Gemeente Emmen – Verkeersbesluit – Herinrichting omgeving Emmalaan-Kerkhoflaan te Emmen.

Logo Emmen

Burgemeester en Wethouders van Emmen,

 

 

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Gelet op:

de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

het Mandaatbesluit 2015 van de gemeente Emmen. 

Overwegende:

op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens;

het verkeersbesluit wordt bekend gemaakt in de Staatscourant (artikel 26 BABW);

de gemeente Emmen beheert de weg waar dit besluit over gaat.

Uit het oogpunt van:

het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Is het gewenst om

Maatregelen te nemen om de fietsbereikbaarheid van het centrum te verbeteren en om sluipverkeer in de woonbuurt Emmen Oost aan te pakken.

Motivering:

De Kerkhoflaan is een veel gebruikte fietsroute tussen Angelslo en het centrum van Emmen. Toch is de huidige inrichting afgestemd op autoverkeer. Dit komt mede doordat parkeerterrein P-Oost aan de Kerkhoflaan is gelegen. P-oost was een belangrijk parkeerterrein voor het faciliteren van bezoek van de voormalige dierentuin. Daardoor reden er veel touringcars door de Kerkhoflaan. Inmiddels is het dierenpark verplaatst. Voor bezoekers van Wildlands zijn aan de westzijde nieuwe parkeervoorzieningen aangelegd. Het parkeerterrein P-Oost is goed bereikbaar vanaf de Van Schaikweg.

Een voorbeeld van een situatie waar de fietser ondergeschikt is aan het gemotoriseerd verkeer is de kruising Kerkhoflaan / Emmalaan. Hier is een afbuigende voorrangsweg aangelegd om de doorstroming van touringcars te verbeteren. Veel mensen vinden deze situatie onduidelijk.

Verder gebruiken veel automobilisten de wegen in de woonbuurt Emmen Oost (Veenkampenweg – Prinsenlaan en Oosterstraat) als sluiproute. Hiermee mijden ze de drukke Boermarkeweg. Dit brengt overlast met zich mee voor de bewoners in deze buurt. Daarom nemen we maatregelen om de ‘sluiproute’ door Emmen Oost onaantrekkelijk te maken. Daarbij nemen we ook maatregelen om de doorstroming op de Boermarkeweg te verbeteren. Dit is overeenkomstig het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (dec. 2013).

Belangenafweging

De verkeersmaatregelen zijn afgestemd met Buurtvereniging “Oud Emmen” in samenwerking met de Erkende Overlegpartner “Het Centrum”.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld. Ook ontstaat door het uitvoeren van de maatregel een duidelijke verkeerssituatie.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politiechef van de nationale politie van de regionale eenheid Noord-Nederland.

BESLUIT

Besluiten

 

  • 1.

    We stellen een 30 km regime in op:

  • -

    de Kerkhoflaan, het gedeelte tussen de Zonneweg en de Veenkampenweg,

  • -

    de Emmalaan en

  • -

    het parkeerterrein Oost

    Deze wegen worden opgenomen in de bestaande 30 km zone Zonneweg / Veenkampenweg / Angelsloerdijk en Sophielaan;

     

  • 2.

    We maken van het kruispunt Emmalaan / Sophielaan een gelijkwaardig kruispunt. Hierdoor moet voorrang worden verleend aan bestuurders die van rechts komen. 

     

  • 3.

    We wijzigen de voorrangsregeling op het kruispunt Kerkhoflaan / Emmalaan. De afbuigende voorrangsweg verdwijnt. Hiervoor in de plaats komen inritconstructies op:

  • -

    de Kerkhoflaan, toegang Veenkampenweg en

  • -

    de Kerkhoflaan, toegang Emmalaan

    Hierdoor moeten bestuurders vanuit de Emmalaan en vanuit de Veenkampen voorrang verlenen aan al het verkeer op de route Kerkhoflaan / Angelsloerdijk.

     

    Bovenstaande maatregelen worden uitgevoerd conform de bijgevoegde situatietekening:

    ROI-VB-01-Emmalaan (zoals bedoeld in bijlage I van het RVV1990).

Emmen, 23 maart 2017

Burgemeester en wethouders van Emmen,

namens dezen,

de teamleider van team Voorbereiding,

V. Fennis

Mededelingen

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor iedereen in te zien bij het Klant Contact Centrum van de gemeente Emmen voor een periode van zes weken na bekendmaking. Voor meer informatie over het besluit kunt u contact opnemen met de heer R. Ney via telefoonnummer 14 0591.

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u een bezwaarschrift sturen naar:

College van burgemeester en wethouders van Emmen

t.a.v. de afdeling ROI/VB

Postbus 30.001

7800 RA EMMEN

Naast schriftelijk bezwaar is ook digitaal bezwaar mogelijk via www.gemeente.emmen.nl

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit. Als u het bezwaarschrift te laat indient, kan het niet ontvankelijk worden verklaard. Dit betekent dat er niet wordt gekeken naar de inhoud van uw bezwaar.

Ondanks een ingediend bezwaar mag de gemeente het besluit uitvoeren. Wilt u dit voorkomen? Vraag dan om een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen. Voor meer informatie zie www.rechtspraak.nl of bel 088 - 361 13 37.

Bijlage: tekeningnummer: ROI-VB-01-Emmalaan

 

Naar boven