan wordt begrensd door de Haak om Leeuwarden, het Van Harinxmakanaal en de Hendrik Algraweg (de oude N31). Het plangebied wordt doorsneden door de Westelijke Invalsweg en de spoorlijnen Leeuwarden-Harlingen en Leeuwarden-Stavoren. Ten zuiden van de spoorlijn Leeuwarden-Stavoren liggen Newtonpark I en II, ten noorden van deze spoorlijn ligt het plangebied. De langs het plangebied lopende hoofd- en vaarwegen en spoorlijnen vallen buiten de begrenzing van het nieuwe bestemmingsplan.

MER

Voor het bestemmingsplan is ook een MER opgesteld omdat het bestemmingsplan m.e.r.-plichtige activiteiten mogelijk maakt. Het MER geeft inzicht in de potentiële milieugevolgen van het plan en de maatregelen die de gemeente neemt in het plan om deze gevolgen te beperken. In het bestemmingsplan wordt gemotiveerd op welke wijze is omgegaan met de resultaten en conclusies uit het MER.

Cumulatie milieueffecten De Zwette VI en Energiecampus

Direct ten noorden van De Zwette VI ligt het plangebied voor de Energiecampus. Omdat beide ontwikkelingen in elkaars directe nabijheid liggen roept dit, met het oog op een zorgvuldige besluitvorming, de vraag op wat de cumulatieve milieueffecten zijn als beide projecten ontwikkeld worden en in hoeverre nog voldaan kan worden aan wettelijke normen. In het kader van beide bestemmingsplan- en m.e.r.-procedures is geanticipeerd op deze samenhang. Naast het separate onderzoek naar de milieueffecten voor beide projecten is tevens een cumulatieonderzoek uitgevoerd waarin alle milieuthema’s die in de beide m.e.r.-procedures zijn behandeld nogmaals aan bod zijn gekomen. De resultaten van dit cumulatie onderzoek zijn samengevat in de notitie cumulatie milieueffecten De Zwette VI en Energiecampus welke als bijlage in het MER is opgenomen.

Gelet op deze samenhang ligt het voorontwerpbestemmingsplan Leeuwarden - De Zwette VI inclusief MER gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – Energiecampus inclusief MER ter inzage.

Inzage

Het voorontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken en het MER kunt u inzien:

  • in het Stadskantoor, Oldehoofsterkerkhof 2, Leeuwarden (op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en op donderdag tot 19.30 uur). Hier kunt u ook vragen stellen over het plan en de procedure

Reageren

In de periode waarin het voorontwerpbestemmingsplan en het MER ter inzage liggen, kunnen ingezetenen en belanghebbenden reageren. Dit kan schriftelijk of mondeling. U geeft aan met welke punten u het wel of niet eens bent en waarom. Het college van burgemeester en wethouders kan deze punten dan afwegen en meenemen in het vervolg van de procedure.

  • schriftelijk: schrijf een brief aan de gemeente Leeuwarden, t.a.v. het college van burgemeester en wethouders, Postbus 21000, 8900 JA Leeuwarden

    Vermeld in uw brief:

    • inspraak voorontwerpbestemmingsplan Leeuwarden – De Zwette VI / zienswijze MER De Zwette VI

    • waarom u een reactie indient

    • de datum

    • uw naam en adres

    • uw handtekening

  • mondeling: maak een afspraak via 14 058 (ma. t/m vr. 08.30 - 17.00 uur).

Naar boven