Ontwerpvergunning NRG te Petten in verband met de conversie van HEU naar LEU bij de Molybdeen Productie Faciliteit en enkele andere wijzigingen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Van 6 april 2017 tot en met 17 mei 2017 liggen de ontwerpvergunning en het milieueffectrapport (MER) in verband met de conversie van hoog verrijkt uranium (HEU) naar laag verrijkt uranium (LEU) voor de productie van molybdeen-99 (Mo-99) in de Molybdeen Productie Faciliteit (MPF) van de Nuclear Research and consultancy Group V.O.F. (NRG) ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen over de ontwerpvergunning en het MER indienen.

Achtergrond van de ontwerpvergunning

NRG verricht nucleair onderzoek voor het bedrijfsleven en de overheid op de Onderzoekslocatie Petten (OLP) in Noord-Holland. Voor haar inrichting beschikt NRG over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). NRG produceert op de OLP in de MPF het radioisotoop Mo-99, dat naar radioactief technetium-99 (Tc-99m) vervalt. Tc-99m is het meest gebruikte radioisotoop in de gezondheidszorg en wordt toegepast voor diagnostiek.

Bij de productie van Mo-99 wordt op dit moment HEU gebruikt als grondstof. Omdat in het kader van het non-proliferatieverdrag wereldwijd HEU wordt vervangen door LEU, wil ook NRG nu overgaan op LEU voor de productie van Mo-99. Daarnaast wil NRG de opslag van splijtstofhoudend afval in het Research Lab van het Hot Cell Laboratory (HCL-RL) vergroten en het aantal benodigde interne transporten reduceren ten behoeve van een betere benutting van de vergunde productiecapaciteit van de MPF. Tot slot vraagt NRG nog een aantal wijzigingen aan, die los staan van de voorgenomen HEU-LEU conversie. Voor deze wijzigingen is vergunning nodig op grond van de artikelen 15, onder a en b, en 29 van de Kew. Ten behoeve van de besluitvorming over de vergunningaanvraag is door NRG een MER opgesteld.

De Minister van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om op deze vergunningaanvraag te beslissen.

Procedure

Op 29 november 2016 is van NRG een aanvraag tot wijziging van de vergunning, inclusief MER, ontvangen. Hiervan is op 21 december 2016 openbaar kennisgegeven en de documenten hebben van 22 december 2016 tot en met 1 februari 2017 ter inzage gelegen.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en de mogelijkheid tot inspraak op de ontwerpvergunning en het MER.

Ontwerpvergunning

In de ontwerpvergunning is ingestemd met de voorgenomen conversie van HEU naar LEU voor de productie van Mo-99 in de MPF en met de overige wijzigingen. Vergunning zal worden verleend op grond van de artikelen 15, onder a en b, 19, derde lid, en 29 van de Kew.

Waar kunt u de ontwerpvergunning inzien?

De ontwerpvergunning, de vergunningaanvraag, het MER en de overige relevante stukken liggen van 6 april 2017 tot en met 17 mei 2017 ter inzage op de volgende plaatsen:

  • Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS), Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Uitsluitend na telefonische afspraak: 070 – 348 73 64 (bereikbaar van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur);

  • gemeente Schagen, Laan 19 te Schagen. Geopend voor inzage van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Het dossier is ook beschikbaar via de website van de ANVS: www.anvs.nl.

Hoe kunt u op de ontwerpvergunning inspreken?

Eenieder kan tot en met 17 mei 2017 zienswijzen op de ontwerpvergunning en het MER indienen.

Schriftelijk

Schriftelijk kunnen zienswijzen worden ingediend bij:

Directie Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

O.v.v. Zienswijze ontwerpvergunning HEU-LEU conversie NRG

Postbus 16001

2500 BA Den Haag

Per e-mail

Per e-mail kunnen zienswijzen worden ingediend bij postbus.nrg-heuleu@anvs.nl onder vermelding van ‘Zienswijze ontwerpvergunning HEU-LEU conversie NRG’.

Mondeling

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 379 89 80, op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Degene die zienswijzen inbrengt, kan verzoeken de door hem/haar vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wat gebeurt er met de inspraakreacties?

Na de ontwerpvergunning wordt de definitieve vergunning opgesteld. In de definitieve vergunning wordt op de naar aanleiding van de ontwerpvergunning en het MER ingebrachte zienswijzen gereageerd. Ook van de definitieve vergunning wordt te zijner tijd openbaar kennisgegeven.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u na het lezen van deze kennisgeving of een bezoek aan de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur terecht bij het ‘Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningen’, telefoon 070 – 379 89 80. Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan postbus.nrg-heuleu@anvs.nl onder vermelding van ‘vraag m.b.t. ontwerpvergunning HEU-LEU conversie NRG’.

Naar boven