VERKEERSBESLUIT ten behoeve van het instellen van een parkeerverbod op twee parkeerplaatsen aan de Zonnedauw te Goirle.

Logo Goirle

Nummer 2017-003883

Formeel kader

De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Goirle.

Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:

- Wegenwet;

- Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);

- het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.

Advisering

Op grond van artikel 24 van het BABW worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is Politie Zeeland - West Brabant, Team Verkeer. Hiervoor is overleg gevoerd met Brigadier H.G.M. Tuerlings, Senior Gebiedsgebonden Politie, verkeersadviseur Eenheden Hart van Brabant en de Baronie.

Doel

De afvalinzamelaar ondervindt moeilijkheden bij het indraaien van het binnenhof van de Zonnedauw, tussen de huisnummers 18 en 20. De straten zijn erg smal en geparkeerde voertuigen zorgen ervoor dat er nog minder ruimte is om de manoeuvre uit te voeren. Aan de overkant van de rijbaan zijn een aantal parkeervakken aanwezig. Om de bereikbaarheid van het binnenhof voor de afvalinzamelaar te verbeteren moeten de parkeervakken recht tegenover de toegang van het hofje vrij blijven van geparkeerde voertuigen. Daarvoor moet een parkeerverbod worden ingesteld, die geld op de inzameldag. De maatregel bevordert het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Afweging

Parkeerverbod

Op dit moment ontstaan er bereikbaarheidsknelpunten door geparkeerde voertuigen. Het parkeerverbod is op deze locatie noodzakelijk om de bereikbaarheid te kunnen waarborgen voor grotere voertuigen zoals een vuilniswagen. De ruimte die dan vrij blijft, kan door de inzamelaar gebruikt worden om het achterterrein te bereiken, zodat ook de mini-containers die daar aangeboden worden te legen.

Aanwijzen clusterplaats afvalinzameling

Er is onderzocht of het mogelijk is om een clusterplaats voor afvalinzameling aan te wijzen aan de Zonnedauw. Op deze manier hoeft de afvalinzamelaar het achterterrein niet in te rijden en vervalt daardoor het knelpunt van de bereikbaarheid van het achterterrein. Men hoeft er immers niet meer met het grote voertuig in te rijden.

Het aanwijzen van een clusterplaats voor afvalinzameling is hier echter onmogelijk gebleken. Het aantal woningen in het achterterrein is te groot en de ruimte aan Zonnedauw is te beperkt. Hierdoor is het niet mogelijk een clusterplaats aan te wijzen.

Parkeerbehoefte omwonenden

De parkeerdruk in de Zonnedauw is erg hoog en er zijn maar weinig parkeermogelijkheden. Wanneer er een parkeerverbod met beperkte werking (enkel op de inzameldag) wordt ingesteld, kan de ruimte de andere dagen wel gewoon gebruikt worden als parkeermogelijkheid. De omwonenden zullen dus baat hebben bij dit besluit.

Ook is de parkeerdruk nabij woningen het hoogst in de nacht. Daarom zal het parkeervak 's nachts dan ook toegankelijk blijven.

Conclusie

Het gedeelte in de Zonnedauw, tegenover het binnenhof tussen huisnummer 18 en 20 moet vrij blijven van geparkeerde voertuigen op de inzameldagen. De andere dagen vormt het geen probleem als hier geparkeerd wordt. Het instellen van een parkeerverbod zal een verbetering vormen voor de bereikbaarheid van de afvalinzamelaars.

 

BESLUIT

Op de parkeervakken aan de Zonnedauw, tegenover de woningen met huisnummer 18 en 20, wordt een parkeerverbod ingesteld dat geldt op Maandag van 8.00 uur tot 17.00 uur. Hiervoor zal het verkeersbord model E1, met onderbord met de tekst "Maandag - 8.00 uur tot 18.00 uur "van bijlage 1 van het RVV 1990, worden plaatst, zoals aangegeven op de tekening behorende bij dit verkeersbesluit.

 

Openbare bekendmaking

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, postbus 17, 5050 AA Goirle. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt.

Goirle, 22 maart 2017

Met vriendelijke groet,

namens het college van burgemeester en wethouders,

Simon van der Putten

afdelingshoofd Realisatie en Beheer

Naar boven