Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 23 maart 2017, nr. 2017-0000043516, tot wijziging van de Regeling SUWI in verband met de toetreding van de IND tot het samenwerkingsverband fraudebestrijding

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie;

Gelet op artikel 64, eerste lid, onderdeel d, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen;

Besluit:

ARTIKEL I

Na artikel 5.21 van de Regeling SUWI wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 5.2.4. Samenwerkende bestuursorganen en personen

Artikel 5.21a. Aanwijzing Minister van Veiligheid en Justitie

Als bestuursorgaan in de zin van artikel 64, eerste lid, aanhef en onder d, van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen wordt aangewezen: de Minister van Veiligheid en Justitie, voor zover het betreft de uitvoering van taken door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 maart 2017

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Fraude met of onrechtmatig gebruik van overheidsgelden en -voorzieningen is een ernstige zaak. Hierdoor ontstaat niet alleen schade voor de overheid, ook de integriteit van het stelsel, de betaalbaarheid van de voorzieningen en het maatschappelijk draagvlak voor sociale voorzieningen worden hierdoor aangetast. Het kabinet geeft hoge prioriteit aan het voorkomen en opsporen van fraude.

Fraude beperkt zich niet tot één domein, zodat integraal overheidsoptreden noodzakelijk is.

Ter voorkoming en bestrijding van onrechtmatig gebruik van overheidsgelden en overheidsvoorzieningen op het terrein van de sociale zekerheid en de inkomensafhankelijke regelingen, van belasting- en premiefraude en het niet naleven van de arbeidswetten, wordt sinds 2003 in interventieteamprojecten samengewerkt door de Inspectie SZW, de onderdelen Belastingen en Toeslagen van de Belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen, de Sociale verzekeringsbank, de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie. Ten behoeve van deze samenwerking zijn deze partijen, met uitzondering van de politie, op 8 oktober 2003 de Samenwerkingsovereenkomst voor interventieteams aangegaan (hierna: het convenant). Ook de politie is hier in 2007 tot toegetreden. Op grond van het convenant is een Landelijke Stuurgroep Interventieteams (hierna: LSI) in het leven geroepen.

De leden van de LSI, met uitzondering van het Openbaar Ministerie en de politie, zijn thans genoemd in het op 1 januari 2014 in werking getreden artikel 64 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (hierna: Wet SUWI). Deze bestuursorganen en personen kunnen sinds 12 september 2014 binnen een samenwerkingsverband gebruik maken van het systeem risico indicatie (SyRI), bedoeld in artikel 65 van de Wet SUWI, voor de verwerking van gegevens ten behoeve van deze samenwerking.

Bij de uitvoering van interventieteamprojecten hebben de convenantpartners geconstateerd dat sprake is van fraude binnen het domein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst van het Ministerie van Veiligheid & Justitie (hierna: de IND). Een voorbeeld hiervan is een fraudevorm die werd aangetroffen bij de uitvoering van het project Aanpak malafide uitzendbureaus: malafide uitzendbureaus werken samen met werkgevers om een verblijfsrecht te creëren voor vreemdelingen, teneinde misbruik mogelijk te maken van de daaruit voortvloeiende rechten binnen het sociale domein, in het bijzonder het opbouwen van rechten op uitkeringen en voorzieningen. Daar waar vreemdelingen of (erkende) referenten direct of indirect betrokken zijn bij controles van de interventieteams, is de IND daarom een logische partner in de samenwerking.

Om dergelijk misbruik slagvaardiger te kunnen voorkomen en bestrijden, zijn de leden van de LSI en de Staatssecretaris van Veiligheid & Justitie bij de herziening van het convenant in 2016 overeengekomen dat de IND structureel met de genoemde partijen zal samenwerken en zal toetreden tot het convenant. Dit biedt de overige convenantpartners een breder zicht op fraude in het algemeen en kennis over migratiefraude in het bijzonder.

Op grond van artikel 64, eerste lid, aanhef en onder d, van de Wet SUWI kunnen, in overeenstemming met de Minister van Financiën, door de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid andere bestuursorganen en personen, voor zover zij met een publiekrechtelijke taak zijn belast, worden aangewezen. Zodoende wordt het aantal partijen dat in dit kader samenwerkt uitgebreid en wordt de samenwerking versterkt.

Bij deze ministeriële regeling is de Minister van Veiligheid & Justitie, zijnde het bestuursorgaan waaronder de IND ressorteert, als zodanig aangewezen in artikel 5.21a van de Regeling SUWI. Met deze wijziging kunnen ook in een samenwerkingsverband waarvan de IND deel uitmaakt gegevens worden verwerkt voor het in artikel 64, eerste lid van de Wet SUWI genoemde doel, mits dat noodzakelijk is voor de taakuitoefening van dat samenwerkingsverband. Dit draagt bij aan het draagvlak in de sociale zekerheid en een adequate fraudebestrijding.

Op 17 maart 2017 is het herziene convenant ondertekend, mede door de IND. Daarmee is de IND toegetreden tot de LSI. Het herziene convenant treedt in werking op de dag na datum waarop de tekst in het Staatscourant is gepubliceerd. Het convenant uit 2003 wordt per dezelfde datum ingetrokken.

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de regeldruk van burgers, bedrijven, overheid en milieu.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven