Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 29 maart 2017, nummer 2059694, houdende wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 (honderdeenenvijftigste wijziging)

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 3 en 9, derde lid, van de Vreemdelingenwet 2000 en de artikelen 2.2, eerste lid, 2.4, derde lid en 4.11, derde lid, van het Vreemdelingenbesluit 2000;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Voorschrift Vreemdelingen 2000 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3.1, derde lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel c komt te luiden:

  • c. ‘TWV vereist voor arbeid van bijkomende aard, andere arbeid in loondienst niet toegestaan’;.

2. Onderdeel g komt te luiden:

  • g. ‘Arbeid als kennismigrant en zelfstandige toegestaan, andere arbeid toegestaan met TWV’;.

3. Onderdeel h komt te luiden:

  • h. ‘Arbeid als houder van de Europese blauwe kaart en zelfstandige toegestaan, andere arbeid toegestaan met TWV’;.

4. Onderdeel j vervalt.

B

Artikel 3.3 wordt als volgt gewijzigd:

1. De onderdelen c tot en met f in het eerste lid worden verletterd tot d tot en met g.

2. Na onderdeel b wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

  • c. voor vreemdelingen die in afwachting zijn van de beslissing op een aanvraag tot het verlengen van de geldigheidsduur van de gecombineerde vergunning: de sticker Verblijfsaantekeningen Algemeen van het model dat als bijlage 7g bij deze regeling is gevoegd, voorzien van de aantekening, bedoeld in het derde lid;.

3. In onderdeel e (nieuw) wordt ‘het derde lid’ vervangen door: het vierde lid.

4. In onderdeel f (nieuw) wordt ‘het vierde lid’ vervangen door: het vijfde lid.

5. Het derde tot en met vijfde lid worden vernummerd tot het vierde tot en met zesde lid en het zesde lid (oud) wordt vernummerd tot het achtste lid.

6. Na het tweede lid wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 3. De aantekening, bedoeld in het eerste lid, onder c, luidt: ‘verlenging aangevraagd voor een verblijfsvergunning op grond van artikel 14 Vw 2000 op (datum). TWV niet vereist voor specifieke arbeid, andere arbeid toegestaan mits TWV is verleend. Geldig tot (datum), tenzij voor deze datum op voormelde aanvraag is beslist’.

7. Na het zesde lid (nieuw) wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. De aantekening, bedoeld in het derde lid, heeft een geldigheidsduur van ten hoogste drie maanden. Indien de geldigheidsduur van de aantekening verstrijkt voordat een beslissing op de aanvraag is genomen, kan de desbetreffende aantekening wederom worden gesteld met een geldigheidsduur van ten hoogste drie maanden. Indien afwijzend is beslist, wordt de aantekening ‘vervallen’ geplaatst.

8. In het achtste lid (nieuw) wordt ‘derde en vierde lid’ vervangen door: vierde en vijfde lid.

C

Artikel 4.4a, derde lid, komt te luiden:

  • 3. De gegevens worden verzonden in een bericht met de structuur Extensible Markup Language (XML).

D

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, komt te luiden als aangegeven in de bijlage 1 behorend bij deze regeling.

E

In bijlage 4, behorend bij de artikelen 2.4 en 4.2, wordt ‘Coevorden - luchthaven’ en de bijbehorende openstellingstijden in kolom c geschrapt.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2017.

  • 2. Indien het besluit tot wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen in verband met enige knelpunten in verband met de verlenging van de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid, het toestaan dat kennismigranten, houders van een Europese blauwe kaart, wetenschappelijk personeel en studenten naast hun hoofdbezigheden ook als zelfstandige mogen werken, en een nieuwe Regeling internationaal handelsverkeer naar aanleiding van de evaluatie van de Pilot Kennisindustrie na 1 april 2017 in werking treedt, treedt artikel I, onderdelen A en B, van deze regeling in werking op het tijdstip waarop dat besluit in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 29 maart 2017

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

BIJLAGE 1, BEHOREND BIJ ARTIKEL 2.1, EERSTE LID, ONDER A, VOORSCHRIFT VREEMDELINGEN 2000

Luchthaven

Luchthavencode

Accra International Airport

ACC

Abu Dhabi International Airport

AUH

Bahrein International Airport

BAH

Boryspil International Airport

KBP

Ezeiza International Airport

EZE

Damman- King Fahd International Airport

DMM

Dar Es Salaam International Airport

DAR

Dubai International Airport

DXB

Dubai Al Maktoum International Airport

DWC

Entebbe International Airport

EBB

Guangzhou Baiyun International Airport

CAN

Hong Kong International Airport

HKG

Hamad International Airport

DOH

Istanboel International Atatürk Airport

IST

Istanboel Sabiha Gökçen International Airport

SAW

Johan Adolf Pengel International Airport

PBM

Johannesburg International Airport

JNB

Kigali International Airport

KGL

Kilimanjaro International Airport

JRO

Kuala Lumpur International Airport

KUL

Kuwait International Airport

KWI

Lagos International Airport

LOS

Lungi International Airport

FNA

Moskou Sheremetjevo International Airport

SVO

Muscat International Airport

MCT

Nairobi Jomo Kenyatta International Airport

NBO

New Delhi Indira Gandhi International Airport

DEL

Rafael Núnez International Airport

CTG

Roberts International Airport

RBO

Sao Paulo International Airport

GRU

Singapore Changi International Airport

SIN

Teheran Imam Khomeini International Airport

IKA

Tirana Nene Tereza International Airport

TIA

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling tot wijziging van het Voorschrift Vreemdelingen 2000 bevat onder andere een aanpassing in verband met het toestaan dat kennismigranten, houders van een Europese blauwe kaart, wetenschappelijk personeel en studenten naast hun hoofdbezigheden ook als zelfstandige mogen werken en het oplossen van knelpunten bij de verlenging van een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA).

De invoeringstermijn van deze regeling bedraagt minder dan twee maanden. Hiermee wordt afgeweken van het in het Kabinetsstandpunt inzake Vaste Verandermomenten neergelegde uitgangspunt. Deze uitzondering is toegestaan omdat artikel I, onderdelen C en D, spoedregelgeving betreft (Aanwijzing 174, vierde lid, onder b, van de Aanwijzingen voor de regelgeving).

Artikelsgewijs

Artikel I

Onderdeel A (artikel 3.1)

Dit onderdeel vult het besluit, houdende wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) in verband met (onder meer) het toestaan dat kennismigranten, houders van een Europese blauwe kaart, wetenschappelijk personeel en studenten naast hun hoofdbezigheden ook als zelfstandige mogen werken, aan. De in deze regeling opgenomen wijziging van de arbeidsmarktaantekening van deze vreemdelingen stelt hen in staat naast hun baan of studie een eigen onderneming te starten. Uiteraard moeten zij blijven voldoen aan de voorwaarden van de verblijfsvergunning op basis waarvan zij in Nederland verblijven. Van een verlettering van de resterende artikelonderdelen is bij de onderhavige wijziging afgezien, omdat daartegen in dit geval overwegende bezwaren bestaan. Het schrappen van onderdeel j zou immers, in geval de hoofdregel zou worden toegepast, leiden tot het opnieuw letteren van resterende vier onderdelen, waarnaar in de uitvoeringspraktijk veelvuldig pleegt te worden verwezen.

Onderdeel B (artikel 3.3)

Dit onderdeel complementeert het besluit, houdende wijziging van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen (BuWav) in verband met (onder meer) de verlenging van de gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid. Zoals in de toelichting op dat besluit vermeld, kon een tijdige indiening van de verlengingsaanvraag ertoe leiden dat de ingangsdatum van de opvolgende gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) niet aansluit bij de vervaldatum van de oude GVVA, omdat de datum van het advies van het UWV als ingangsdatum van de nieuwe GVVA werd genomen. Ook was het voor de vreemdeling niet mogelijk om na vervaldatum van de oude GVVA, maar gedurende de aanvraagprocedure, te werken. Het Besluit heeft artikel 1b van het BuWav aangepast in die zin dat onder de in artikel 1b, tweede lid, BuWav genoemde voorwaarden gewerkt kan worden tijdens de aanvraagprocedure. Het aanvullend document kan met terugwerkende kracht worden afgegeven, mits de verlengingsaanvraag tijdig is ingediend. Eén van die voorwaarden is dat het noodzakelijk is om gedurende de duur van een verlengingsaanvraag door de IND een tijdelijke arbeidsmarktaantekening op de verblijfssticker in het paspoort van de vreemdeling te laten plaatsen, die het recht op het uitoefenen van dezelfde werkzaamheden bij dezelfde werkgever geeft, in de periode dat nog niet op de aanvraag is beslist. Hierin wordt met deze regeling voorzien.

Onderdeel C (artikel 4.4a, derde lid)

In artikel 4.4a werd voorgeschreven dat de berichten worden verstuurd met de structuur die is gebaseerd op de vanwege de Economische commissie voor Europa van de Verenigde Naties vastgelegde indeling voor elektronische gegevensuitwisseling voor overheid, handel en vervoer, gepubliceerd onder de titel: Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport (EDIFACT) Passenger List Message (PAXLST). Een in de maritieme sector nieuwere en gebruikelijker en eveneens internationale structuur is echter XML. Artikel 4.4a is aan deze ontwikkeling aangepast. Op dit moment worden de berichten voor de autoriteit belast met grenstoezicht al enkel in XML verzonden.

Onderdeel D (bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a)

Bijlage 1, behorend bij artikel 2.1, eerste lid, onder a, wijst de vervoerders aan die de documenten van hun passagiers dienen te fotograferen, te fotokopiëren of te scannen. Hiervoor zijn alle vervoerders aangewezen indien zij vanaf bepaalde luchthavens naar Nederland vliegen. Om de luchtvaartmaatschappijen niet onnodig te belasten, is de opsomming beperkt tot een aantal luchthavens waarvandaan niet gedocumenteerde vreemdelingen worden aangevoerd. Teneinde de maatregel zo effectief mogelijk te laten zijn, wordt de lijst met luchthavens steeds geactualiseerd aan de hand van ervaringsgegevens.

De ervaringsgegevens van augustus 2016 tot en met januari 2017 hebben geleid tot een aangepaste lijst van 33 afschriftplichtige luchthavens. Van de achtentwintig luchthavens die het laatste half jaar op de lijst waren genoemd, worden de luchthavens van Beijing en Cairo verwijderd. De internationale luchthavens van Buenos Aires, Cartagena, Dubai Al Maktoum, Freetown, Monrovia, Paramaribo en Tirana worden aan de lijst toegevoegd.

Onderdeel E (bijlage 4, behorend bij de artikelen 2.4 en 4.2)

Op de huidige lijst met doorlaatposten is de luchthaven Coevorden vermeld als doorlaatpost waarbij deze luchthaven tussen 00.00 en 24.00 is opengesteld voor vluchten vanuit derde landen. Gezien het feit dat er in de plaats Coevorden geen luchthaven aanwezig is, zal deze doorlaatpost uit de lijst met doorlaatposten geschrapt worden.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven