Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 28 maart 2017, kenmerk ACM/DE/2016/203277 tot wijziging van de tariefstructuren als bedoeld in artikelen 27 van de Elektriciteitswet 1998 betreffende de specificatie van de loonkosten

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 36 van de Elektriciteitswet 1998;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tarievencode elektriciteit wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 2.1.7 wordt aan het eind de volgende volzin toegevoegd:

Daarbij worden tevens de loonkosten van de per taak bestede uren gespecificeerd.

B

Uit artikel 2.1.7 wordt de volgende zin verwijderd:

De met de aansluitingswerkzaamheden samenhangende taken, die de netbeheerder op grond van deze overeenkomst in ieder geval heeft, staan vermeld in artikel 2.3.4.2 van de Netcode elektriciteit

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 28 maart 2017

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na bekendmaking beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021, 2500 EA, ’s-Gravenhage.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. De Autoriteit Consument en Markt (hierna: de ACM) past met dit besluit de Tarievencode elektriciteit (hierna: TcE) aan naar aanleiding van een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (hierna: CBb) van 29 juni 2009. Dit besluit zorgt er voor dat netbeheerders de loonkosten voor de aansluitingswerkzaamheden moeten specificeren. Daartoe wordt artikel 2.1.7 van de Tce gewijzigd.

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. Op 2 juni 2009 heeft het CBb uitspraak gedaan inzake het beroep van Vereniging van Particuliere Windturbine Exploitanten (hierna: Pawex) en van Vereniging voor Energie, Milieu en Water (hierna: VEMW) tegen het besluit van de ACM van 29 mei 2007 tot wijziging van artikel 2.1.7 van de TcE. In zijn uitspraak oordeelt het CBb dat artikel 2.1.7 van de TcE dient te worden gewijzigd.

  • 3. Op 22 maart 2013 heeft het CBb uitspraak gedaan inzake het beroep van Vereniging van Particuliere Windturbine Exploitanten (hierna: Pawex) tegen het besluit van de ACM van 16 februari 2011 tot wijziging van de Netcode Elektriciteit. Deze zaak was inhoudelijk ook relevant voor deze wijze waarop artikel 2.1.7 van de TcE diende te worden gewijzigd.

  • 4. De ACM heeft geen voorstel van Netbeheer Nederland tot wijziging van de tariefvoorwaarden als bedoeld in artikel 32, eerste lid, van de E-wet ontvangen. Gelet hierop heeft de ACM besloten om, op grond van artikel 32, tweede lid, van de E-wet, gebruik te maken van haar bevoegdheid om de TcE te wijzigen.

  • 5. Ingevolge artikel 34, tweede lid, van de E-wet heeft de ACM het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken voor een periode van twaalf weken ter inzage gelegd en gepubliceerd op haar internetpagina. Tevens heeft de ACM het ontwerpbesluit aan Netbeheer Nederland toegezonden.1 Van de terinzagelegging is kennis gegeven in de Staatscourant van 30 september 2015.

  • 6. Op 16 november 2015 heeft de ACM schriftelijk een zienswijze op het ontwerpbesluit ontvangen van Netbeheer Nederland.2

  • 7. Op grond van de notificatierichtlijn3 dienen lidstaten ieder ontwerp voor technische voorschriften voor te leggen aan de Europese Commissie. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat als bedoeld in de notificatierichtlijn. Om die reden zullen de voorwaarden in dit (ontwerp)besluit niet in ontwerp ter notificatie worden aangeboden.

III. Het voorstel

  • 8. In dit hoofdstuk geeft de ACM een samenvatting van de voorgenomen wijziging van de TcE.

  • 9. Op 29 mei 2007 heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, één van de rechtsvoorgangers van de ACM, besloten om artikel 2.1.7 van de TcE te wijzigen.4 De aanleiding voor de wijziging was een voorstel van Netbeheer Nederland om aan te geven welke kosten bepalend zijn voor de vergoeding die tussen netbeheerder en afnemer wordt overeengekomen voor door de netbeheerder te verrichten werkzaamheden indien de afnemer er voor kiest de aansluitingswerkzaamheden openbaar aan te besteden aan een derde partij.

  • 10. Pawex en VEMW hebben beroep ingesteld tegen het besluit van 29 mei 2007. Zij stelden zich daarbij onder andere op het standpunt dat de specificatie van de kosten inzicht moest bieden in de loonkosten per taak per bestede uren. Op 2 juni 2009 heeft het CBb uitspraak gedaan inzake het beroep van Pawex en van VEMW tegen het besluit van de ACM van 29 mei 2007 tot wijziging van artikel 2.1.7 van de TcE. In zijn uitspraak geeft het CBb aan dat hij van mening is dat vanuit een oogpunt van transparantie een specificatie van de loonkosten van de per taak bestede uren van wezenlijk belang is voor het inzicht in en de bepaling van de hoogte van de vergoeding. Het CBb stelt vervolgens dat in een nieuw besluit in een op dit punt aangepaste redactie van artikel 2.1.7 van de TcE dient te worden voorzien.

  • 11. De ACM voegt aan artikel 2.1.7 van de TcE de volgende zin aan het eind toe:

    Daarbij worden tevens de loonkosten van de per taak bestede uren gespecificeerd.

  • 12. Met de wijziging als beschreven in het voorgaande randnummer geeft de ACM invulling aan de opdracht van het CBb. Naar het oordeel van de ACM is de wijziging niet in strijd met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 36, eerste en tweede lid, van de E-wet.

  • 13. In de zienswijze die de ACM van Netbeheer Nederland heeft ontvangen wordt door Netbeheer Nederland aangegeven dat het huidige artikel 2.1.7 van de TcE een incorrecte verwijzing bevat. Het artikel verwijst voor de met de aansluitingswerkzaamheden samenhangende taken naar artikel 2.3.4.2 van de Netcode elektriciteit. Echter, in artikel 2.3.4.2 van de Netcode elektriciteit staan deze taken niet genoemd. De taken die eerder in dit artikel stonden opgenomen zijn met een wijziging van de Netcode elektriciteit verwijderd. Artikel 2.1.7 van de TcE is toen niet aangepast. De ACM verwijdert daarom de volgende zin uit artikel 2.1.7 van de TcE:

    De met de aansluitingswerkzaamheden samenhangende taken, die de netbeheerder op grond van deze overeenkomst in ieder geval heeft, staan vermeld in artikel 2.3.4.2 van de Netcode elektriciteit.


X Noot
1

Brief van 30 september 2015 met kenmerk ACM/DE/2015/205667.

X Noot
2

Brief van 3 november 2015 met kenmerk ACM/DE/2015/103000.

X Noot
3

Richtlijn 98/34/EG van het Europees parlement en de Raad van 22 juni 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften.

X Noot
4

Besluit van 29 mei 2007 met kenmerk 102203-14.

Naar boven