Bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld en Exploitatieplan gewijzigd vastgesteld Bedrijventerrein De Klomp (zaaknummer 63811)

Logo Ede

Op 23 maart 2017 heeft de gemeenteraad van Ede het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein De Klomp’ (inclusief aanvulling MER) en het exploitatieplan ‘Bedrijventerrein De Klomp’ gewijzigd vastgesteld. Het vastgestelde bestemmingsplan heeft nummer NL.IMRO.0228.BP2015KLOS0001-0301 en het vastgestelde exploitatieplan heeft nummer NL.IMRO.0228.EP2015KLOS0001-EP03.

Inzage

U kunt de plannen en de daarbij behorende stukken van donderdag 6 april tot en met woensdag 17 mei 2017 (digitaal) inzien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in Raadhuis Publiekszaken, Raadhuisplein 3 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (088) 116 9900.

Online kunt u terecht op https://zoek.officielebekendmakingen.nl.

Hier vindt u deze bekendmaking terug en een directe link naar het plan. Daarnaast kunt u het plan inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gebied en gevolg

Het gebied waar het bestemmingsplan betrekking op heeft, ligt tussen de A12 en de spoorlijn Utrecht – Arnhem, ten oosten van het dorp Klomp. Aan de westzijde ligt de grens ongeveer ter hoogte van het bestaande ondergrondse hoofdgasleidingtracé. De nieuwe ecozone ten oosten van rondweg De Klomp ligt ook in het gebied.

Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling van Bedrijventerrein De Klomp mogelijk. Dit is de derde fase van de bedrijfsontwikkeling aan de A12 tussen Ede en Veenendaal. Er is ruimte voor bedrijven in verschillende milieucategorieën, waarbij de zwaardere bedrijven op de grootste afstand van het dorp De Klomp zijn gepland. In het gebied worden ook bestaande functies ingepast, zoals enkele bedrijven aan de Trapjesweg, een zorgboerderij, een woning, de nieuwe ecozone en verkeerswegen. Het bestemmingsplan is dus op ontwikkeling, conservering en actualisatie gericht.

Aanvulling MER

Bij het bestemmingsplan ISEV (2004) is destijds het milieueffectenrapport ISEV vastgesteld. Voor de besluitvorming over het bestemmingsplan Bedrijventerrein De Klomp is een aanvulling op het MER ISEV noodzakelijk. De m.e.r.-plicht is formeel namelijk nog niet ‘uitgewerkt’ voor het bedrijventerrein De Klomp, omdat er in het moederplan (plan ISEV) voor dit gebied nog geen eindbestemmingen met directe bouwtitel waren opgenomen. De MER rapportages zijn bijlagen bij het bestemmingsplan.

Exploitatieplan

Het gebied waarop het exploitatieplan betrekking heeft, ziet op een gedeelte van het gebied van het bestemmingsplan. De gronden en opstallen, voor zover ze betrekking hebben op de rondweg, de ecologische zone, de bestaande te handhaven bedrijven ten noorden van de Trapjesweg, de bestaande zorgboerderij, de bestaande woning aan de Griftweg 11 en de parkeerplaatsen nabij het treinstation, zijn niet in het exploitatieplan opgenomen.

In het exploitatieplan wordt uitvoering gegeven aan de wettelijke verplichting tot verhaal van grondexploitatiekosten op particuliere grondeigenaren, zoals die op de gemeente rust. Dit is wettelijk verplicht op grond van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening. Ook is er de noodzaak regels te stellen over onder meer koppelingen tussen de uitvoering van werken en de verlening van omgevingsvergunningen voor het bouwen, het ruimtegebruik, eisen die gesteld worden aan het bouwrijp maken, aanleg nutsvoorzieningen en inrichting van openbare ruimte en regels over de uitvoering van het bouwrijp maken, aanleg nutsvoorzieningen en inrichting van openbare ruimte.

Wijzigingen

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht op het bestemmingsplan zoals dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen.

Wijzigingen op de verbeelding

De gebiedsaanduiding ‘wetgevingzone-afwijkingsgebied’ is opgenomen ten behoeve van onder meer silo’s.

 

Wijzigingen op de planregels

Aan artikel 15.2 (parkeren onder algemene gebruiksregels) is een sublid toegevoegd.

De afwijkingsmogelijkheid in artikel 5.3 voor silo’s e.d. is gecorrigeerd.

 

Wijzigingen op de toelichting

In hoofdstuk 3.5 is tekst toegevoegd over de waardevolle en monumentale bomen en hoofdgroenstructuur in en om het plangebied.

In hoofdstuk 2.3.2 is tekst toegevoegd over de Structuurvisie Buitengebied Ede.

De tekst over perceel Veenendaalseweg 59 is verduidelijkt, in die zin dat omschreven wordt welke bestemmingen er op het perceel van toepassing zijn.

Eenduidige schrijfwijze FoodValley.

In hoofdstuk 2 is aan de tekst over Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) de actuele stand van zaken toegevoegd.

In hoofdstuk 4 is in de tekst over het MilieuEffectRapport (MER) aangegeven hoe is omgegaan met de zienswijzen op het MER.

Hoofdstuk 7 is aangevuld over de terinzagelegging en ingezonden zienswijzen.

In hoofdstuk 4.9 is de tekst over de wijzigingsbevoegdheid voor het toestaan van Bevi bedrijven komen te vervallen.

 

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht op het exploitatieplan zoals dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen.

Eén van de percelen is van eigendom veranderd waardoor de naamgeving eigenaren is aangepast (in het plan zelf en in diverse bijlagen).

Er heeft een herberekening van de plankosten plaatsgevonden omdat er een actuele raming van de plankosten is gemaakt. Deze leiden met name in diverse bijlagen en in hoofdstuk 5 van het exploitatieplan tot wijzigingen.

Bijlage 9b is uitgewerkt in een gedetailleerder bestek.

De functie van het water parallel aan de noordzijde van de centrale as is gewijzigd naar bergingswatergang.

 

Voor de exacte wijzigingen verwijzen wij u naar het vastgestelde bestemmingsplan en het exploitatieplan.

Beroep

Bent u belanghebbende? Dan kunt u tijdens de inzageperiode schriftelijk beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan alleen wanneer u op tijd een zienswijze op het ontwerpplan heeft ingediend, of aan kunt tonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest, of wanneer u bezwaar heeft tegen de wijziging van het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerpplan.

Daarnaast kunt u gedurende deze periode een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de genoemde afdeling. Zonder dat treedt het vastgestelde plan in werking direct na afloop van de beroepstermijn. Als naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Zowel het beroepsschrift als het verzoek om voorlopige voorziening stuurt u naar: Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Naar boven