Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 27 maart 2017, nr. 2059773, houdende de benoeming en de vergoeding van de voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften (Besluit benoeming en vergoeding voorzitter Adviescollege levenslanggestraften)

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies, artikelen 2 en 4 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies en de artikelen 2, tweede lid, en 11 van het Besluit Adviescollege levenslanggestraften;

Besluit:

Artikel 1

Met ingang van 1 april 2017 wordt voor de duur van vier jaar tot voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften benoemd: mevrouw mr. H. W. Samson-Geerlings te Gouda.

Artikel 2

Voor de duur van een jaar vanaf benoeming ontvangt de voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften een vaste vergoeding per maand. De toepasselijke salarisschaal is schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 en de toepasselijke arbeidsduurfactor is 4/36.

Artikel 3

Na afloop van de duur, bedoeld in artikel 2, ontvangt de voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften per vergadering een vergoeding, voor zover deze hiermee niet het in artikel 6, eerste lid, van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies bedoelde maximumbedrag overschrijdt. De vergoeding per vergadering bedraagt 130% van 3% van het maximum van schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

Artikel 3

  • 1. Dit besluit treedt in werking op 1 april 2017.

  • 2. Dit besluit vervalt met ingang van de dag na de datum waarop de benoeming van de voorzitter van het Adviescollege levenslanggestraften, bedoeld in artikel 1, eindigt.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit benoeming en vergoeding voorzitter Adviescollege levenslanggestraften.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Met ingang van 1 maart 2017 is het Adviescollege levenslanggestraften (hierna: het Adviescollege) ingesteld. Het Adviescollege heeft als taak:

  • te adviseren voor welke re-integratieactiviteiten een levenslanggestrafte in aanmerking komt;

  • de Minister van Veiligheid en Justitie te informeren over de voortgang van de resocialisatie- en re-integratieactiviteiten van de levenslanggestrafte naar aanleiding van de start van een gratieprocedure in die gevallen waarin het Adviescollege eerder een advies heeft uitgebracht;

  • de Minister van Veiligheid en Justitie op diens verzoek te adviseren over het aanbieden van re-integratieactiviteiten.

De voorzitter wordt voor het eerste jaar van diens benoeming een vaste vergoeding per maand toegekend. Een vaste vergoeding is gepast gelet op de te verwachten inzet van de voorzitter in dit eerste jaar. Deze inzet zal zich niet beperken tot enkel vergaderingen van het Adviescollege. Bij de aard en de zwaarte van de werkzaamheden van de voorzitter wordt schaal 18 van Bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984 (hierna: BBRA 1984) toepasselijk geacht.

Volgens artikel 2 van het BBRA 1984 is de arbeidsduurfactor: de breuk, waarvan de teller bestaat uit de voor de ambtenaar vastgestelde arbeidsduur en de noemer bestaat uit het getal 36. De arbeidsduurfactor voor de voorzitter van het Adviescollege wordt gelijkgesteld met 4/36. Dit komt neer op een bedrag van € 1.017 bruto per maand.

Na de eerste jaar van benoeming zal de voorzitter een vergoeding per vergadering ontvangen van 130% van 3% van het maximum van salarisschaal 18 van het BBRA 1984. Deze vergoeding komt erop neer dat de voorzitter per vergadering € 357,22 bruto ontvangt. De nog te benoemen overige leden zullen per vergadering € 275,79 bruto ontvangen. Twee of meer vergaderingen per dag worden als één vergadering beschouwd.

De bedragen zijn gebaseerd op de BBRA-schalen zoals die voor het laatst op 1 juli 2016 zijn gewijzigd.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven