Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 31 maart 2017, kenmerk 1113626-162394-WJZ, houdende wijziging van de Mandaatregeling VWS en de Volmachtregeling VWS

Besluit:

ARTIKEL I

De Mandaatregeling VWS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel i wordt geletterd tot j.

2. Er wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • i. de Directeur van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen;.

3. In onderdeel j (nieuw) wordt ‘, genoemd onder a tot en met h,’ vervangen door: , genoemd onder a tot en met i,.

B

In artikel 14, eerste lid, onder c, wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder b tot en met f’ vervangen door: artikel 10, eerste lid, onder b tot en met f en i.

C

In artikel 16, tweede lid, wordt ‘, genoemd in artikel 10, eerste lid, onder a tot en met h,’ vervangen door: , genoemd in artikel 10, eerste lid, onder a tot en met i,.

ARTIKEL II

De Volmachtregeling VWS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel i komt te luiden:

  • i. de Directeur van de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen;.

2. Onderdeel j komt te luiden:

  • j. de Algemeen Secretaris/Directeur van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving;.

3. Onderdeel l komt te luiden:

  • l. de Algemeen Secretaris van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek;.

4. Onderdelen m en o vervallen.

5. Onderdeel n wordt geletterd m.

6. In onderdeel m (nieuw) wordt ‘, genoemd onder a tot en met m,’ vervangen door: , genoemd onder a tot en met l, .

B

Artikel 16, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder a tot en met n,’ vervangen door: artikel 10, eerste lid, onder a tot en met l.

2. In de onderdelen a en b wordt ‘artikel 10, eerste lid, onder n,’ telkens vervangen door: artikel 10, eerste lid, onder m,.

ARTIKEL III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatsten werkt terug tot en met 1 januari 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

TOELICHTING

Binnen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben zich organisatorische ontwikkelingen voorgedaan die het noodzakelijk maken de Mandaatregeling VWS en de Volmachtregeling VWS te actualiseren.

Op 1 april 2016 is de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS in werking getreden. Een groot aantal subsidies van de ministeries van OCW en SZW, alsmede de subsidies van VWS wordt uitgevoerd door de Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen (DUS-I). DUS-I is een samenwerkingsverband van OCW, SZW en VWS. Organisatorisch is het ondergebracht bij VWS. Per 1 januari 2017 is DUS-I, na een oprichtingsfase, formeel van start gegaan. Met dit besluit wordt geregeld dat de directeur van DUS-I mandaat heeft om namens de Minister van VWS besluiten te nemen, ten aanzien van verweer en beroepschriften ten behoeve van procedures bij de bestuursrechter en de machtigingen om de minister daarin te vertegenwoordigen en volmacht heeft privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten voor zover deze betrekking hebben op het werkterrein van DUS-I.

De Centrale Commissie Mensengebonden Onderzoek (CCMO) wordt inhoudelijk en administratief ondersteund door een secretariaat. De dagelijkse leiding van het secretariaat ligt in handen van de algemeen secretaris van de CCMO. Tot 1 juli 2012 was in de Wet medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) de algemeen secretaris van de Gezondheidsraad aangewezen als hoofd van het CCMO-secretariaat, maar deze formele relatie is met de inwerkingtreding van de Wet van 2 februari 2012 houdende wijziging van de WMO (Stb. 2012, 70) vervallen. De in de praktijk gegroeide situatie dat de stukken betreffende privaatrechtelijke handelingen op het terrein van de CCMO door de Directeur-Generaal Volksgezondheid werden ondertekend, werd als onwenselijk beschouwd. Met het opnemen in artikel 10, eerste lid, onderdeel l, van de Volmachtregeling VWS van de algemeen secretaris van de CCMO wordt de uit deze gewijzigde organisatorische ophanging volgende wijziging in de bevoegdheid om namens de Minister van VWS privaatrechtelijke rechtshandelingen te verrichten alsnog doorgevoerd in de volmachtregeling. Bovendien worden de bevoegdheden daarmee gelijkgetrokken met andere functionarissen op hetzelfde niveau.

Gebleken is dat abusievelijk eerdere wijzingen binnen de organisatie van VWS nog niet in de Volmachtregeling VWS waren verwerkt. Dit betreft het medio 2014 privatiseren van de gesloten jeugdzorginstellingen Almata en De Lindenhorst. Ook betreft het de opheffing per 1 januari 2015 van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg en het per die datum van start gaan van de uit een samenvoeging van deze raden ontstane Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Met het verwijderen uit artikel 10, eerste lid, van de Volmachtregeling VWS van de directeuren van de instellingen Almata en De Lindenhorst en het in dit artikellid opnemen van de Algemeen Secretaris/Directeur van de RVS wordt een en ander gecorrigeerd.

Tot slot is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een onjuiste verwijzing in de aanhef van artikel 16, tweede lid, van de Volmachtregeling VWS (ondervolmacht) te corrigeren.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven