Verkeersbesluit   Onderwerp:Oude Haaksbergerweg, Gondalaan (Goor)Tijdelijk instellen eenrichtingverkeerKenmerk:632184Datum:27 maart 2017Bijlage(n):tekening      

Logo Hof van Twente

Aanleiding

In de woonwijk ’t Gijmink in Goor vindt grootschalige bodemsanering plaats. Hierbij wordt met asbest verontreinigde grond ontgraven en afgevoerd en aansluitend schone grond en zand aangevoerd. Om de overlast voor de omgeving te beperken, wordt opgeschaald in het aantal saneringsteams dat wordt ingezet. Inzet van meer saneringscapaciteit resulteert in hogere aantallen vrachtbewegingen per dag op de ontsluitingswegen en in de wijk. Enerzijds om de verontreinigde grond af te voeren en anderzijds om schone grond en zand aan te voeren. Op de wegen binnen ‘t Gijmink is de breedte van de wegen in alle gevallen te gering voor vrachtverkeer in twee richtingen en ook niet geschikt is voor tegemoetkomend autoverkeer in combinatie met het vrachtverkeer. In het geval van de Gondalaan en Oude Haaksbergerweg is de breedte dusdanig gering dat het passeren van een fietser problematisch zal zijn. Het is daarom wenselijk om tijdelijk (tot 1 juli 2018) eenrichtingverkeer in te stellen op de Gondalaan en de Oude Haaksbergerweg.

Juridische achtergrond

In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De wegen waarover in dit besluit wordt besloten, zijn in beheer bij de gemeente Hof van Twente.

Overwegingen

Beschrijving van het gebied, weg of straat

De Oude Haaksbergerweg en Gondalaan zijn gelegen binnen de bebouwde kom van Goor. De huidige toegestane snelheid is 30 km/uur.

Beschrijving van de functie of het beoogd functioneren

De wegen in Goor zijn gecategoriseerd als erftoegangsweg. Dit betekent dat hier de woon- en verblijfsfunctie centraal staan.

Bestaande verkeersmaatregelen

n.v.t.

Plaatsvindend weggedrag

Het weggedrag is in overeenstemming met de inrichting van de weg.

Gewenste maatregelen

Gezien de intensivering van de hoeveelheid vrachtverkeer ten behoeve van bodemsanering, is het wenselijk om tijdelijk (tot 1 juli 2018) eenrichtingverkeer in te stellen op de Oude Haaksbergerweg (oost- en zuidwaarts) en de Gondalaan (noordwaarts) in Goor.

Algemene overwegingen

Dit verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2, lid 1, onder a van de Wegenverkeerswet 1994) en het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (artikel 2, lid 1, onder c van de Wegenverkeerswet 1994).

Inspraak

n.v.t.

Adviezen

Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Door de verkeersadviseur is een positief advies gegeven over het verkeersbesluit.

Besluit

Publicatie

Bezwaar

Naar boven