Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 11 april 2017, nr. WJZ/17015793, tot wijziging van de Regeling bijzondere uitkering natuur ten aanzien van de uiterste datum waarop een project gerealiseerd dient te zijn

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Financiën;

Gelet op artikel 92, vijfde lid, van de Wet financiën openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 6, onderdeel b, van de Regeling bijzondere uitkering natuur wordt de zinsnede ‘1 oktober 2017’ vervangen door: 1 oktober 2019.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 11 april 2017

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

TOELICHTING

1. Inleiding

Op 11 september 2013 heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken een bedrag van in totaal € 7.5 miljoen ter beschikking gesteld aan de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (hierna: de openbare lichamen) ter bevordering van natuurprojecten gericht op de realisatie van de doelstellingen uit het Natuurbeleidsplan Caribisch Nederland 2013-2017. Dit bedrag wordt op basis van de regeling bijzondere uitkering natuur ter beschikking gesteld als incidentele bijzondere uitkering als bedoeld in artikel 92, tweede lid, onder d, van de Wet financiën openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

De bestuurscolleges van de openbare lichamen konden ingevolge de Regeling bijzondere uitkering natuur tot 1 september 2016 aanvragen indienen om projecten in aanmerking te laten komen voor middelen uit de bijzondere uitkering natuur. Op dit moment zijn er nog 18 lopende projecten waarvoor middelen uit de bijzondere uitkering zijn verleend. Daarnaast zijn er nog vijf aanvragen voor 1 september 2016 ingediend voor projecten die, na een beslissing tot verlening van de middelen, nog moeten starten.

Blijkens artikel 6, onderdeel b, van de Regeling bijzondere uitkering natuur worden middelen van de bijzondere uitkering natuur voor een project enkel verleend als het project naar het oordeel van de Minister voor of op 1 oktober 2017 gerealiseerd kan zijn. In het kader van de midterm-evaluatie van de regeling die in 2016 is afgerond, is gebleken dat deze einddatum voor realisatie van de nog lopende en op te starten projecten niet haalbaar is of zal zijn. Het is echter zowel in het maatschappelijk belang als in het belang van natuur en milieu dat de lopende projecten tot een succesvolle afronding komen. De vijf ingediende projectvoorstellen dragen bij aan versterking van de natuur en daarmee aan de economie van de drie eilanden, en voldoen aan de gestelde doelstellingen van de regeling. Middelen aan deze projecten kunnen enkel worden verleend indien de uitvoeringstermijn verlengd wordt met een termijn waarbinnen de projecten naar verwachting gerealiseerd kunnen worden.

Gelet hierop, en gelet op het feit dat de samenwerking tussen het Rijk en de openbare lichamen betreffende de lopende projecten goed verloopt en er op dit moment voldoende vertrouwen is in een goede afronding, is de einddatum voor de uitvoering van de betreffende projecten verlengd met 2 jaar.

Nieuwe aanvragen voor projecten kunnen niet meer worden ingediend. De einddatum hiervoor, 1 september 2016, is niet gewijzigd.

Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking de dag na publicatie in de Staatscourant. Dit vormt een afwijking van het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten. Deze afwijking is gerechtvaardigd omdat de onderhavige wijzigingsregeling begunstigend is voor de ontvangers van de bijzondere uitkeringen, en hen in staat stelt om lopende natuurprojecten en projecten die nog moeten starten, uit te (blijven) voeren.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, M.H.P. van Dam

Naar boven