Verkeersbesluit - opheffen voorrangsregeling kruispunt Turfheuvel-Vlasheuvel-Trefheuvel

Logo Best

Burgemeester en wethouders,

Gelet op

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan – Beleidsnota – Waar willen we naartoe? (februari 2008);

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 op grond waarvan verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij het verkeer betreffen op wegen die niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap;

Dat op dit verkeersbesluit afdeling 3.4, de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, van de Algemene Wet Bestuursrecht van toepassing is;

Het feit dat de manager van de afdeling Uitvoering bij besluit is gemandateerd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 15 van de wegenverkeerswet 1994;

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

• Het beschermen weggebruikers en passagiers;

• Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Overwegende dat

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

Is het gewenst om

De voorrangsregeling op het kruispunt Turfheuvel-Vlasheuvel-Trefheuvel op te heffen en in te richten als een gelijkwaardig kruispunt.

Motivering

In de wijk Heuveleind (30 km zone) loopt een doorgaand fietspad. Op het kruispunt Turfheuvel-Vlasheuvel-Trefheuvel eindigt dit fietspad en dienen de fietsers op de openbare weg verder te rijden. In de huidige situatie is er een voorrangsregeling ingesteld waarbij het fietspad, maar ook het verkeer uit de Vlasheuvel voorrang heeft ten opzichte van het verkeer op de Turfheuvel en Trefheuvel.

Op andere locaties in de wijk waar het fietspad eindigt, is er geen sprake van een voorrangsregeling, maar van een gelijkwaardig kruispunt. Door op de ene locatie wel en op de andere locatie geen voorrangsregeling te in te stellen, is er sprake van een onduidelijke situatie. Er is voor de weggebruikers geen eenduidige situatie wat kan leiden tot verkeersonveilige situaties.

Om de onduidelijkheid weg te nemen en de situatie voor de weggebruikers eenduidig en verkeersveiliger te maken is het wenselijk om op dit kruispunt de voorrangsregeling op te heffen. Hiermee wordt het kruispunt als gelijkwaardig ingericht, wat past binnen de richtlijnen van het CROW.

Belangenafweging

De verkeerssituatie en de te nemen verkeersmaatregelen zijn besproken en goedgekeurd door de Projectgroep Verkeer en Vervoer, waar naast ambtenaren en de verantwoordelijke wethouder verkeer ook Veilig Verkeer Nederland, de Politie en de Veiligheidsregio zitting in nemen.

Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld dan wel dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, Eenheid Oost-Brabant, Basisteam De Kempen.

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

  • 1.

    Het opheffen van de voorrangsregeling op het kruispunt Turfheuvel-Vlasheuvel-Trefheuvel middels het verwijderen van verkeersborden model B03, B06 en de haaientandmarkering uit bijlage I van het RVV 1990;

  • 2.

    Een en ander overeenkomstig de bij dit besluit behorende situatietekening;

  • 3.

    Te bepalen dat met het van kracht worden van dit besluit eerdere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen, als deze met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermee niet in overeenstemming zijn;

  • 4.

    Te bepalen dat de bekendmaking van dit ontwerpverkeersbesluit geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant en op de gemeentelijke website.

Beroep

Binnen zes weken kunt u tegen dit besluit beroep instellen bij de rechtbank Oost-Brabant. De termijn van zes weken begint op de dag na de datum waarop dit besluit in de Staatscourant is gepubliceerd. U kunt alleen beroep instellen als u tegen het ontwerpbesluit zienswijzen heeft ingediend in de periode dat deze mogelijkheid werd geboden of redelijkerwijs niet kan worden verweten dat u geen zienswijzen heeft ingediend.

Als u een beroepschrift heeft ingediend dan schorst dat de werking van het besluit niet. Om het besluit (tijdelijk) buiten werking te stellen kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter als u daarvoor een spoedeisend belang heeft. Dit verzoek kunt u indienen bij de Rechtbank te 's-Hertogenbosch, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA 's-Hertogenbosch. U bent hiervoor griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden

13-04-2017

namens burgemeester en wethouders

Hans Sellink

afdelingsmanager Uitvoering

Naar boven